Provincie Drenthe | Onze plannen

Onze plan­nen

Bij het CDA staat de samenleving voorop. Bij ons geen uitlatingen over de burger die helemaal niets zou begrijpen van politiek. Voor ons is het de opdracht om beter te luisteren naar wat de samenleving van ons vraagt. En wij vertellen nog meer wat we doen, op een manier die voor iedereen te volgen is. We hebben daarom ons verhaal voor Drenthe op papier gezet

Onze stand­pun­ten op een rij

-

Onze standpunten op een rij

Biodiversiteit

Een gezonde balans in de biodiversiteit is voor onze leefomgeving van groot belang. Als de biodiversiteit te ernstig verstoord raakt, functioneert onze aarde niet meer goed. Vanuit onze zorg voor de wereld die we door willen geven vindt het CDA het belangrijk dat de biodiversiteit wordt beschermd, ook in Drenthe. In alle nuchterheid beseffen we dat Drenthe slechts 2.700 km2 groot is en daarmee bij lange na niet groot genoeg om aan iedere bedreigde planten- en dierensoort een geschikt leefgebied te bieden. Voor veel soorten bestaan mogelijk elders in Nederland, in Europa of de wereld veel geschiktere leefgebieden. Maar ook binnen Drenthe is nu aandacht vereist voor een gezond bodemgebruik en voor het behoud en versterken van de nu bestaande biodiversiteit.

Blueport Meppel

Meppel beschikt over de grootste binnenvaartcontainerterminal van Noord-Nederland. Ook dit biedt kansen voor de Drentse economie. Via het project Blueport wordt ook hier ingezet op versterking en innovatie op het gebied van circulaire economie. Het CDA wil deze ontwikkeling provinciaal steunen via een meedenkende houding bij vergunningen en investeren in benodigde infrastructuur naar Noord- en Oost-Nederland en Duitsland.

Boerenland

De Nederlandse agrarische sector produceert in vergelijking met landbouwgebieden elders in de wereld al jaren op een schone en efficiënte manier heel veel goed en betaalbaar voedsel. De professionaliseringsslag van deze sector in de jaren vijftig van de twintigste eeuw werd ingezet om Nederland zelf onafhankelijk te maken van het buitenland, maar inmiddels heeft Nederland daarmee ook een belangrijke plaats ingenomen in de internationale voedselvoorziening. Zeker met het oog op recente onrust, tekorten en prijsstijgingen op de voedselmarkt willen we voor ons voedsel nog steeds zo min mogelijk afhankelijk zijn van de wereld om ons heen. Maar we voelen ook een verantwoordelijkheid voor die wereld om ons heen. Wanneer wij minder voedsel gaan produceren, werken wij mee aan het wereldwijde voedseltekort en aan de verplaatsing van landbouw naar landen waar op een veel minder schone en efficiënte manier voedsel geproduceerd wordt.

Circulair leven

Onder duurzaamheid verstaat het CDA ook de ambitie om onze aarde zo goed mogelijk door te geven aan de volgende generatie. Dat betekent dat we haar niet uitputten en haar water, lucht en bodem zo schoon mogelijk houden. We willen daarom zo weinig mogelijk afval produceren en onze grondstoffen en spullen zoveel mogelijk hergebruiken. Dit geldt zeker voor onze energieproductie en ons energiegebruik.

Doorfietsroutes

De afgelopen jaren zijn er door de provincie geïnitieerde fietssnelwegen of doorfietsroutes gerealiseerd. Het CDA juicht dit toe, maar ziet de komende periode graag het opstellen van een provinciaal plan in samenwerking met gemeenten en belangenorganisaties. Onze ambitie is dat er een provinciaal dekkend netwerk van doorfietsroutes ontstaat om zo het gebruik van de snelle fiets in plaats van de auto aan te moedigen.

Dorpscentra en winkelgebieden

Om een fijne provincie te zijn en te blijven om in te wonen en te verblijven zijn aantrekkelijke dorpscentra en winkelgebieden nodig. Deze plekken zijn aantrekkelijk wanneer er levendigheid is. Leegstand en verloedering moet worden tegengegaan. En het overeind houden van verschillende functies, zoals winkels, horeca en maatschappelijke voorzieningen moet worden ondersteund vanuit de overheid. Ook hiervoor is een meedenkende overheid nodig, die inwoners en ondernemers helpt nieuwe plannen te ontwikkelen. Maar de overheid heeft ook een rol in het sturen op het centreren van functies zodat deze elkaar kunnen versterken en het beschermen van de unieke uitstraling van onze dorpen.

Duurzaamheid versnellen

Om de verduurzaming van Drenthe te versnellen, wil het CDA inzetten op maatregelen die onze inwoners helpen. Deze ondersteuning moet makkelijk vindbaar zijn, voor iedereen beschikbaar en effectief. Het CDA wil vereenvoudiging van de maatregelen. Daarnaast willen we dat maatregelen voor bijvoorbeeld woningisolatie ook beschikbaar worden gesteld voor materiaalkosten naast arbeidsuren, zodat ook doe-het-zelvers hiervan gebruik kunnen maken. Bovendien willen we dat maatregelen niet alleen worden ingezet voor de stimulering van bewezen technologie, maar vooral ook voor nieuwe technieken zodat de verdere ontwikkeling wordt aangejaagd. Om energiearmoede te voorkomen wil het CDA verder verhoogde inzet op de isolatie en verduurzaming van de sociale woningbouw in plaats van ondersteuning van sociale huurders om hun hoge lasten te kunnen blijven betalen. Tot slot wil het CDA dat bij de provincie bij vergunningaanvragen de aanvrager standaard proactief wordt geadviseerd over mogelijkheden om energie te besparen en uitstoot te verminderen.

