Zelfstandig en verstandig omgaan met onze energie

Het CDA kijkt vanuit twee invalshoeken naar het Europese energiebeleid: 1) het bevorderen van de onafhankelijkheid ten opzichte van Rusland en het Midden-Oosten en 2) het klimaat. Kortom, zelfstandig en verstandig.

Eén van de bekende successen van de christendemocraten in de EU is het hernieuwde EU-energielabel voor koelkasten en diepvriezers, stofzuigers, verlichtingsapparatuur, wasmachines, drogers, elektrische ovens, afzuigkappen, vaatwassers en andere apparaten. De consument wordt beter geïnformeerd over het energieverbruik van huishoudelijke apparaten doordat de oude categorieën A +++ tot D worden vervangen door een begrijpelijker schaal van A tot en met G. 

Vanwege de verplichte etikettering neemt het marktaandeel van zeer energiezuinige apparaten in veel productgroepen toe.

Bij het opwekken van duurzame energie is het nodig om ook te investeren in energieopslag en batterijen. De grondstoffen die voor batterijen nodig zijn, lithium en kobalt, zijn schaars. Daarom hebben we met succes de noodzaak van goede en duurzame batterijen op de agenda van de milieucommissie gezet.

Het CDA heeft zich de afgelopen jaren hard gemaakt voor veiligheid bij kerncentrales aan de grens. Met name voor het invoeren van grensoverschrijdende standaarden en verplichte gezamenlijke inspecties.

 

 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.