Onze plannen.

Geen politiek zonder standpunten. De basis van ons handelen is terug te vinden in ons verkiezingsprogramma. Ontdek waar het CDA in Doesburg voor staat. En sluit je aan!

Van standpunt tot plan.
Het CDA Doesburg zit in de coalitie. Veel van onze standpunten zijn opgenomen in het coalitieakkoord en daarmee plan geworden.
Onze standpunten op een rij.
Armoede
Als CDA staan we voor een ruimhartig armoedebeleid. Want armoede doet veel met je. Het zorgt voor minder kansen, heeft effect op je gezondheid en kan bijvoorbeeld leiden tot eenzaamheid. Zowel bij jongeren als bij ouderen. Daarom moet de gemeente er samen met andere instanties en bijvoorbeeld kerk en moskee alles aan doen dat mensen zich eerder melden als hun buffer terugloopt. Nu betekent vroegsignalering vaak een signaal op het moment dat mensen al in de problemen zitten. De overheid moet laagdrempelig zijn, zich in anderen verplaatsen en samenwerken met organisaties die dicht bij mensen staan. Mensen die al in schulden zitten hebben vaak last van schaamte. De drempel die zij ervaren voorkomt soms dat zij tijdig uit de problemen komen. De gemeente zal dus meer moeten doen dan alleen bereikbaar zijn. Ook hier zal zij met hulp van andere instanties en partijen een uitnodigende handreiking moeten doen. De weg moeten banen naar een goed gesprek en verdere hulp.
Centrum Beinum
Beinum verdient een goed, nieuw en mooi centrum in het hart van de wijk. Met ruimte voor ontmoeting. Met veilige en goede parkeervoorzieningen. Met groen. En met belangrijke voorzieningen voor jong en oud.
Het is voor het CDA cruciaal dat de bewoners van Beinum meedenken en mee beslissen. We hebben eerder, tijdens een door ons georganiseerde inloopavond, al gezien hoeveel positieve denkkracht er in de wijk aanwezig is. Dat schept vertrouwen.
Het is tijd dat de schep de grond in gaat!
Communicatie en de menselijke maat
Veel Doesburgers hebben afgelopen jaren geklaagd over gebrekkige communicatie vanuit de gemeente. Deze was te vaak niet tijdig, onduidelijk of onpersoonlijk. Als CDA staan we voor maximale inzet op goede communicatie. En dat gaat niet over dure communicatieadviseurs. Het gaat over de menselijke maat. Niet verwachten dat een publicatie in de krant afdoende is, maar gewoon langs gaan en luisteren, uitleggen. Goede communicatie kan op een belangrijke manier bijdragen aan wederzijds begrip en respect. Zo staan we niet tegenover elkaar, maar naast elkaar.
Daarom wil het CDA:
Investeren in een wijkgerichte aanpak, samen met de wijkraden;
Jongeren die voor het eerst mogen stemmen, uitnodigen voor een kennismaking met de lokale politiek;
Jongeren actief betrekken bij de lokale politiek (raad en college) door debatavonden en een jongerenraad;
Inzetten op de right to challenge, waarin burgers zelf een voorstel in kunnen dienen voor een bepaalde dienst, voorziening of plan van de gemeente;
Inzetten op snelle en duidelijke communicatie door de gemeente;
Open en transparante informatie geven aan burgers en raad;
Ontmoetingsplekken inrichten, waar wensen en voorstellen besproken worden. Op loopafstand voor bewoners van de wijk;
Een betrouwbare overheid zijn die meerjarige beleidsafspraken maakt en contracten sluit. Zeker op sociaal gebied, om mensen meer zekerheid te bieden in zorg en ondersteuning;
Op zoek naar zinvolle vormen van politiek debat en inbreng van de
Doesburgers. Bijvoorbeeld door in bijeenkomsten samen inhoud te geven aan de Doesburgse Toekomstvisie, zodat die breed gedragen wordt;
Denktanks
Wij geloven in de kracht van de samenleving.
Het is goed om kennis en ervaring te bundelen in denktanks. Zij geven de lokale overheid gevraagd en ongevraagd advies. Over voorzieningen in de wijk, over afval, over jeugdzorg of de WMO.
Waar mogelijk kunnen denktanks samen met wijkraden worden opgezet.
Wilt u uw goede ideeen delen met ons? Laat uw gegevens achter via [email protected] en wij nemen snel contact met u op.
