General Scenes Around The Netherlands In The Lead Up To The Coronation Of Prince Willem Alexander

Politiesamenwerking over grenzen heen

Uitbreiding Europol

Informatie-uitwisseling verbeterd

Het beschermen van onze veiligheid is prioriteit van het CDA. De Nederlandse Europarlementariërs werkten mee aan het lanceren van verschillende wetgeving en initiatieven die helpen bij de strijd tegen terrorisme en grensoverschrijdende georganiseerde criminaliteit.

Wij hebben ons succesvol ingezet voor de verdere uitbreiding van de Europese politieautoriteit Europol. Bovendien is de operationele samenwerking en de uitwisseling van informatie tussen justitie en politie van lidstaten verbeterd. Na de hervorming van de meest gebruikte databank, het Schengen Informatie Systeem (SIS), zal het verplicht worden om bepaalde specifieke informatie te delen, zoals vermiste kinderen en objecten. Daarnaast zullen, ook dankzij onze inzet terugkeerbesluiten van uitgeprocedeerde asielzoekers in het systeem gesignaleerd worden.

We staan ook aan de basis van de wetgeving interoperabiliteit, waarmee de Europese databases beter op elkaar zullen worden aangesloten. Dit geeft de politie en grenswachters makkelijker toegang tot veel meer informatie in heel Europa en is een belangrijk instrument om identiteitsfraude op te sporen.  

 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.