De Kloof

De brutale waarheid over Europa. Kunnen we het tij nog keren?

'Afbraakvoetbal is makkelijk. Maar je kan ook de mouwen opstropen en op zoek gaan naar remedies.' Europa kraakt vandaag in al zijn voegen. Met De kloof. Is Europa nog van ons? willen de Nederlandse en Vlaamse Europarlementsleden Esther de Lange en Ivo Belet de vinger op de zere plek leggen en chirurgisch ontleden hoe het anders moet. Het Europese project zit in moeilijkheden. Er gaapt een immense kloof tussen onze open binnengrenzen en interne markt aan de ene kant en de gebrekkige bescherming van de mensen aan de andere kant. Europa zal die kloof moeten dichten. De Europese burgers willen immers een Europese Unie die hen beschermt tegen het dreigende onheil van de globalisering en de geopolitieke verschuivingen. Zij vragen zich af of Europa nog wel van hen is. Om een antwoord te bieden op die vraag moet de EU zich heruitvinden. Dat vraagt om een harde opstelling en kordate, heldere keuzes. Een harde opstelling in de machtsstrijd met andere wereldspelers, bijvoorbeeld, en kordate keuzes ten aanzien van migratie. Het debat over Europa wordt vandaag te veel beheerst door de believers, met hun blinde vlucht vooruit naar altijd maar meer Europa, en de non-believers, die de Europese samenwerking willen slopen. Esther de Lange en Ivo Belet willen met De Kloof bijdragen tot een genuanceerder debat en zoomen daartoe in op praktische, tastbare ingrepen die een sterkere EU moeten opleveren. Ze gaan de kritiek niet uit de weg, maar zijn vooral vastberaden om het Europese project te versterken, tegen de heersende kille wind in.

Door over grenzen heen samen te werken, is Europa erin geslaagd rust, vrede en welvaart te brengen op een continent dat eeuwenlang in het teken stond van onderlinge strijd.
De Europese Unie is daartoe een instrument – niet perfect, wel uniek. In een tijd waarin harde grenzen, hoge hekken en een ‘iedervoor-zich-mentaliteit’ weer aan populariteit winnen, is het hoogstnodig
op te komen voor die unieke, maar o zo kwetsbare samenwerking.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.