Erfcoach

Om onze boeren te helpen bij de grote uitdagingen die zij op zich af zien komen, wil het CDA hen de mogelijkheid bieden een erfcoach in de arm te nemen. Een erfcoach kan boeren helpen als sparringpartner en onafhankelijk adviseur. Of het nu gaat om verduurzamen, het ontwikkelen van het bedrijf, het wegwijs worden in het regeloerwoud, mentale steun of de soms emotionele vragen die er kunnen zijn rond het overdragen of stoppen van het bedrijf. De erfcoach kan helpen, adviseren en ondersteunen.

Evenementen

Grote evenementen bieden kansen. Theaterproducties zoals die over Jack Middelburg, Pauperparadijs, maar ook jaarlijkse evenementen zoals de Cascaderun of het Shakespearetheater geven een grote impuls aan onze economie en aan de onderlinge verhoudingen in de betreffende dorpen en steden. Daarnaast zorgen deze evenementen voor werkgelegenheid en ondersteunen zo de leefbaarheid van onze provincie. De uitgaven die de vele honderdduizenden bezoekers aan deze evenementen doen, komen ten goede aan ondernemers en bewoners uit heel Noord-Nederland. Uitgangspunten voor de provincie om aan deze evenementen bij te dragen zijn voor het CDA de publicitaire en toeristische voordelen voor Drenthe.

Fietsen

Het CDA wil dat Drenthe de nummer 1 recreatieve fietsprovincie van Nederland is. Wij willen onze provincie onderscheidend houden door ons expliciet te focussen op recreatief fietsen. Uiteraard is er in onze provincie ook ruimte voor bijvoorbeeld wegwielrennen, veldrijden en mountainbiken, maar voor een duidelijk profiel is focus van belang. Voor het zijn van de nummer 1 in recreatief fietsen is een ruimhartig investeringsbeleid in onze fietsinfrastructuur essentieel. Het CDA wil het fietspadennetwerk bij de tijd houden. Dit netwerkt dient ook geschikt te zijn voor het toenemend elektrisch en snel fietsgebruik, inclusief obstakelvrije fietspaden en voldoende oplaadpunten. Bovendien moeten er goede onderhoudsplannen zijn, zodat de kwaliteit op peil blijft. Wij willen in Drenthe een integrale aanpak van het recreatief fietstoerisme die natuur, ruimtelijke ordening, infrastructuur, evenementen en marketing met elkaar verbindt.

Gebiedsplannen

Wat ons betreft blijft er in Drenthe altijd ruimte voor landbouw, natuur, wonen, recreëren en werken, maar steeds in goede balans met elkaar. Voor de goede balans moet de leefbaarheid van onze provincie voor mens en dier steeds meegewogen worden. Daarvoor is het belangrijk om rekening te houden met zaken als gezonde natuur, voldoende water en energie, goede infrastructuur en voorzieningen en mogelijkheden om in Drenthe te blijven wonen en werken. Om de balans te houden is het belangrijk om per gebied met alle belanghebbenden duidelijke afspraken en plannen te maken voor de verdeling van de ruimte. De provincie heeft hierin een regierol en een inspanningsverplichting om te komen tot deze gebiedsplannen, maar is niet degene die alles bepaalt. In Drenthe doen we het samen, op onze eigen nuchtere manier en in goed overleg. Met elkaar en naast elkaar kan er veel gerealiseerd worden. We realiseren ons echter dat niet alles meer overal kan en dat we verstandige, maar soms ingrijpende, beslissingen moeten nemen om Drenthe toekomstbestendig aan volgende generaties door te kunnen geven.

Groningen Airport Eelde

Het CDA vindt Groningen Airport Eelde (GAE) van groot belang voor de Noordelijke infrastructuur en economie en is dan ook voorstander van voortzetting van het provinciale aandeelhouderschap. Voor de snelle aanvoer van organen voor transplantatie en voor de traumahelikopter is GAE letterlijk van levensbelang voor het noorden. Daarnaast kan de nabijheid van een luchthaven voor het behoud van bestaande en de vestiging van nieuwe (internationale) bedrijven doorslaggevend zijn. Het CDA is groot voorstander van de ontwikkeling die GAE heeft ingezet om steeds meer een plek van innovatie op het gebied van duurzaamheid, luchtvaart en logistiek te worden. Deze nieuwe koers onder de noemer NXT Airport ondersteunen we. We roepen daarbij GAE op steeds meer de samenwerking te zoeken met bedrijven, kenniscentra en overheden. Het CDA vindt dat, vanwege deze belangen, van zowel de landelijke overheid als het bedrijfsleven een bijdrage mag worden gevraagd voor de instandhouding van de luchthaven. GAE heeft lang ingezet op financiële bijdragen vanuit het rijk met het argument dat de luchthaven een cruciaal onderdeel van de bovenregionale infrastructuur is. De Rijksoverheid heeft inmiddels laten weten dit niet zo te zien en niet te zullen bijdragen. Door de nieuwe focus op innovatie ziet het CDA nieuwe kansen op landelijke en wellicht zelfs Europese bijdragen in de instandhouding van GAE.

