21 en kandidaat raadslid: “Ik hoop veel te leren”

De volgende tekst is van student journalistiek Femke Woertink. Zij heeft op haar verzoek Rienk geïnterviewd. 

De 21-jarige Rienk Schootstra is kandidaat raadslid en staat op nummer drie van de lijst. Een zetel in de gemeenteraad van Achtkarspelen is daarmee niet ver weg. Iets dat weinig studenten kunnen zeggen. Maar deze enthousiaste Fries wil zich graag inzetten voor zijn partij: het CDA. Wat drijft een jongen van 21 om zich op de lijst te zetten? En waar wil Rienk zich voor inzetten mocht hij in de gemeenteraad komen? 

Bij stemwijzers kwam bij Rienk vaak het CDA bovenaan en hij had er twee keer op gestemd. Daarom besloot hij bij de partij lid te worden. Niet elke jongen van 21 meldt zich natuurlijk meteen aan bij een partij als hij er twee keer op heeft gestemd. Rienk geeft enthousiast antwoord op de vraag waarom hij dat wel deed. Het was niet altijd zijn droom om politiek in te gaan. Maar door discussies aan tafel bij zijn pake en beppe is het vuurtje wel een beetje aangewakkerd. “Mijn pake was altijd lid van de PvdA. Ik zag wat hij daar leerde en welke contacten hij daar kreeg, dat wilde ik ook wel.” Zijn pake heeft altijd gezegd dat hij wel meer voor de partij had willen doen. “Dat wil ik nu wel doen. Anders krijg ik later misschien wel spijt.” 

Op nummer drie
Rienk staat op nummer drie van de kandidatenlijst. “Ik had een lagere plek verwacht, dus ik was blij en verrast.” Met nu zes zetels voor het CDA in de gemeenteraad is er dus best een kans dat hij ook daadwerkelijk in de raad zal komen. Rienk zelf is nog wat terughoudend. “Ik durf het echt niet te zeggen, maar ik ga ervan uit dat het goed komt.” Omdat Rienk studeert in Wageningen, is hij doordeweeks vaak in de Gelderse stad. Toch verwacht hij dat dat niet voor problemen zal zorgen. “Ik denk dat ik niet zo snel mijn feeling met Achtkarspelen zal verliezen. Ik ben er opgegroeid en kom ook elk weekend weer terug.” Zijn omgeving is dan ook erg betrokken. “Als ik door de voetbalkantine loop is het: Hey Rienk van het CDA!”

Jongste kandidaat
Rienk is nog maar 21 en daarmee de jongste op de kandidatenlijst. “Ik denk dat de gemeenteraad de hele gemeente moet weerspiegelen, dat geldt ook net zo goed voor ouderen.” Mocht Rienk daadwerkelijk in de gemeenteraad komen wil hij zich dan ook vooral gaan inzetten voor jongeren.

“Ik sta tussen de jongeren en weet dus wat er speelt, dat kan ik dan vertalen in de raadsvergadering.” Een ander punt waar hij zich voor wil inzetten is natuur en landbouw. Iets waar hij veel van af weet door zijn studie Bos- en Natuurbeheer. “Bij andere partijen is de landbouw vaak de boeman, daar ben ik het niet mee eens. In Achtkarspelen zijn er veel projecten waarin ze elkaar juist versterken.” 

Rienk Schootstra uit Buitenpost 
Nr.3 op de kandidatenlijst CDA 8K

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.