Ik maak mij hard voor innovatie en ondernemerschap

De werkloosheid in Europa is hoog en de economie is nog herstellende. Landen hebben de laatste jaren te weinig aandacht besteedt aan hun concurrentiekracht. Met andere woorden: hoe gaan we in de toekomst ons geld verdienen? Door producten en diensten te ontwikkelen die we aan de rest van de wereld kunnen verkopen. Daarom steunt het CDA meer Europese investeringen in innovatie en ondernemerschap in de EU.

Een succesvol innovatiebeleid zorgt ervoor dat we banen kunnen terughalen naar Europa. Maar dan moeten landen wel gaan doen waar ze goed in zijn. Door slim te specialiseren gaan regio's in heel Europa juist dat maken waar anderen behoefte aan hebben. Brabant is goed in ICT en gezondheid, Friesland is goed in water, Limburg is goed in transport. Als alle regio's hun concurrentiekracht versterken is dat goed voor heel Europa.

In het bijzonder steunt het CDA het MKB. In Europa staat het midden en kleinbedrijf staat garant voor 80 tot 90 procent van de banen in Europa. Niet de multinationals maar de kleinere familiebedrijven zijn de ruggengraat van de economie in Europa. Daarom moeten we investeren in het MKB. Er zijn al verschillende fondsen die hiervoor beschikbaar zijn, bijvoorbeeld het Europese Cosme programma, maar ook Horizon 2020 voor bedrijven die zich richten op onderzoek en innovatie.

Bovendien zal het Juncker investeringsplan een fonds van 315 miljard creëren waarmee de Europese Investeringsbank meer kredieten kan verschaffen. Dit is een mooie kans om een impuls te geven aan groei en banen. Minder regels en een beter toegankelijke interne markt zijn hierbij ook belangrijk. Het moet gemakkelijker worden een zaak op te starten of om als bestaande zaak uit te breiden en de landsgrens over te gaan.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.