De oplettende kijker zal het wellicht wel een keer hebben gezien, maar velen waarschijnlijk ook niet. De afgelopen twee cycli heb ik, Nina Postma (25), meegelopen met de fractie van het CDA. Als productieleider bij theatergezelschap Tryater houd ik mij veelal bezig met het brengen van sociale, culturele en persoonlijke kwesties via theater bij de mens met voorstellingen voor onder andere jeugd en jongeren. Daarom was het ook een leuke verrassing om van Thea de uitnodiging te ontvangen om eens te komen kijken bij de plaats waar de stemmen van de samenleving samenkomen om keuzes te maken over onze gemeenschap.

In elk cyclus zit een fractievergadering, informatiecarrousel en raadsvergadering. Bij alle drie vergaderingen kreeg ik de kans om verder te onderzoeken hoe de gemeentelijke politiek precies een stem uitdraagt voor de mensen van Achtkarspelen, hoe de fracties op hun eigen manier een luisterend oor biedt aan de mensen die zich ongehoord voelen en hoe deze fracties gezamenlijk werken aan het doel om Achtkarspelen elke keer weer een beetje beter te maken.

Daarom was het ook erg mooi om te zien hoe het CDA Achtkarspelen hart heeft voor zijn dorpen. Twee maanden lang heb ik kunnen zien hoe het CDA van dorp naar dorp reist met de fractievergaderingen om zo dicht mogelijk op de gemeenschap te staan en hier het dorp de kans te geven om te spreken voor z’n mensen; voor zowel de individu als de groep. Politiek kan complex zijn, maar tijdens de vergaderingen was er altijd de ruimte om je uit te kunnen spreken en uitleg te kunnen vragen. Zo maken ze de politiek toegankelijker voor een ieder die hier meer over wil leren.

Na deze twee maanden wil ik het CDA Achtkarspelen hartelijk bedanken voor de kans die ze mij hebben geboden om achter de schermen mee te draaien in onze gemeentelijke politiek. Met zo’n mooie groep mensen kan je ook alleen maar geënthousiasmeerd worden om verder te gaan kijken dan je eigen persoonlijke bubbel. Het heeft een vuurtje aangewakkerd. Het vuur om niet alleen je eigen stem, maar ook de stem van je medemens te laten horen. We doen dit niet alleen, maar met z’n allen. Ik kan mensen ook alleen maar aanraden om hetzelfde te gaan doen. En wie weet, tot ziens.

Nina Postma

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.