Infrastructuur van energie

Voor al onze energie is goede infrastructuur nodig. De capaciteit van het elektriciteitsnet is op dit moment te krap, waardoor soms nieuwe grote leveranciers of afnemers niet kunnen worden aangesloten. Dit leidt ertoe dat nieuwe bedrijven zich soms niet kunnen vestigen in Drenthe of nieuwe initiatieven voor het opwekken van energie niet kunnen worden gerealiseerd. Het CDA verwacht van de provincie dat zij samen met de netbeheerders inzet op het zo snel mogelijk verhogen van de capaciteit. Soms kunnen nieuwe aansluitingen niet worden toegelaten, omdat capaciteit gereserveerd is voor uitgegeven rechten die niet gebruikt worden. Het CDA wil dat de netbeheerder niet-gebruikte rechten weer inneemt, zodat het net zo optimaal mogelijk wordt gebruikt. Daarnaast wil het CDA extra inzet op de ontwikkeling van huisbatterijen. Met een huisbatterij kan energie thuis opgeslagen worden waardoor het elektriciteitsnet wordt ontlast, dit is mogelijk een oplossing voor de druk op dit netwerk.

Naast het elektriciteitsnet is ook de infrastructuur voor gas belangrijk voor een duurzame toekomst in Drenthe. Het bestaande gasnet zal in de toekomst niet meer voor aardgas worden gebruikt, maar kan prima ingezet worden voor duurzaam gas dat we in de toekomst nodig hebben.

Om het verduurzamen van ons vervoer te blijven stimuleren willen we samen met gemeenten en de samenleving nauw samenwerken om te komen tot een provinciedekkend netwerk van oplaadpunten voor elektrische voertuigen en vulpunten voor waterstofvoertuigen. Dit netwerk moet zowel personenvervoer als vrachtvervoer als openbaar vervoer bedienen.

Investeren in infrastructuur

Het liefst stellen we iedere bestuursperiode een gezamenlijke Lobby- en Investeringsagenda Infrastructuur met onze gemeenten en andere belanghebbenden op. Wat ons betreft richt die agenda zich op drie punten:

  • Veiligheid van met name de provinciale wegen
  • Doorstroming en snelle verbindingen
  • Ontbrekende verbindingen met Noord- en Oost-Nederland en Duitsland.

Concreet wil het CDA de komende bestuursperioden ten minste inzetten op:

  • Veilig maken van de meest onveilige punten in het provinciaal wegennet
  • Vierbaans autoverbinding tussen Drenthe en Twente (A Drenthe-Twente)
  • Vierbaans autoverbinding tussen Drenthe en Frieland (verbreding N381)
  • Zesbaans autoverbinding tussen Meppel en Hoogeveen (verbreding A28)
  • Vierbaans autoverbinding tussen Meppen en Bremen (verbreding E233)
  • Veilige autoverbinding tussen Emmen en Groningen (verbetering N34)
  • Realiseren provinciaal dekkend netwerk van doorfietsroutes
  • Waterwegverbinding tussen Meppel en Meppen (doortrekken Verlengde Hoogeveensche Vaart en deze bevaarbaar maken voor grotere schepen
  • Realiseren provinciaal dekkend netwerk van OV-knooppunten
  • Spoorverbinding tussen Coevorden en Bad Bentheim
  • Spoorverbinding tussen Meppel en Münster
  • Spoorverbinding tussen Groningen en Enschede (Nedersaksenlijn)
Innovatie

Wat betreft het CDA wordt economische innovatie actief door de provincie ondersteund om zo onze Drentse economie toekomstbestendig te houden. Voorbeelden van innovatie zijn er in overvloed. Om daarvan een beeld te schetsen geven we hier een paar voorbeelden. Het CDA wil dat de provincie de gemeenten helpt deze voorbeelden verder te ontwikkelen en deze te gebruiken als best practices waar de hele provincie van kan leren en kennis mee op doet.

Invasieve exoten

Wat betreft biodiversiteit hebben we in Drenthe ook te maken met invasieve exoten die hier echt niet thuishoren en veel schade berokkenen. De bestrijding van deze exoten als de Berenklauw, het Sint Jacobskruid en de Japanse Duizendknoop dient voortvarend te worden aangepakt

Landbouwperspectief

Onze boeren verdienen onze steun en een realistisch perspectief voor een toekomst in onze provincie. Vanwege de belangrijke functies die de landbouw in Drenthe heeft en de verantwoordelijkheid die het CDA voelt voor boeren gezinnen, wil het CDA in Drenthe inzetten op behoud van productieve landbouwgrond en boeren bedrijven. We willen de komende periode een onderzoek naar de beste landbouwgrond die onze provincie rijk is en deze landbouwgrond vervolgens beschermen. Daarvoor willen wij een nieuw instrument toevoegen om in onze ruimtelijke ordening te beschermen wat belangrijk voor ons is. Naast zaken als beschermde natuur, dorpsgezichten en waterwingebieden, wil het CDA beschermde landbouwgrond toevoegen. In deze gebieden mag geen landbouwgrond verdwijnen ten behoeve van andere functies en moet de aanwezige grond voor voedselproductie gebruikt worden. Niet om onze boeren op te sluiten in reservaten, maar juist om hen te beschermen en onze beste landbouwgronden te behouden, zodat ook volgende generaties hierop nog ons voedsel kunnen produceren. In de beschermde landbouwgebieden willen wij toewerken naar een toekomstbestendige landbouwsector voor onze provincie. De grond in deze gebieden wordt primair gebruikt voor voedselproductie inclusief voedselproductie voor vee.

