21 december 2019

Op weg naar de Kadernota 2021

De groeiende vergrijzing zadelt de Nederlandse overheidsfinanciën op met een structureel miljardentekort. Met behoud van de huidige sociale voorzieningen en zonder aanvullend beleid ontstaat vanaf 2025 een jaarlijks tekort van 16 miljard euro.

De overheidsuitgaven zullen de komende jaren harder stijgen dan de overheidsinkomsten. De vergrijzing (steeds meer ouderen die ook nog eens ouder worden) jaagt de zorgkosten op en verlaagt de inkomsten. 

Als de overheid niets doet om het tij te keren, loopt de staatsschuld na 2040 snel op. Toekomstige generaties kunnen niet van dezelfde sociale voorzieningen genieten als de huidige generatie zonder de belastingen te verhogen.

Het structurele overheidstekort vraagt om politieke keuzes. Daarbij gaat het over keuzes als nu of later bezuinigen, verhoging van de belastingen, verdeling van de pijn tussen lage en hoge inkomens, en verdeling van de lasten tussen jongeren en ouderen.

Het bovenstaande stukje gaat niet over onze mooie gemeente, maar komt uit een deze maand verschenen stuk van het Centraal Planbureau (CPB). Het geeft wel aan dat ook de gemeente niet moet verwachten dat het meer geld van het Rijk gaat krijgen. We zullen onze eigen boontjes moeten doppen. 

Bij de begroting 2020, die we in november hebben vastgesteld, hebben we noodgedwongen moeten kiezen voor een generieke bezuiniging van 2%. U heeft de tekst die ik daarover namens de fractie mocht uitspreken in de vorige nieuwsbrief kunnen lezen.

We zijn nu weer hard aan het werk om structurele keuzes voor de jaren 2021 en verder voor te bereiden. Dat is niet gemakkelijk, en ook niet echt leuk. Maar besturen is niet altijd leuk. We willen als CDA-fractie bouwen aan een toekomstbestendig Emmen. En dat vergt antwoord op de vragen “waar kan wel wat af” en “waar kunnen we mee stoppen”.

Als u suggesties heeft voor antwoorden op die vragen; we horen ze graag tijdens onze nieuwjaarsbijeenkomst, waarin we politieke verantwoording afleggen over het afgelopen jaar, en vooruitkijken op het nieuwe jaar. 

Auke Oldenbeuving ( Fractievoorzitter)

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.