Als voorzitter van de controlecommissie heb ik onlangs ook deelgenomen aan de commissie die de aanbesteding van de nieuwe accountant heeft geregeld. Actief deelnemen aan een aanbestedingstraject maak je als raadslid niet zo vaak mee. De gekozen accountant zal binnenkort wel bekend worden gemaakt.

Op de laatste raadsvergadering krijgen we altijd een stortvloed aan financiële stukken en begrotingswijzigingen in de Raad van Achtkarspelen. Ook buiten de raad om is het op financieel gebied een drukte van belang in de controlecommissie en ook daarbuiten. Een paar opmerkelijke zaken zou ik hierbij graag vermelden.

In 2023 gaan we ook weer door incidentele posten positief eindigen met onze begroting over 2023 en daardoor ook onze jaarrekening over 2023. Hopelijk komt het kabinet volgend jaar over de brug om ook de zaken weer structureel te kunnen regelen in het gemeentefonds.  

Onze gemeente heeft het op dit moment zwaar om alles als organisatie en financieel in de greep te houden door onder andere personeelswijzigingen en tekorten hierop, de komende ontvlechting en opbouw en de kosten hiervan en de wijziging naar rechtmatigheidsverantwoording door het college in plaats van de accountant.

Hopelijk kunnen we in het opbouwtraject van onze gemeente een financieel gezonde organisatie neerzetten waarbij we de dienstverlening en onze voorzieningen kunnen handhaven.

Hierbij wil ik ook nog gezegende kerstdagen wensen en een gezond 2024 want dat is toch het belangrijkste in deze roerige tijd.

Gert Terpstra

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.