Bij de voedselproductie blijven we de innovatie stimuleren. De agrarische sector heeft, zeker in onze provincie, al grote stappen gezet in het steeds schoner produceren van voedsel met oog voor natuur en milieu, maar wij zijn ervan overtuigd dat het einde van deze ontwikkeling nog niet in zicht is. Wat ons betreft wordt Drenthe de voorloper en het grote voorbeeld in deze ontwikkeling. Tijdens deze ontwikkeling willen we een goede monitoring van de ontwikkeling van de natuur in onze provincie. Geen theoretische rekenmodellen, maar met de voeten in het veen kijken hoe het echt gaat met onze natuur en met nuchter boerenverstand bijsturen als het niet goed gaat. Wat ons betreft werken bij deze ontwikkeling de landbouw, het onderwijs, kennisinstituten, natuurorganisaties en het bedrijfsleven nauw samen en pakt de provincie ook hierbij de rol van regisseur en verbinder. Het CDA is ervan overtuigd dat we gezamenlijk in Drenthe kunnen laten zien dat de landbouw niet iets van het verleden is, maar wel degelijk ook toekomst heeft.

Voor het voortbestaan van onze landbouw en het kunnen blijven inzetten op innovatie is het tot slot een randvoorwaarde dat onze boeren enerzijds een reële prijs krijgen voor hun producten en anderzijds niet klem gezet worden door steeds nieuwe regelgeving op met name het gebied van natuur en milieu. We willen dat de provincie een lobby op zet om de boeren armslag te geven en dat er gezamenlijk wordt nagedacht over manieren om de bedrijfsvoering van boeren bedrijven toekomstbestendig te maken.

Landschap

Ons landschap kenmerkt zich door kleinschaligheid en afwisseling. Bij ons geen grote steden, eindeloze bossen of uitgestrekte landerijen. Wie door Drenthe rijdt, wordt na iedere bocht verrast door weer een andere kant van Drenthe. De ene keer rij je langs akkers of weilanden, dan weer door een bos of heidegebied, tussendoor passeer je beekdalen of zandruggen en verderop karakteristieke dorpjes of grotere plaatsen boordevol bedrijvigheid. Dit unieke landschap wil het CDA behouden en het CDA ziet voor de provincie een rol in de bescherming van dit landschap.

Leefomgeving

Drenthe is allereerst een plek waar veel mensen wonen, hun thuis hebben. Een goede leefomgeving van en voor de inwoners van Drenthe is dan ook ons uitgangspunt bij de verdeling van onze ruimte. In Drenthe zijn belangrijke aspecten van een goede leefomgeving de rust, ruimte en nabijheid van natuur. Deze kenmerken van ons gebied moeten steeds zichtbaar zijn. Niet alleen doordat er rondom woonplaatsen veel rust, ruimte en natuur is. Ook in woonplaatsen moet rust, ruimte en natuur aanwezig zijn. Wij zijn ervan overtuigd dat dit de gezondheid en het welzijn van onze inwoners bevordert en het helpt om Drenthe leefbaar te houden ondanks klimaatveranderingen. Het CDA ondersteunt het herstructurerings- en inbreidingsbeleid dat veel Drentse gemeenten hanteren om te voorkomen dat dorpen onbegrensd groeien. Maar het CDA wil niet dat alle open plekken in woonplaatsen volgebouwd worden. Wij willen juist dat onze woonplaatsen ook voldoende groen blijven en ruimte bieden om naar buiten te gaan voor ontspanning en beweging, zowel de oude kernen en bestaande wijken als nieuwbouw en bedrijventerreinen. Daarom moet er ook ruimte voor uitbreiding zijn bij dorpen die anders helemaal volgebouwd zouden worden.

MKB en familiebedrijven

Ongeveer driekwart van de Drentse MKB-bedrijven zijn familiebedrijven. MKB-bedrijven en in het bijzonder deze familiebedrijven zijn gericht op continuïteit, maatschappelijk ondernemen en samenwerking. Zij vormen daarmee de ruggengraat van de Drentse economie. Het CDA wil optimale ondersteuning van deze bedrijven onder meer door het bevorderen van het onderling delen van kennis en ervaring en een meedenkende houding van de Drentse overheden. Niet onze systemen, regels en bureaucratie zijn leidend, maar het praktisch en snel oplossen van vragen en problemen uit het bedrijfsleven.

Natuurgebieden

In Drenthe hebben we prachtige natuurgebieden waarin dieren en planten kunnen floreren. De afgelopen decennia is er in onze provincie steeds meer grond ‘teruggegeven’ aan de natuur. We vinden dat hiervan de grens in zicht is. We hebben immers ook ruimte nodig voor andere bestemmingen. Daarnaast vinden we dat we moeten voorkomen dat deze gebieden na de ontwikkeling van natuur niet meer toegankelijk zijn voor mensen. Juist ook om draagvlak te houden voor natuurbehoud en –ontwikkeling, maar ook omdat het prettig en gezond voor mensen is om de natuur in te kunnen trekken. Het CDA ziet de Drentse natuurgebieden als onze moderne marken, gemeenschappelijke gronden waar we gezamenlijk van mogen genieten en die we gezamenlijk gebruiken voor onze ontspanning. Dat betekent dat natuurgebieden toegankelijk moeten zijn voor onze inwoners en bezoekers, voor sport, ontspanning en toerisme. We willen dat de provincie de belangen van deze inwoners en bezoekers actief behartigt richting natuurorganisaties.