Duurzaamheid
Voor de toekomst zijn duurzaamheid en klimaatmaatregelen van groot belang. We willen onze mooie stad nalaten aan onze kinderen en kleinkinderen. Het CDA staat voor
Het aanpakken van duurzaamheid en klimaatproblemen in goed overleg met de Doesburgers;
Het steunen en faciliteren van DoesWatt. Een lokale energie coöperatie wordt actief ondersteund;
Onze inschatting is overigens dat het niet mee zal vallen om in Doesburg de doelstelling te halen. Ons gebied is klein. Een gedeelte van onze stad is rijksmonument en beschermd stadsgezicht. Klimaatverandering is niet ons enige probleem en we zullen goed moeten nadenken hoeveel geld we waaraan besteden. Daar horen wellicht ethische vragen bij als: is het goed om geld te besteden aan het behalen van klimaatdoelen als je daarmee zorgtaken moet schrappen? We moeten als stad samen zoeken naar de beste weg. Doen wat écht nodig is en doen waar draagvlak voor is. Om samen ambassadeur te zijn van de moeilijke keuzes die gemaakt worden. Hierbij letten we op nut en noodzaak, maar ook op ruimtelijke inpassing en kosten. Geen draagvlak zonder een eerlijk verhaal. Geen verandering zonder een beweging van onderop. We steunen daarom initiatieven als energiecoöperatie DoesWatt.
Eenzaamheid
De meeste eenzaamheid wordt ervaren door oudere mensen, die langzaam hun sociale netwerk kwijtraken. Maar er is ook eenzaamheid onder éénouder gezinnen en onder jongeren.
Daarom wil het CDA
Een conferentie over eenzaamheid bij verschillende groepen. Samen met maatschappelijke organisaties en de politiek de urgentie vaststellen en oplossingen aandragen;
Eenzaamheid bestrijden op meerdere fronten. Het gaat over zorg, veiligheid, toegankelijkheid. Een van de wethouders draagt zorg voor de coördinatie;
Meedoen in de samenleving is belangrijk bij het bestrijden van eenzaamheid. Onze stad moet rolstoel- en rollatorvriendelijk zijn. Waar geen trottoirs liggen worden looproutes duidelijk aangegeven. Waar nodig wordt de snelheid aangepast;
Een bankje is ook een ontmoetingsplek, de gemeente steunt de organisaties die routes met bankjes inrichten;
Signalen van professionals in zorg en begeleiding worden actief opgepakt. Daarvoor wordt een meldpunt ingericht bij de Buurtacademie op de Linie. Er is terugkoppeling naar de melder;
Financien
Het CDA staat voor degelijk financieel beleid en staat bekend als goed rentmeester. Dit betekent niet dat we krampachtig vast willen houden aan hoge financiële reserves. Noodzakelijke uitgaven en investeringen in onze stad moeten worden uitgevoerd! Ook wanneer de financiële buffers daarmee tijdelijk verminderen. Meestal gaan immers de ‘kosten aan de baten vooraf’. Investeringen in een aantrekkelijke stad genereren op den duur meer inkomsten. Er is een tijd om uit te geven en er is een tijd om te sparen.
Wat het CDA betreft houden we onze reserves op orde. Maar niet door lasten alleen te verzwaren om reserves te kweken. We kiezen voor mogelijkheden om kosten te besparen, zoals door nog beter samen te werken met buurgemeenten. Zij hebben dezelfde soort uitdagingen als duurzaamheid, alternatieve energiebronnen en klimaatmaatregelen. Laten nog meer samen organiseren en gebruik maken van elkaars faciliteiten.
Grenzen aan groei
Het zal niemand verbazen dat in een kleine stad als Doesburg geen plaats is voor drie voetbalclubs. Of voor acht autodealers, of vijf distributiecentra. Gewoonweg omdat we de schaarse ruimte proberen zo in te richten dat er geleefd en gewerkt kan worden. We maken ruimte voor woningen, voor scholen, speeltuinen en volkstuinen. Je wilt dat de Doesburgers hun boodschappen in de buurt kunnen doen en dat ze zo dicht mogelijk bij huis hun geld kunnen verdienen.
Doesburg is een toeristische trekpleister, dus we houden rekening met ruimte voor monumenten, musea en horeca. De prachtige natuur van de Linies en Fraterwaard wordt gekoesterd. Bij elke vraag naar groei moet de balans tussen bedrijvigheid en leefbaarheid leidend zijn.
Aan de randen van Doesburg hebben we bedrijventerreinen als Beinum Oost en West en de Verhuellweg. Het is zaak dat we een goed vestigingsklimaat hebben. Dan blijven die bedrijventerreinen volop bezet. Het is prachtig als bedrijven het zo goed doen dat zij willen uitbreiden. Het is goed voor de werkgelegenheid en de economie in het algemeen.
