Afgelopen november kwam het college, waar ook het CDA in is vertegenwoordigd, met het voorstel om fors te bezuinigen op de Waldsang met o.a. vestigingen in Buitenpost en Surhuisterveen.

Tijdens de begrotings vergadering van november heeft het CDA direct de kou uit de lucht gehaald en is met een motie gekomen waarbij het college de opdracht kreeg om kost wat het kost het voort bestaan te blijven garanderen van muziekschool de Waldsang. Ook FNP en PvDA wilden dat.

Het verschil tussen de coalitie partijen en PvDA/FNP was dat de coalitiepartijen het college de opdracht gaven om te kijken naar andere mogelijkheden van financiering.

Het college heeft de afgelopen maanden hier onderzoek naar gedaan. Een paar weken geleden kwam het college naar buiten met de conclusie dat ze geen mogelijkheden hadden gevonden voor andere subsidies en/of mogelijkheden tot bezuinigen op de Waldsang. De CDA fractie heeft toen besloten om een motie in te dienen waarbij het college wordt opgeroepen om af te zien van de bezuinigingen op de Waldsang.

Tijdens de raad van 3 juni is deze motie behandeld en kreeg het CDA er van de FNP en PvDA van langs in de raad. Beide partijen gaven aan dat dit al lang bekend was in november en het CDA nu wilde scoren. Tijdens het pittige debat in de raad hebben we als CDA duidelijk aangegeven dat wij niet zomaar voor Sinterklaas willen gaan spelen(zoals de PvDA en FNP) en het belangrijk vinden dat er altijd gekeken wordt of iets ook anders kan. In dit geval kon het niet en konden we dit weten in November? Dat zal een vraag blijven. Voor ons is het belangrijkste dat de Waldsang blijft bestaan. Wil niet zeggen dat alles zo moet blijven. De wereld veranderd continu. Ook het muziekonderwijs en wat nu de norm is, is mogelijk over 2 jaar al weer achterhaald.

Het CDA staat open voor verandering wanneer dat kan. FNP en PvDA willen alles graag bij het oude laten. Dat is hun keus maar wel een andere politieke richting.

Jacob Zwaagstra, raadslid CDA

 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.