06 juli 2023

Vaststelling Beleidskader 'Erbij horen en meedoen in Emmen'

Het nieuwe beleidskader in het sociaal domein rondom de drie pijlers Rondkomen, Goedvoelen en Ontwikkelen is inmiddels vastgesteld. We zijn over het algemeen positief over het nieuwe beleidskader. Er staat veel in wat voor het CDA belangrijke aandachtspunten zijn en wat we in bijeenkomsten om tot dit stuk te komen hebben ingebracht. Hieronder een kleine greep uit het beleidskader waar wij de nadruk op hebben gelegd.

-Dagbesteding voor inwoners waarvoor werk niet direct bereikbaar is, participatie is meer dan werk alleen;

-focus op de jeugd, essentieel in onze gemeente;

-inzet op leer- en arbeidsintegratie voor statushouders;

-meer buurtprofessionals, een goede zet om alle regelingen (bijvoorbeeld omtrent energiearmoede) onder de aandacht te krijgen bij onze inwoners. Nu zijn de regelingen te vaak niet bekend.

-het 'Geldloket' wordt uitgerold over de gemeente en krijgt ook een zakelijk loket. We hebben meermaals aangegeven dat dit loket niet alleen in Emmen centrum een meerwaarde heeft en dat gaat nu een vervolg krijgen.

Daarnaast hebben we benadrukt om ook de ouderen niet te vergeten, want daar zit voor ons ook een zorg op het gebied van eenzaamheid en armoede. De term zelfredzaamheid komt vaak terug, daar zit voor ons een zorg. Inwoners die hulp het hardst nodig hebben moeten we niet uit het oog verliezen. Het sociaal domein biedt voor onze gemeente enorm veel uitdagingen. Wegtrekkende jeugd, vergrijzing, inwoners met een minder goede gezondheid t.o.v. andere gemeenten, druk in de jeugdzorg en gemiddeld genomen lagere inkomens. Werk aan de winkel dus!

De uitvoering van het beleidskader moet nog vorm gaan krijgen in DOE agenda's. De invulling van deze agenda's ligt bij het college, maar door een unaniem aangenomen amendement zullen de agenda's ook worden besproken met de raad. 

 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.