Onze standpunten

Kort samengevat staan we voor een samenleving waar onze jongeren veilig kunnen opgroeien en zich kunnen ontwikkelen zoals ze dat willen. Waar onze ouderen langdurig zelfstandig kunnen blijven wonen. Waar het voor ons allemaal veilig is en waar duurzaamheid, leven, wonen en werken hand in hand gaan. En waar (agrarisch) ondernemers de ruimte krijgen om te doen waar ze goed in zijn. Voor alles geldt dat we elkaar in Bronckhorst niet de maat nemen, maar “scholder an scholder” samenwerken.

Bronckhorst in balans
Door de juiste balans aan te brengen tussen wonen, leven, werken, duurzaamheid en dienstverlening van de gemeente Bronckhorst zetten we stappen van betekenis naar een samenleving waarin iedereen mee kan doen. We hebben onze visie, ambities, doelen en uitvoeringsplannen overzichtelijk voor u uitgewerkt in de volgende vijf blokken.
Bronckhorst in balans
Optimaal leven
Noaberschap, het daadwerkelijk naar elkaar omzien, is voor heel veel Bronckhorsters vanzelfsprekend. Dit vloeit voort uit onze cultuur en is gebaseerd op onderling respect en het solidair zijn met mensen die steun nodig hebben. Veel mensen die hier zijn komen wonen, waarderen dit en doen mee. Een ander sterk kenmerk van de inwoner van Bronckhorst is dat hij of zij belang hecht aan de tradities en gewoonten van de dorpen en buurten, maar ook verantwoordelijkheid neemt voor de lokale sport-, cultuur- en welzijnsvoorzieningen die bijdragen aan de verbondenheid van mensen.
Samengevat richten we ons op de volgende punten binnen dit standpunt:
- Langer zelfstandig wonen door betere professionele ondersteuning en mantelzorg
- Door lokale samenwerking tussen organisaties groeien meer jongeren ongedwongen en veilig op
- Inzet van extra middelen voor herkenning en bestrijding van (energie)armoede
- Samen met verenigingen en de sportsector maken we de sportvisie 2030
- Start van een jaarlijkse Bronckhorster cultuurdag
Optimaal wonen
Nooit eerder was de vraag naar passende woonruimte zo groot en urgent als nu. Er zijn onvoldoende huurhuizen en koopwoningen voor starters op de woningmarkt en voor senioren die een passende woning zoeken voor de volgende levensfase. Dit belemmert de doorstroming en zorgt voor een onevenredige prijsopdrijving. De handelingssnelheid van de gemeente moet absoluut omhoog om deze handschoen succesvol op te pakken en het vertrouwen van mensen te herstellen. We bouwen eerst voor de huurders, de jongeren en de oudere inwoners van onze gemeente met hun specifieke woonwensen. Maar we bouwen ook voor gezinnen die hiernaartoe komen en die we nodig hebben voor een goed functionerende arbeidsmarkt. Gelet op de urgentie nemen we zoveel als mogelijk de leges en belemmeringen weg en versnellen we de doorlooptijden tussen aanvraag en bouw. Het zal dus anders en veel voortvarender gaan.
Samengevat richten we ons op de volgende punten binnen dit standpunt:
Extra woningen voor jongeren, gezinnen en senioren in alle 44 kernen.
Versnelling van de bouwaanvraag
Woonmogelijkheden in leegstaande winkels en bedrijfsgebouwen
Minder regels en lagere leges voor starters
Optimaal werken
Wij staan voor een eerlijke economie, waarin de zelfstandigen zonder personeel, ondernemers en agrarische familiebedrijven de kans krijgen een belegde boterham te verdienen. Op een manier die de ondernemer zelf voor ogen heeft, maar binnen de grenzen van de wet- en regelgeving. We zorgen ervoor (zie ook de thema’s optimaal leven, optimaal wonen en optimale dienstverlening) dat mensen kansen zien om hun bedrijf in Bronckhorst door te ontwikkelen, te vestigen en/of te laten groeien. Zo kan de bestaande werkgelegenheid groeien en krijgt nieuwe werkgelegenheid een kans.
Samengevat richten we ons op de volgende punten binnen dit standpunt:
Extra ontwikkelmogelijkheden voor innovatieve (agrarische) ondernemers
Mogelijk maken van nieuwe bedrijfsvormen in vrijkomend bedrijfsvastgoed
Inzetten op groeimogelijkheden moderne bedrijventerreinen
Optimaal verduurzamen
De klimaatcrisis wordt wereldwijd steeds duidelijker zichtbaar. Dit uit zich onder meer in wateroverlast en droogte. De aanpak van de crisis vraagt ook onze lokale aandacht. Zo ook blijven wij aandacht geven aan het verbeteren van de biodiversiteit. Door de nodige afwisseling, verschil en verscheidenheid in leven, kunnen we onze landbouw organiseren, maar ook bijdragen aan schoon water, vruchtbare grond en een stabiel klimaat.
Voor het CDA is dit belangrijk omdat wij de wereld op een goede wijze over willen dragen aan de volgende generaties. Daarom nemen wij stappen. Met de samenleving boeken we resultaat omdat mensen in essentie solidair en creatief zijn.
Op de schaal van onze gemeente en de Regio Achterhoek zet CDA Bronckhorst zich in voor een groene, lokale economie, die dienstbaar is aan het goede leven van mensen. Het verhaal van Bronckhorst op dit thema wordt pas echt een succesverhaal als we het samen schrijven met inwoners, boeren, het bedrijfsleven en de maatschappelijke partijen.
Samengevat richten we ons op de volgende punten binnen dit standpunt:
Verzwaring elektriciteitsnet heeft de hoogste prioriteit
Aanpassing van de woning is voor iedereen (financieel) haalbaar
Meer zon op dak en niet op landbouwgrond
Windenergie mits voldoende draagvlak en geen gezondheidsrisico’s
Optimale dienstverlening
Mede door initiatieven vanuit het CDA, is landelijk duidelijk geworden dat een ongewenste bestuurscultuur de oorzaak kan zijn dat mensen in de problemen komen en wantrouwen ontwikkelen tegenover de overheid. Meer dan ooit is het belangrijk hier heldere standpunten over in te nemen om het verloren vertrouwen terug te winnen.
Voor veel mensen heeft de gemeente een belangrijke betekenis. Denk daarbij aan mensen die een bijstandsuitkering aanvragen, zorg of ondersteuning nodig hebben of een bouwaanvraag indienen. Maar ook mensen die andere plannen hebben, opmerkingen of klachten willen uiten, bijvoorbeeld als het gaat om duurzaamheid of de kosten van afvalverwerking. In alle gevallen geeft een optimale dienstverlening vertrouwen en draagt ze bij aan wederkerigheid.
Samengevat richten we ons op de volgende punten binnen dit standpunt:
Inwoners en ondernemers ervaren een behulpzame gemeente
De gemeente geeft binnen twee werkdagen antwoord op vragen
De gemeente verstrekt binnen vijf werkdagen het gespreksverslag