Maar het moet in balans blijven met het leefklimaat in de stad. Het mag niet ten koste gaan van het milieu, de verkeersveiligheid en de beschikbare ruimte om te spelen en te recreëren. Het CDA is van mening dat je samen, ondernemers en burgers, naar uitbreidingsplannen moet kijken. Naar elkaar luisteren, zorg hebben voor elkaars positie. Daarna moet de gemeente een besluit nemen en verantwoording afleggen. Ook als dat betekent dat een bedrijf niet zo kan groeien als gewenst. Alle belangen tellen mee.
Daarom gaan we het gesprek aan over grenzen aan groei. Niet omdat we tegen groei zijn of alleen maar voor groei, maar omdat we willen werken aan een visie waarmee we voorkomen dat mensen soms ook onbedoeld tegenover elkaar komen te staan.
Groen in de wijk
atuur en gezondheid gaan hand in hand. We worden blij van een groene omgeving en het bevordert ons welzijn. In een stad is het belangrijk ruimhartig om te gaan met groen. In elke straat en op elk pleintje moet het goed toeven zijn. Een bankje in het groen geeft ruimte aan sociaal contact. Even een praatje met een buurtje of stadsgenoot.
Met de opwarming van de aarde wordt groen nog belangrijker. Het zorgt ervoor dat de warmte in de stad binnen de perken blijft. Grasveldjes en aanplant zorgen dat hemelwater goed kan worden afgevoerd.
Groenonderhoud is niet gratis. Als je als gemeente alle ballen in de lucht wilt houden, dan zijn alle hens aan dek nodig. Met alle ballen bedoelen we de broodnodige voorzieningen in de zorg, de bieb, het jongerencentrum, het zwembad en een sportzaal. Doesburg zal keuzes moeten maken om het allemaal betaalbaar te houden.
Vele handen maken licht werk en bespaart op overheidsuitgaven. Dat lieten de bewoners van Contre Escarpe al eerder zien. De bewoners adopteerden de perken langs de kade. De gemeente zorgde voor de aankoop van bomen, struiken en planten. De bewoners houden de perken bij. En het ziet er prachtig uit.
Dat kunnen we in andere wijken natuurlijk ook. We staan als stad bekend om het vele vrijwilligerswerk dat we doen. Dus dit kunnen we ook samen oppakken. Het is niet alleen van belang voor het groen in je straat of je buurtje, het zorgt ook voor contact met elkaar. Veel oudere mensen vinden het leuk om wat omhanden te hebben en een praatje te maken. Jongeren en gezinnen willen graag laten zien dat zij een bijdrage willen leveren aan hun woonomgeving. Laten we dit voorjaar met zijn allen aan de slag gaan!
In ons verkiezingsprogramma schrijven we wat we als CDA in Doesburg willen willen:
Stimuleren dat een deel van het groenonderhoud wordt uitgevoerd door omwonenden. Op de IJsselkade gebeurt dat al. Deze bewoners kunnen andere wijken aan de hand nemen om met tips op weg te helpen. Daarmee zou ontmoeting worden versterkt, eenzaamheid worden bestreden en geldelijke lasten verminderd;
Het gebruik van de openbare ruimte bevorderen door meer aandacht te geven aan vergroening. Wandelen en fietsen stimuleren boven het gebruik van de auto. In elke wijk is een openbaar toilet beschikbaar;
Een groene omgeving voorkomt ook problemen als wateroverlast. De gemeente zorgt voor goede afwatering in straten en op paden achter de ‘’ bebouwing door de aanleg van putten en afvoeren;
Jongeren aan zet
De jeugd heeft de toekomst. Laten we die dan ook aan ze geven. Samen met de jongeren werken aan duurzaamheid. Zorgen voor voorzieningen als werk, ontspanning en sportclubs. Geef de jongeren volop kansen. Stem op de jongeren op onze lijst. Als we aan de toekomst van de stad werken, hebben we de inzet van de jongeren hard nodig. We geven de jongeren vertrouwen door ze een plek te geven in het stadsbestuur. We helpen ze op weg door een goede verdeling tussen ervaren bestuurders en nieuwkomers. Zo dragen we het stokje verantwoord over.
Het CDA is voorstander van een jongerenraad, georganiseerd door jongeren van de politieke partijen.
Mantelzorg
Mantelzorgers geven enorm veel van hun tijd aan het verzorgen van een naaste. Dat is bewonderenswaardig.
Wat het CDA betreft mogen we blij zijn met de hulp die mantelzorgers in Doesburg krijgen. Die hulp / voorziening moeten we koesteren. Voorheen werd deze hulp bij mantelzorg door VIT uitgevoerd, tegenwoordig gaat dit via Caleidoz.
