De ING-top heeft de salarisverhoging van 50% voor topman Ralph Hamers ingetrokken. Maar door het gedoe over dit voorstel heeft de geloofwaardigheid van de top van ING wel een flinke deuk opgelopen. CDA Tweede Kamerlid Erik Ronnes: “Ik ben blij dat ING de bizarre loonsverhoging heeft ingetrokken, maar vraag me wel af hoe het zover heeft kunnen komen. De kloof tussen de bankiers aan de top en de maatschappij is blijkbaar nog levensgroot.”

Op 28 maart wordt er een hoorzitting/rondetafelgesprek georganiseerd. Als eerste wordt gesproken met Jeroen van der Veer, de voorzitter van de Raad van Commissarissen van ING. Aansluitend worden deskundigen en stakeholders gehoord.

Ronnes: “Het is een goede zaak dat minister Wopke Hoekstra van Financiën direct actie heeft ondernomen door verschillende, wettelijke en niet-wettelijke, maatregelen te onderzoeken om deze salarisverhoging te voorkomen. Daarnaast liet hij namens het hele kabinet weten dat deze verhoging echt van tafel moet. Daarmee werd de druk bij ING opgevoerd.”

Inmiddels heeft GroenLinks aangegeven met een spoedwet deze salarisverhogingen in de bankensector tegen te willen gaan. Het CDA is benieuwd naar de uitwerking van het voorstel, en wacht dat af.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.