Op 24 mei werd er een bezoek gebracht aan Hollema Bouw te Surhuisterveen. We werden ontvangen door de driekoppige directie, genaamd Anne Bosklopper, Gerben Hamstra, en Peter Zijlstra. We kregen eerst de ontstaansgeschiedenis te horen van Hollema Bouw. Er werd ons verteld dat Hollema op de Lauwersweg uit hun voegen was gegroeid. Destijds waren er daar geen geschikte bouwterreinen beschikbaar. Toen ze te horen kregen dat op de Rooilijn te Surhuisterveen een groot bouwterrein beschikbaar was, kregen ze de kans om zich hier te vestigen.

Op dit moment werken er ruim vijftig mensen bij het bedrijf en ze zijn voornamelijk werkzaam in de drie noordelijke provincies. In 2020 werd Kenders Bouw overgenomen en werden ze een van de hoofddealers van Spinders Stalinrichting. Vroeger richtten ze zich meer op de landbouw. Door de steeds strengere wetgeving in de landbouwsector is de vraag naar compleet nieuwe stallen teruggelopen. Hun werk richt zich nu meer op renovatiebouw, maneges en bewaarloodsen. De orderportefeuille is dit jaar goed gevuld. Ook zij hadden vorig jaar last van sterk gestegen grondstofprijzen en aanleveringsproblemen, maar daar zijn ze goed doorheen gekomen.

Tegenwoordig gaan ze zich ook meer specialiseren in aardbevingsschade en ook woningbouw zit tegenwoordig in hun assortiment. Na de rondleiding werden nog verschillende zaken besproken in de kantine onder genot van een kopje koffie. Tot slot werd nog opgemerkt, dat de verplichte rechtsaf op de kruising bij hun bedrijf na talloze reacties, door de gemeente is gecanceld. Iets wat het bedrijf ten goede komt.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.