Concreet:
het mantelzorg in Doesburg moet behouden blijven. Juist het organiseren van een lokaal mantelzorgcafe zorgt ervoor dat zoveel mogelijk mantelzorgers kunnen aansluiten
respijtzorg is belangrijk. Even op adem komen. Even in goed vertrouwen de zorg overdragen. De partij die hulp bij mantelzorg aanbiedt (nu Caleidoz) zal ook altijd respijtzorg moeten aanbieden
contracten met partijen als Caleidoz zijn nu 1 jarig. Dat is geen goed partnerschap. Wat ons betreft gaat dit naar 3 jaar
het moet gemakkelijker worden om je woning anders te gebruiken en geschikt te maken als mantelzorgwoning
Ondernemers
“Het stimuleren van het lokale ondernemersklimaat is voor gemeenten nu belangrijker dan ooit”. Met deze oproep vraagt het MKB-aandacht over de rol van gemeenten. Goed bezette winkelstraten met een grote keur aan verschillende producten en diensten trekken niet alleen publiek, volle parkeerplaatsen en werkgelegenheid, maar dragen ook bij aan het woongenot en dus geluk.
Daarom wil het CDA
maatschappelijke betrokkenheid stimuleren bij kleine en grote ondernemers. Gemeente, ondernemers en maatschappelijke organisaties ontmoeten elkaar jaarlijks om activiteiten en evenementen in de stad te bespreken op gedeelde belangen;
dat de reclamebelasting wordt ingezet voor de instandhouding van de Stichting Centrum Belang Doesburg (SCBD). De rol van de SCBD is om het leef- en ondernemersklimaat te bevorderen. Zij is neutraal en staat tussen de partijen, en is ook het aanspreekpunt als het gaat om ondernemen in en bezoeken van de binnenstad;
de stadscoördinator inzetten om samen met ondernemers, cultuursector en de vastgoed sector beleid te voeren voor de binnenstad.
dat bij opdrachten van de lokale overheid prioriteit ligt bij het inzetten van Doesburgse bedrijven en zzp’ers;
dat er een eenvoudig en betaalbaar vergunningsstelsel beschikbaar is;
dat er een laagdrempelig ondernemersloket wordt ingericht om processen efficiënt te begeleiden;
dat we samen optrekken met onze ondernemers op het platteland. Meedenken over
het stikstof probleem en bescherming bieden bij procedures van de landelijke overheid;
dat er maatwerk wordt geleverd als het gaat om vragen en problemen van ondernemers. Er wordt geluisterd en er worden oplossingen aangedragen om winkels en bedrijven in stand te houden;
Ontmoeting
Als contact leidt tot échte ontmoeting, dan ontstaan er waardevolle verbanden. Juist dan kunnen we veel meer voor elkaar betekenen op gebieden als:
Armoedebestrijding, door tijdige signalering van teruglopende buffers;
Gezondheidszorg, door te luisteren naar elkaars problemen;
Verbetering van laaggeletterdheid, door samen de krant te lezen en schaamte weg te nemen;
Met alleen een wijkcentrum zijn we er nog niet. Hebben we het niet allemaal eens nodig dat we worden meegevraagd? Door elkaar letterlijk ‘bij de hand nemen’ wordt een drempel genomen, waar we uit onszelf soms maar moeilijk overheen komen. Dat vraagt iets van ons allemaal. Met het bij de hand nemen werken we ook aan een van de grootste problemen van deze tijd:
Parkeren
Wat heeft Doesburg economisch te bieden en hoe kunnen we daar samen een bijdrage aan leveren?
Het CDA ziet graag dat
er voldoende betaalbare parkeervoorzieningen zijn
we doen onderzoek naar verdiept en halfhoog parkeren op de Bleek, liefst icm woningen
er meer plaatsen komen met dagkaarten voor gasten en plaatsen voor vergunninghouders
waar mogelijk zonnepanelen op parkeerdekken geplaatst worden
Rekenkamer
Inwoners van Doesburg moeten er zeker van kunnen zijn dat projecten met grote financiële belangen en/ of risico’s verantwoord worden doorgerekend en toegekend. Als onderdeel van het democratisch proces is daarom de rekenkamer ingesteld. De rekenkamer moet in staat zijn om te kunnen bepalen of het gemeenschapsgeld zorgvuldig en zinnig is uitgegeven.
