De werkgroep sociaal domein komt vijf keer per jaar bij elkaar. In de werkgroep zitten van alle fracties twee leden, zodat de informatie die gegeven wordt doorgespeeld kan worden aan de fracties.

Vooraf wordt er een agenda gemaakt door de voorzitter, griffie en de teamleider sociaal domein. Input voor de agenda van de werkgroep zijn onderwerpen die aangedragen worden door de fracties, wethouders en agendapunten die in raadsvergadering aan de orde komen. In het overleg van de werkgroep schuiven verschillende ambtenaren aan om uitleg te geven over de onderwerpen en de werkgroep van informatie te voorzien.

Voor de fractieleden is dit een hele mooie gelegenheid om vragen te stellen over de bepaalde onderwerpen aan de ambtenaren. En de ambtenaren kunnen in één overleg aan alle fracties de betreffende onderwerpen uitleggen. Dit scheelt de ambtenaren veel schriftelijke vragen beantwoorden vanuit de verschillende fracties. Zo hebben wij in de vergadering van afgelopen april een presentatie gekregen over de verordening jeugdhulp 2024 Achtkarspelen door twee beleidsmedewerkers van sociaal domein. Deze verordening staat in mei op de agenda van de raad.

Onderwerpen waar verder over gesproken wordt in de werkgroep zijn armoedebeleid, (mantel)zorg, middelen gebruik en jeugd. Ook worden we op de hoogte gehouden van het financiële gedeelte. Sociaal domein gaat vaak over de kwetsbare inwoners in onze gemeente. Hier zet ik mij graag voor in.

Sandra van der Ploeg

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.