Omgevingswet

De nieuwe Omgevingswet biedt mogelijkheden om echt samen afspraken te maken over onze ruimte. De invoering van deze wet heeft behoorlijk wat voeten in de aarde en zal niet lukken zonder fouten te maken. Als CDA vinden we het belangrijk dat nieuwe ontwikkelingen desondanks onverstoord door kunnen gaan. Initiatiefnemers van goede plannen mogen niet gehinderd worden door verandering van wetgeving en werkwijzen bij de overheid. Het kan bijvoorbeeld niet zo zijn dat er een gat valt tussen oude en nieuwe wetten waarin even helemaal niets gedaan kan worden. Zolang nieuwe wetten, regelingen, werkwijzen of visies niet werkend zijn, werken we door op basis van wat we nog hebben. Ondertussen moet er ten allen tijde rechtszekerheid zijn voor onze inwoners en bedrijven en moeten zij steeds weten waar zij aan toe zijn. Daarnaast vinden we het van belang dat initiatiefnemers actief geholpen worden als zij bijvoorbeeld tegen problemen aanlopen bij de invoering van nieuwe digitale systemen. Ook deze verandering mag ontwikkelingen niet in de weg staan.

Ondernemers

Een duurzame economische structuur vraagt vernieuwing van en groeimogelijkheden voor bedrijven. De provincie heeft een medebepalende functie voor de kwaliteit van het ondernemersklimaat. Naast de algemene opgave de Drentse economie te stimuleren wil het CDA inzetten op een duurzame ontwikkeling en vergroening van onze economie. Samen met ondernemers werkt de provincie aan een goed ondernemersklimaat door de verbetering van de economische structuur, de economische uitstraling en de samenwerking tussen bedrijven. Regels, beleid, netwerken en de overheid zijn ondersteunend en stimulerend. De provinciale overheid heeft, ook als het gaat om de economie, een regisseursrol in het optimaliseren van het ondernemersklimaat. Van het beschikbaar houden van goed opgeleide medewerkers tot aan het hebben van goede en voldoende woningen, ruimte voor bedrijven, goede infrastructuur, behoud van de leefbaarheid en de aanwezigheid van sociaal-culturele voorzieningen.

Openbaar vervoer

Een fijnmazig openbaar vervoernetwerk is in Drenthe niet reëel. Het CDA wil geen lege bussen laten rondrijden, dus Drenten blijven deels afhankelijk van hun auto. Maar ook in Drenthe moet het zo aantrekkelijk mogelijk gemaakt worden om ten minste een deel van je reis met het openbaar vervoer af te leggen. Daarvoor is een netwerk nodig van centrale OV-knooppunten waar, na een korte rit in de auto, of liever nog: op de fiets, overgestapt kan worden naar snelle en frequente bus- en treinverbindingen naar alle belangrijke bestemmingen binnen en buiten Drenthe.

Onder snelle verbindingen verstaan we verbindingen met zo weinig mogelijk overstap(tijd) en verbindingen die minimaal even snel zijn als dezelfde route met de auto. Onder frequente verbindingen verstaan we het liefst spoorboekloze verbindingen (zes keer per uur) en ten minste ieder kwartier een bus of trein en verbindingen die zeker op uitgaansavonden ook in de nacht kunnen worden gebruikt

We zien nog liever dat mensen met de fiets of vormen van collectief vervoer naar OV-knooppunten toekomen dan met de auto, om zo ook het autoverkeer naar deze knooppunten toe terug te dringen. Om die reden wil het CDA tussen de OV-knooppunten een goed netwerk van snelle fietsverbindingen inclusief elektrische deelfietsen en aanmoediging van allerlei vormen van collectief of publiek vervoer die de afgelopen tijd al zijn ontstaan. Een absolute voorwaarde voor een goed vervoersnetwerk is goede samenwerking tussen de aanbieders van openbaar, collectief en publiek vervoer. Om het zo makkelijk mogelijk te maken om van dit netwerk gebruik te maken moet de uitwisseling van reizigersinformatie zo georganiseerd worden dat een gecombineerde reis met auto, fiets, collectief en/of openbaar vervoer op één website of in één app kan worden gepland. Wanneer we dit goed doen, worden ook dorpen zonder openbaar vervoer optimaal ontsloten en wordt de leefbaarheid van die dorpen behouden of vergroot.

Promotie

De cultuur van wat nu Drenthe is, is door de eeuwen heen gevormd. Het Drentse landschap behoort tot de oudste van Nederland. In Drenthe verbinden we die rijke historie aan nieuwe ontwikkelingen die vandaag de dag in onze provincie plaatsvinden. Alle reden om daar trots op te zijn en dat als provincie en gemeenten samen tot ver buiten Drenthe uit te dragen. Continuïteit in de Drenthepromotie is belangrijk. Het CDA is enthousiast over de inzet van Marketing Drenthe en de manier waarop zij Drenthe promoot: Drenthe als de oerprovincie van Nederland, Drenthe als de plek bij uitstek om te genieten en tot rust te komen! Wat ons betreft staan alle lokale en provinciale partijen die zich bezig houden met de promotie en het toeristisch-recreatieve aanbod van Drenthe voortdurend in verbinding met elkaar om elkaar te versterken en kennis uit te wisselen. Daarbij moet er ruimte zijn voor de promotie van lokale bijzonderheden, maar het liefst passend binnen een herkenbaar provinciaal beeld. Uiteraard merken we hierbij direct op dat Drenthe meer is dan recreatie. Onze sterke recreatieve functie moet in balans zijn met bijvoorbeeld de mogelijkheden voor natuurontwikkeling, woningbouw, sport en werk.

