Ik maak mij hard voor veilig verkeer in Europa

Elk jaar vallen er nog meer dan 25.000 verkeersdoden in Europa. Dat zijn bijna gemiddeld 70 doden in het verkeer per dag. Dit aantal is al veel lager dan een paar jaar geleden, in 2009 stierven nog meer dan 35.000 mensen op onze wegen, maar het is nog altijd veel te hoog. Met het CDA zet ik mij ervoor in om door bewuster rijgedrag, Europa brede handhaving van verkeersregels en veiligere auto's het aantal verkeersdoden drastisch te verlagen.

Op Europees niveau kunnen we namelijk veel doen om de verkeersveiligheid te verbeteren. Zo kunnen we gezamenlijke veiligheidseisen opstellen aan fabrikanten van auto´s en vrachtwagens. Door het gezamenlijk opstellen van regels hoeven fabrikanten geen rekening te houden met de individuele regels van 28 landen. De regels van de Europese Unie zijn dan voldoende, waardoor we de kosten laag kunnen houden. De consument ziet dat terug in de prijs in de showroom.

Naast het opstellen van goede veiligheidsregels voor voertuigen zijn er meer manieren voor Europa om te helpen onze wegen veilig te maken. In het begin van 2015 heeft het Europees Parlement bijvoorbeeld wetgeving aangenomen over grensoverschrijdende boetehandhaving. Het beboeten van ernstige verkeersovertreders is een belangrijk middel om de verkeersveiligheid te vergroten. Je kunt niet meer ongestraft wegkomen met verkeersovertredingen waarmee je de veiligheid van jezelf en medeweggebruikers in gevaar brengt.

Er kunnen nog meer maatregelen op Europees niveau genomen worden om de verkeersveiligheid verder te verbeteren. Voorbeelden hiervan zijn de automatische noodoproep voor auto´s bij een ongeluk waardoor de hulpdiensten sneller op de plek van het ongeluk kunnen zijn en Europese registratie van ongevallen voor onderzoek naar de oorzaken van ongelukken. Ik maak me in het Europees Parlement sterk voor het verder veiliger maken van het verkeer in Europa zodat er steeds minder slachtoffers vallen op onze wegen.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.