29 oktober 2023

Vaststelling beleidsnotitie “Erfmolens agrarische- en glastuinbouwbedrijven”

We hebben in de commissie vergadering “Wonen & Ruimte” van 2 oktober dit jaar een mooi resultaat gehaald. Op 27 oktober 2022 hebben we een motie geschreven met als titel; “Motie CDA Kleine Windmolens”. Deze motie kreeg steun van meerdere partijen. Nadat dit in stemming was gebracht en deze motie met een meerderheid van stemmen aangenomen werd volgde het maken van beleid hierop. In het beleidsstuk (de zogenaamde beleidsnotitie) zijn veel onderwerpen omschreven waaronder de richtlijnen en voorwaarden. De punten waar we nog over hebben gesproken binnen de fractie ter voorbereiding op deze vergadering zijn bijvoorbeeld geweest; “de ashoogte van maximaal 15 meter”, “goede verhouding van zonne- en windenergie” voor de ondernemer, “moet niet een extra verdienmodel worden/zijn” maar moet dienen om te voorzien van eigen energie door wind en zon.

In de vergadering van 2022 is gezegd dat dit beleidsplan binnen een half jaar klaar zou zijn, maar dat is niet gelukt. De reden daarvoor is dat dit stuk voor iedereen inzichtelijk is neergelegd waardoor men er wat van kon vinden. Dit nam nogal wat extra tijd in beslag maar was wel goed voor de inbreng van- en verbinding met betrokkenen en daarmee ook de kwaliteit van het document. In de raadsvergadering van 19 oktober is dit akkoord bevonden door de raad van de gemeente.

Onze motie heeft er voor gezorgd dat onze boeren, agrariërs en tuinders nu een extra mogelijkheid hebben om naast zonne-energie ook windenergie te benutten voor verduurzaming en eigen gebruik.

Met elkaar zijn we op zoek gegaan naar een werkbare “ja” tussen de ondernemende inwoners en de gemeente - dit is volgens ons gelukt. We zijn blij dat we dit hebben kunnen doen voor iedereen die hiermee te maken heeft en/of krijgt. Goed om zo succesvol samen te werken.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.