Ruimtelijke ontwikkelingen

Mensen zijn voor hun welbevinden afhankelijk van de leef- en werkomgeving en het is belangrijk dat zij hier volop invloed op hebben. Regels en beleid moeten geen belemmering zijn, maar mensen helpen hun dromen te realiseren. De overheid heeft een rol in het geven van duidelijkheid in wat niet kan, maar zeker ook een rol in aangeven wat wel kan en hoe mensen dat kunnen realiseren. Het CDA wil geen afwachtende overheid, maar een proactieve, meehelpende overheid.

Senioren, starters en spoedzoekers

Het CDA wil een herwaardering van de aloude seniorenwoningen, oftewel de alom bekende eenvoudige rijtjeswoningen met één slaapkamer beneden, ruimte voor logerende kleinkinderen boven en een kleine eigen tuin. Ergens heeft de laatste jaren de gedachte postgevat dat alle ouderen liever in appartementen zouden wonen en zijn de succesvolle seniorenwoningen in de verkoop gedaan en vervangen door seniorencomplexen. Maar de roep om ouderenhuisvesting is sindsdien nooit groter geweest. Ook onder senioren blijken velen nog behoefte te hebben aan een eigen voordeur en ruimte om op kleine schaal te (moes)tuinieren. Door een gebrek aan dit type woningen blijven veel senioren nu wonen in woningen die voor hen te groot zijn en beter vrij zouden kunnen komen voor gezinnen.

De herwaardering van dit type woningen biedt ook kansen aan de twee andere groepen op de woningmarkt die nu moeilijk aan een woning komen. Allereerst zijn deze woningen zeer in trek gebleken bij starters. Sinds de seniorenwoningen van weleer massaal in de verkoop gingen, zijn daar veel starters komen wonen, omdat dit precies het type woning is die voor hen betaalbaar en voor de eerste jaren geschikt is. Daarnaast kunnen deze woningen een plek bieden aan mensen die met spoed tijdelijk een woning zoeken, de zogeheten spoedzoekers die nu vaak uit noodzaak illegaal op vakantieparken wonen.

Het CDA ziet graag de seniorenwoningen terug in onze woonplaatsen, maar dit keer anders ingezet. Uiteraard in een modern duurzaam jasje en dit keer zowel bedoeld voor senioren als voor starters en spoedzoekers en voor zowel tijdelijke als langdurige huurders als voor kopers. Het CDA wil dat de provincie de benodigde partijen bij elkaar brengt om dit concept verder uit te werken en zo een oplossing te creëren voor een aantal problemen op de woningmarkt.

Sport

Sport is primair een gemeentelijke aangelegenheid, omdat het voortkomt uit en zich richt op de lokale gemeenschap. Het programma ‘Drenthe Beweegt’, het samenwerkingsverband van de provincie en de twaalf gemeenten, moet worden voortgezet. Een financiële bijdrage aan eenmalige grote sportevenementen zal alleen plaatsvinden op basis van cofinanciering. Een goede balans van lasten en voordelen voor overheid en bedrijfsleven is daarbij van belang. Financiële bijdragen aan sportevenementen komen in beeld, als er sprake is van een economische spin-off naast een spin-off op het terrein van gezondheid en bewegen. Het moet om een sportactiviteit gaan met een duidelijke uitstraling naar de breedtesport.

Statushouders

Het CDA voelt een verantwoordelijkheid voor mensen die geen veilig of menswaardig leven kunnen leiden in hun geboorteland en daarom op zoek zijn naar een nieuw thuis. Wij zijn bereid om deze mensen in onze provincie een woning te geven, wanneer de officiële instanties hebben beoordeeld dat zij recht hebben op verblijf in ons land. Er moet op de woningmarkt echter altijd ook ruimte zijn voor mensen die hier geboren en getogen zijn en een woning zoeken. Ook hier moet balans gevonden worden.

Stikstof

De stikstofopgave heeft een enorme impact op Drenthe, haar inwoners en het platteland. Het CDA heeft grote zorgen over de haalbaarheid en uitvoerbaarheid van de voorgestelde Haagse plannen. Wat ons betreft is het stikstofprobleem een prima voorbeeld van een onderwerp waarbij theorie en overheid leidend zijn geworden maar helemaal los zijn komen te staan van praktijk en samenleving. Wij willen het in Drenthe helemaal andersom hebben; de praktijk en samenleving voorop en de theorie en overheid daarop laten aansluiten. Als het gaat om stikstof willen wij daarom de natuurontwikkeling in de praktijk monitoren. Niet met regels en rekenmodellen vanuit een kantoor, maar met de voeten in het veen en op het zand en ter plaatse kijken hoe het gaat. Waar nodig gaan we samen met onze inwoners aan de slag. Maar dan wel op de praktische en nuchtere Drentse manier en vanuit het besef dat we in Drenthe niet de ruimte hebben om iedere soort een eigen leefgebied te geven en dat ook de mens moeten kunnen blijven genieten van onze provincie.

