01 maart 2021

Column Raimond

Internetgekte.

Je kunt het je bijna niet meer voorstellen, maar het eerste internetabonnement heb ik in 1995 afgesloten bij de Rabobank.
Na het bezoek aan het kantoor aan de Hofstraat liep ik zo trots als een pauw met een pakketje onder de arm naar huis met de apparatuur en mijn eerste emailadres [email protected]. Ik kreeg toegang tot het World Wide Web op mijn eerste pc gekocht van het centen van het vakantiebaantje bij Obelink. Wel moest ik eerst verbinding maken via een internetmodem. Dat geluid vergeet ik nooit meer. Nadat het piepend geluid van het modem stopte ik verbinding had en toegang tot een nieuwe wereld. Na enkele uren ineens een schreeuw naar boven van mijn moeder: “Zet dat piepding eens uit. We kunnen helemaal niet bellen of gebeld worden. ​
Dit was toen eigenlijk op dat moment het enige vervelende en onschuldige aan internet.
Hoe anders is het nu. Internet is zo onschuldig niet meer. Het is heel handig en ook onmisbaar geworden, maar de laatste jaren zorgt voor internet en met name de sociale mediakanalen voor een tweedeling in onze samenleving. Ongenuanceerde berichten en onwaarheden worden gedropt en moeiteloos voor waar aangenomen. Hoe makkelijk is het om mensen te kwetsen en opzettelijk pijn te doen? Heel makkelijk en men hoeft er zelfs geen verantwoording over af te leggen of zich te verdedigen. Men er nog een schepje doet en doet gewoon op de delete knop alsof het nooit bestaan ​​heeft.
Natuurlijk is er niets mis met het hebben van een stellige mening. Goed zelfs. Maar doe er dan iets mee en ga het gesprek aan. Ik denk dat dit een sleutel tot succes is om de tweedeling in onze samenleving te stoppen. IJdele hoop wellicht, m ​​aar ik steek de kop niet in het zand.
Daarnaast is internet een e en gemaakte wereld. Het moet als maar mooier en gekker. De lat wordt hoger en hoger gelegd en zelfs zo hoog dat het grootste deel van onze jeugdigen niet meer over de lat kan springen met alle gevolgen van dien. Men gaat aan zichzelf twijfelen. Doe ik het wel goed? Ja je doet het uitstekend, maar je kunt niet op tegen de gemaakte wereld.
Ik was gek op het internet en was een van de eersten die het had, maar de blijdschap van toen is omgeslagen naar vrees voor wat komen gaat.
Willen we het anders? We hebben het toetsenbord en de muis zelf in de hand!

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.