Ik maak mij hard voor een eerlijke economie

De laatste jaren zijn Nederland en Europa door de zwaarste economische crisis sinds de grote depressie gekomen. Het casino kapitalisme uit de Verenigde Staten legde de zwakheden van de Europese economie pijnlijk bloot. Te hoge schulden, te weinig hervormingen en een gebrek aan Europese regels die de stabiliteit van de Euro moesten garanderen. Het vertrouwen in Europa heeft de laatste jaren dan ook flinke schade opgelopen.

Het werd ook duidelijk dat de gevolgen van de crisis vooral bij het midden en klein bedrijf terecht kwamen, en bij de spaarders van de banken die in de problemen kwamen door slechte investeringen. Met andere woorden de pijnlijke gevolgen van de crisis werden gedragen door diegenen die het minst verantwoordelijk waren voor het ontstaan van de economische malaise.

Daarom maak ik mij hard voor een eerlijkere economie. In de afgelopen decennia is er teveel aandacht geweest voor winst, bonussen en eigen belang. We moeten in Europa trouw blijven aan onze eigen identiteit. Het CDA wil daarom terug naar een evenwichtige sociale markteconomie waarbij mensen centraal staan, de lange termijn weer telt, de economieën in Europa op orde zijn en verantwoordelijkheid voor en in de samenleving een rol speelt.

Allereerst moet weer gewoon worden dat grote en kleine bedrijven gelijk worden behandeld door de belastingdienst. Dat is lang niet altijd het geval. Door speciale fiscale regelingen voor grote bedrijven komt het er in de praktijk op neer dat de middenstander om de hoek een hoger percentage belasting betaald dan de grote multinational.

Daarnaast zal ik mij inzetten op een betere toegang tot krediet voor het midden en kleinbedrijf. Het is moeilijk uit te leggen dat de Europese Centrale Bank bijna gratis geld weggeeft aan andere banken, maar dat bedrijven en startende huizenkopers moeite hebben om betaalbare leningen te krijgen van de bank.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.