Het CDA is op dit punt kritisch op wet- en regelgeving en internationale afspraken die ons verplichten om acties te ondernemen die schadelijk zijn voor onze eigen samenleving. Het kan niet zo zijn dat we vanwege theoretische bedreigingen van de natuur in de praktijk van alle dag geen mogelijkheden meer hebben om woningen te bouwen, onze infrastructuur te verbeteren, voedsel te produceren of evenementen te organiseren. Beperkingen die natuurbescherming ons opleveren kunnen wij niet de rechtspraak in de schoenen schuiven. Rechters doen uitspraken op basis van wetten, regels en afspraken die de politiek zelf heeft gemaakt, maar waarvan destijds de consequenties niet goed overzien zijn. Wat het CDA betreft wordt het hoog tijd om onze regels, systemen en instanties weer ten dienste te laten zijn van onze samenleving. Wij willen handelen naar de bedoeling van wetten en afspraken in plaats van de letter en inzetten op het aanpassen van wetten en afspraken die niet uitvoerbaar zijn of die schadelijk zijn voor onze samenleving. Van de provincie verwachten we dat zij zich inzetten om dergelijk wetten en afspraken in Den Haag of Brussel aangepast te krijgen, zodat deze weer stroken met de praktijk.

De afgelopen periode is Drenthe een voorbeeld voor het land geweest op het gebied van samenwerking tussen politiek, boeren en natuurorganisaties. Juist in Drenthe keerden de boeren zich niet tegen de overheid en bleven natuurorganisaties in gesprek met de overheid. Dit is te danken aan bestuurders op zowel provinciaal als lokaal niveau die nuchterheid voor theoretische modellen plaatsen en het gesprek voor polarisatie. Ook in de komende periode willen we hierop blijven inzetten. We komen alleen uit de problemen die zich nu voordoen als we met elkaar in gesprek blijven, ons hoofd koel houden en naar praktische oplossingen blijven zoeken.

Veilig provinciaal wegennet

De veiligheid van onze wegen is en blijft het belangrijkste aandachtspunt bij onze investeringen. Daarbij gaat het met name om provinciale wegen langs kanalen en bomen en om punten waar wegen elkaar kruisen of op elkaar aansluiten. Het CDA wil iedere bestuursperiode in kaart brengen wat op dat moment de meest onveilige punten in het provinciale wegennet zijn en de meest onveilige punten standaard opnemen in onze Lobby- en Investeringsagenda Infrastructuur, zodat dit wegennet steeds veiliger wordt.

Verbreding wegen

Op sommige routes zijn structureel problemen met doorstroming en veiligheid. Verbreding van deze wegen kan winst opleveren voor bereikbaarheid, economie en veiligheid en maakt grote gebieden aantrekkelijker om te wonen en bedrijven te vestigen. Bijzondere aandacht verdient de route naar Twente. Een goede, snelle en veilige verbinding tussen Drenthe en Twente ontbreekt op dit moment, maar heeft beide gebieden en de tussenliggende gemeenten veel te bieden. Daarom willen we dat de provincie samen met provincie Overijssel onderzoekt hoe deze route verbeterd kan worden, waarbij onze voorkeur uitgaat naar een volledig vierbaanse weg. Lokale CDA-afdelingen langs de hele N36 en N48 hebben zich hier al eerder positief over uitgesproken. Verbreding is niet altijd mogelijk of nodig. Op de N34-verbinding tussen Emmen en Groningen speelt vooral de veiligheid. Bij deze verbinding gaan wij niet automatisch uit van volledige verbreding, maar kijken we ook naar bijvoorbeeld maatregelen om inhalen onmogelijk te maken.

Vitale vakantieparken

Het CDA wil blijven inzetten op het project Vitale Vakantieparken. In Drenthe zijn voldoende vakantieparken, maar de kwaliteit is niet altijd goed en sluit ook niet altijd meer aan op wat toeristen zoeken. Met het project Vitale Vakantieparken willen we bestaande vakantieparken waar nodig beter maken. Daarbij wil het CDA oog voor behoud van ons landschap en het belang van kleinschaligheid. Niet ieder vakantiepark hoeft een groot vakantiepark te worden. Dat we kritisch zijn op het aantal vakantieparken, betekent voor het CDA overigens niet dat er geen ruimte is voor nieuwe parken. Sterker nog: op dit punt willen we juist de concurrentiewerking van de markt benutten. De komst van nieuwe parken kan een sterk stimulerend effect hebben op het verbeteren van de kwaliteit van verouderde parken. De kwaliteit van sommige vakantieparken staat onder druk door het combineren van verhuur aan toeristen enerzijds en anderzijds verhuur voor permanent wonen of tijdelijke verhuur aan spoedzoekers of seizoenarbeiders. Het CDA is geen voorstander van deze functievermenging. Volgens ons moeten er keuzes worden gemaakt. Het CDA pleit ervoor om gemeenten en eigenaren hiervoor ruimte te geven. Hierbij moeten er oplossingen gevonden worden voor bezwaren voor deze omzetting bij zowel eigenaren als gemeenten.

Voedselproductie

De Nederlandse agrarische sector produceert in vergelijking met landbouwgebieden elders in de wereld al jaren op een schone en efficiënte manier heel veel goed en betaalbaar voedsel. De professionaliseringsslag van deze sector in de jaren 50 van de 20e eeuw werden ingezet om Nederland zelf onafhankelijk te maken van het buitenland, maar inmiddels heeft Nederland daarmee ook een belangrijke plaats ingenomen in de internationale voedselvoorziening. Zeker met het oog op recente onrust, tekorten en prijsstijgingen op de voedselmarkt willen we voor ons voedsel nog steeds zo min mogelijk afhankelijk zijn van de wereld om ons heen. Maar we voelen ook een verantwoordelijkheid voor die wereld om ons heen. Wanneer wij minder voedsel gaan produceren, werken wij mee aan het wereldwijde voedseltekort en aan de verplaatsing van landbouw naar landen waar op een veel minder schone en efficiënte manier voedsel geproduceerd wordt.

