Dagelijks aan de wandel, valt mij op hoeveel mensen elkaar passeren en even gedag knikken of iets zeggen. Het laat zien dat wij duidelijk behoefte hebben aan contact, de verbinding aangaan met elkaar. En dat is bijzonder om te zien in een tijd waarin de afstand tot elkaar groter wordt en de communicatie onderling meer verhard.

Als je in de breedte om je heen kijkt, zie je een stuk van de samenleving dat verhard, gesprekken onderling steeds feller worden en de polarisatie toeneemt, of zoeken we de verbinding in het echte contact maken en het goeie gesprek voeren. Doet me denken aan bijgaand verhaal.

Socrates, de filosoof, kwam een man tegen die iets wilde vertellen: Over je vriend die.. Socrates onderbrak hem. Voordat je verder gaat, heb je dat verhaal ook door de drie zeven gehaald? De eerste zeef is de zeef van de waarheid. Heb je onderzocht of het waar is wat je mij vertellen wilt? Nee, zei de man. Iemand zei… Socrates keek hem aan: Oké, dan toch zeker door de tweede zeef, de zeef van het goede, is het iets goeds dat je over mijn vriend wilt vertellen? De man keek naar de grond en zei: Dat niet. Integendeel.. En de derde zeef? De zeef van de noodzaak, is het noodzakelijk om het mij te vertellen? De man schudde zijn hoofd. Als jouw verhaal niet waar is, niet goed en ook niet noodzakelijk, val mij er dan niet mee lastig!

Dat zouden we tegen al de intriganten moeten zeggen die doelbewust verdeeldheid zaaien of conflicten en ruzies veroorzaken; val ons er niet mee lastig. Zoveel mensen, zoveel meningen. En dat is prima, daarvoor leven we in een democratie. Maar sta in een gesprek altijd respectvol naast elkaar en waardeer iemands mening. Voer het gesprek om met elkaar verder te komen en niet om iemand onderuit te halen of respectloos te behandelen.

Hinke Spinder-van Dijk

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.