Sinds 2009 ben ik betrokken geweest bij de fractie van het CDA in onze gemeente Achtkarspelen. Ik ben sinds 1984 lid van het CDA en vierjaarlijks kreeg ik ook vaak de vraag of ik mij beschikbaar wilde stellen voor een verkiesbare plaats in de Raad van Achtkarspelen. Door mijn werk, maar ook door mijn betrokkenheid als Lid van het Algemeen Bestuur van Wetterskip Fryslân vond ik dat deze combinatie niet uitvoerbaar was. Ook een dubbele functie in een openbaar bestuur is naar mijn mening niet wenselijk. Wel heb ik al die jaren een binding gehad met het CDA bestuur, maar vooral met de CDA fractie van de Raad.

Wat mij vooral is opgevallen dat het CDA kwalitatief goede bestuurders in haar midden heeft. Zowel voor de functie als wethouder maar ook als raadsleden. Ook kent het CDA de mogelijkheid van opleidingen en trainingen wat je vaak bij regionale partijen niet of minder tegenkomt. Als je in een grotere fractie zit kun je taken verdelen, maar er wordt vaak ook van je gevraagd dat je de leiding neemt. Naast de raadsvergaderingen zijn er de voorbereidingen in de fractievergaderingen maar ook de werkbezoeken zijn heel belangrijk. Weet wat er in de praktijk leeft.

Door mijn betrokkenheid vanaf de zijlijn heb ik ontzettend veel waardering gekregen voor onze CDA raadsleden en wethouders. Het vraagt heel veel tijd, vaak naast je gewone werk. Maar het vraagt ook betrokkenheid en inzicht van wat er zoal in en bij een gemeente speelt. Nogmaals mijn waardering voor de raadsleden en bestuurders van de afgelopen jaren (vooral de afgelopen vier jaar), maar ook voor de huidige ‘crew’ van CDA bestuurders. Veel jong enthousiasme kom ik tegen en dat geeft vertrouwen in de toekomst, ook voor het CDA. Voor mij een reden om mijn betrokkenheid af te bouwen. Mijn inzet bij de verkiezingen is altijd geweest: dat het CDA maar de grootste partij mag worden. En dat is vele jaren gelukt, ook in 2022.

Met een CDA groet

Piet Kuipers, fractievoorzitter van het CDA van het Algemeen Bestuur van Wetterskip Fryslân en als inwoner van onze gemeente Achtkarspelen.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.