Wandelen

Naast recreatief fietsen heeft ook recreatief wandelen de afgelopen jaren een hoge vlucht genomen. Als CDA willen we graag een provinciedekkend wandelknooppuntennetwerk dat ook aansluit op bestaande netwerken buiten onze provincie. We willen daarom dat de provincie gemeenten aanmoedigt om, in samenwerking met Recreatieschap Drenthe, het netwerk ook op hun grondgebied te realiseren.

Waterstofeconomie

Het CDA ondersteunt de ontwikkeling van toepassingen van waterstof en de ontwikkeling van een geheel nieuwe waterstofeconomie. Hier wordt hard aan gewerkt in heel Noord-Nederland. In Coevorden zet Intergas hierop in, Emmen doet mee, in Hoogeveen wordt een waterstofwijk gebouwd, in Pesse staat een innovatief tankstation, GAE speelt een rol in deze innovatie. Het CDA wil dat de provincie actief deelneemt aan deze ontwikkeling.

Waterwegen

Het beter faciliteren van vrachtvervoer over water kan helpen ons wegennet te ontlasten. Daarom zien wij graag inzet op een intensiever gebruik van de Hoogeveensche Vaart door deze bevaarbaar te maken voor grotere schepen en aan te sluiten op het Duitse beroepsvaartnetwerk.

Wolf

Een goed voorbeeld van een soort dat wat het CDA betreft niet in Drenthe thuis hoort, is de wolf. Wolven kwamen voor in Drenthe in een tijd waarin onze ruimte geheel anders werd benut. In onze huidige tijd past een agressief roofdier als de wolf niet meer in onze woonomgeving, temeer omdat er in de wereld om ons heen voldoende leefgebieden voor dit dier zijn. Inmiddels is de realiteit echter dat de wolf zich in onze provincie heeft gevestigd en we dit niet zomaar ongedaan kunnen maken. Het CDA Drenthe vindt dat de provincie alles op alles moet zetten om de beschermde status van de wolf te verminderen, zodat verjagen en bejagen mogelijk wordt en de wolf uit Drenthe verdwijnt. Want het is volslagen onrealistisch én onwenselijke om heel Drenthe vol met wolfwerende hekken te zetten, om onze schapen, paarden en koeien te beschermen. Dit is onwerkbaar, onbetaalbaar en verwoest ons mooie Drentse landschap. Bovendien doen wolfwerende hekken niets voor de veiligheid van onze Drentse inwoners. Schade die door wolven wordt aangericht moet snel en ruimhartig worden vergoed.

Woningbouw

Het CDA wil niet dat Drenthe een exclusieve provincie wordt voor een selecte groep mensen op de woningmarkt. Onze provincie moet woonruimte bieden voor iedereen, van jong tot oud, van praktisch tot academisch, van minimuminkomen tot vermogend. Maar omdat onze rust, ruimte en natuur ons grootste goed zijn en we onze provincie niet willen volbouwen met woningen, moeten we keuzes maken. Het CDA wil in dorpen ruimte bieden voor betaalbare woningen aan mensen die in die gemeente, dat dorp of op die streek wonen of hebben gewoond. Mensen die daar hun wortels hebben. Ouderen die daar tot hun levenseinde willen wonen, jongeren, terugkerende studenten en hun gezinnen. De provincie moet de gemeenten de ruimte bieden om bij nieuwbouw een deel van de te bouwen woningen te reserveren voor genoemde doelgroepen. Van de provincie vragen we een plan van aanpak om bij voorkeur in de dorpen, en wellicht in mindere mate in de steden, de mogelijkheid te bieden om eigen inwoners een voorkeursbehandeling te geven. Onderdeel van dit plan is in ieder geval een lobby om wetgeving aan te passen die ons belemmert voorrang te geven aan onze eigen inwoners bij woningbouw. Op dit punt willen we dat de provincie nauw samen optrekt met gemeenten en woningbouwcorporaties.

Duurzame energie

Op het gebied van onze energie gaat duurzaamheid wat het CDA betreft over het zo snel als mogelijk overstappen naar duurzame energiebronnen. We willen zo min mogelijk uitstoot van schadelijke stoffen en nu en in de toekomst voldoende betaalbare energie voor iedereen beschikbaar hebben. Omdat onze oude energiebronnen vervuilen, eindig zijn en steeds duurder worden, is het voor iedereen van belang om hier afscheid van te nemen. Dit doen we allereerst door ons gezamenlijke energieverbruik te beperken, maar vervolgens ook door het gebruik van nieuwe, duurzame energiebronnen. Het CDA ziet in Drenthe vooral kansen in groen gas, biovergisting uit afval, waterstof en zonne-energie. Daarnaast is het CDA voorstander van het gebruik van kernenergie en mag er wat het CDA betreft een nieuwe centrale in Noord-Nederland komen.

De overstap naar nieuwe energiebronnen gaat niet zomaar. Iedereen moet de overstap kunnen maken en niemand mag in de kou of de schulden komen te zitten. Dat vraagt zorgvuldigheid naast snelheid. De overstap naar nieuwe energiebronnen levert ook een kans op om van een wereldwijde energiemarkt weer een lokale energiemarkt te maken. Het CDA wil dat de opbrengsten van het lokaal opwekken van energie gedeeltelijk ten goede komen van de lokale samenleving via bijvoorbeeld lokale energiecoöperaties.

Rus­tig
nale­zen?