Voorzitter,

Als kersvers raadslid ben ik blij dat ik vandaag al mijn maidenspeech mag houden in de gemeenteraadsvergadering. Voor ik begin bij het onderwerp wil ik eerst iets over mijzelf vertellen. Ik ben volgende maand 37 jaar getrouwd met Sipke van der Ploeg en samen hebben wij vier fantastische kinderen ( Anneke, Jelle, Jikkie en Sanne) en twee kleindochters (Verle en Dide). Onze kleindochters wonen met hun ouders in Haarlem en zijn dus Haarlemse muggen, zoals dat heet.

Jelle en Jikkie hebben Friesland ingeruild voor Amsterdam, waar zij met hun partners wonen en waar deze zomer ons derde kleinkind geboren gaat worden. Alleen onze jongste dochter Sanne woont nog in Surhuisterveen en dat is voor ons een bonus. Zij komt geregeld even thuis eten. Of ze komt langs voor een bakje koffie of een borrel en dan besef je hoe leuk het is, een dochter in de buurt. Maar de auto is gewillig en via de social media zijn alle kinderen dichtbij.

Zelf ben ik geboren in het centrum van Lemmer, waar ik mijn jeugd heb doorgebracht. Een prachtig dorp aan het IJsselmeer. Toch is er voor mij altijd al een band geweest met de Walden. Dat komt waarschijnlijk ook omdat mijn pake en beppe in onze gemeente zijn geboren en opgegroeid in Boelenslaan. Hemelsbreed nog geen twee kilometer bij ons vandaan.

Ik kreeg het boek ‘Twa doarpen op de heide’ over Boelenslaan en Houtigehage. Hier staat ook een verhaal in over mijn familie. Het verhaal over Jitske Spoelstra, zij was de zus van mijn pake. Sipke en ik wonen al bijna dertig jaar met veel plezier in Surhuisterveen. We voelen ons hier echt thuis en vinden de mensen plezierig in de omgang. 

Ik ben dan ook altijd actief geweest in het maatschappelijk leven, zo ben ik altijd betrokken geweest bij de scholen waar onze kinderen op zaten, het bestuur van de sportverenigingen en ook bij mijn eigen geliefde sport tennis draag ik graag een steentje bij in de commissie van het Feanster toernooi.

Ook stond ik tot voor de corona tijdens de oudejaarsnacht in de feesttent van Surhuisterveen, een mooi initiatief voor de jeugd op oudejaarsnacht. Ik heb hier graag een nachtje nachtrust overslaan voor over. In de afgelopen dertig jaar ben ik binnen onze gemeente actief geweest in meerdere besturen en commissies. Na vier jaar steunfractielid en fractie assistent ben ik blij dat de kiezers mij de kans geven om de stap te maken naar de gemeenteraad.

Gemeentepolitiek betekent voor mij dat je zichtbaar en vooral aanspreekbaar bent voor alle inwoners van onze gemeente. Ik wil nu verder gaan met het punt – Vaststelling bestemmingsplan bedrijfsverplaatsing Avek. De Avek is in 1927 opgericht door Roelf Kok en bestaat dus al bijna honderd jaar. Het zou dus zo kunnen dat mijn pake en beppe al in een Avek-bed hebben geslapen.

Roelf Kok kreeg in zijn manufacturenwinkel in Surhuisterveen veel vraag naar bedbodems voor bedstedes. Deze hadden geen standaard afmetingen, zo is het idee ontstaan om bedden op maat te maken. Uit dit simpele en nuchtere idee is de Avek ontstaan.

Anno nu is Avek een beddenmerk voor heel Nederland en ver daarbuiten en nog altijd vanuit Surhuisterveen. En dat is na bijna honderd jaar lang niet altijd vanzelfsprekend. Avek is al die jaren een goede werkgever geweest binnen onze gemeente. Ik vind het dan ook mooi dat wij als raad de Avek de mogelijkheid hebben gegeven en dat de Avek er ook voor heeft gekozen in onze gemeente gevestigd te blijven.

Voor de zomer wil de Avek al gaan starten met de bouw, zodat al vanaf volgend zomer op de nieuwe locatie gestart kan worden met de productie. Wij mogen als gemeente trots zijn op zo’n bedrijf. Dit biedt werkgelegenheid voor onze inwoners en is ook goed voor de middenstand. Met de koop van het perceel grond aan de Groningerstraat kan de Avek doorgroeien en blijft dan toekomst- en concurrentie bestendig.

Wij staan hier dan ook positief in en gaan akkoord met het bestemmingsplan “Bedrijfsverplaatsing Avek Surhuisterveen”.

Ik dank u voor uw aandacht

Sandra van der Ploeg, CDA Raadslid

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.