Het CDA wil meer aandacht besteden aan deze functie en wil daar ook meer geld voor uittrekken. Wanneer grote aanbestedingen worden gedaan dan maken we ons sterk voor duidelijke kaders waarbinnen het college het aanbestedingsbeleid uitvoert. Met behulp van de rekenkamer is de raad beter in staat het college te controleren.
Samen de schouders eronder
Maatschappelijke organisaties als Doesburgs Goed, Duurzaam Doesburg, Vestingstad Doesburg, Hanzegilde, Gestichten, Carillon, Monumentenvereniging, ZON Doesburg, Het Huis Doesburg, Industriële Kring, Rotary zijn positief, constructief en productief in onze mooie Hanzestad. De gemeente draagt bij aan de Stichting Centrumbelang Doesburg, de stadspromotor, binnenstad coördinator en stadsmanager. Zo ontwikkelen we samen een Doesburgse visie op een duurzaam en goed ondernemersklimaat. Het is fantastisch zoveel partijen te hebben met een hart voor Doesburg. Om al deze -vaak vrijwillige- inspanningen zo efficiënt mogelijk te laten zijn, zet het CDA zich in voor meer coördinatie.
Sport
Het CDA onderkent het grote belang van sportbeoefening in Doesburg. Het levert een positieve bijdrage aan de mentale en fysieke gezondheid. Bovendien werkt sport in verenigingsverband bevorderend voor de sociale samenhang binnen onze stad.
Het CDA ziet toekomst voor een zwembad en een sporthal in Doesburg;
We onderzoeken de voordelen om een nieuwe sporthal naast het zwembad Den Helder te bouwen. Mogelijk biedt het ook kansen voor een breed sportcomplex met regionale betekenis;
De gemeente neemt een proactieve houding naar (sport)verenigingen aan zodat een zo breed mogelijk publiek het plezier van sporten mag ervaren;
Accommodaties zijn toegankelijk en de beschikbare buitenruimtes worden zo goed mogelijk benut. In overleg met de SGRD (Stichting Gehandicapten Raad Doesburg) worden beheerders en eigenaren van sportaccommodaties over toegankelijkheid geadviseerd;
Tweedeling
Het is rumoerig in de samenleving. Landelijk en lokaal. Dus ook in Doesburg. ‘De politiek’ geeft niet altijd het goede voorbeeld. Tot in de Tweede Kamer wordt gescholden en beschimpt. Het gaat hier allemaal wat beschaafder, maar we moeten opletten dat we niet tegenover elkaar komen te staan.
Bij grote beslissingen zoals de uitbreiding van Rotra/Ubbink of de plaats van een sporthal zie je de standpunten verharden. Het is prima als je je mening laat zien door een poster op je raam. Het is minder leuk als de niet-poster-plakkers met de nek worden aangekeken. Het is jammer als we niet meer naar elkaar luisteren. Met luisteren bedoelen we dat je hoort wat de ander zegt. Niet om je eigen mening er tegenover te zetten, maar om de ander te begrijpen. Het is niet erg als je het niet met elkaar eens kunt worden. Het is wel erg als dat leidt tot boosheid en elkaar negeren.
Tweedeling kom je ook tegen bij de relatie tussen burger en overheid. Als de overheid niet hoort wat je nodig hebt, voel je je in de steek gelaten. Verlies je het vertrouwen. De overheid kan helpen door niet hun controlelijstjes af te vinken, maar zonder pen in de aanslag of een scherm op het bureau je aan te kijken en te horen wat je zegt.
Tweedeling kan grotendeels voorkomen worden door luisteren en vriendelijkheid naar elkaar. Elkaar begrijpen is iets anders dan het met elkaar eens moeten zijn. Ook bij verschillen kun je respect voor elkaar hebben. We zien dat de meerderheid van de mensen er zo over denkt. Laten we met elkaar steeds opnieuw hardop zeggen dat we respect hebben voor elkaar. Dat we willen luisteren. Dat we de ander willen begrijpen. Dat geeft rust. Het maakt de wereld een stukje beter.
Als CDA willen we actief werken aan het beeindigen en voorkomen van tweedeling in Doesburg. Dat doen we door te werken aan draagvlak middels denktanks, burgerparticipatie en oprecht te luisteren en je te verdiepen in de ander. Sommige dingen hoeven niet in wet- en regelgeving vastgelegd te worden. Die moet je gewoon doen.
Vertrouwen
We bouwen aan wederzijds vertrouwen. De overheid moet mensen bij elkaar brengen en ondersteunen. Als Doesburgers kunnen helpen bij plannen van de gemeente dan moeten zij die ruimte krijgen. We noemen dat ‘the right to challenge’.
Bijvoorbeeld: de gemeente heeft het plan om het centrum van een wijk opnieuw in te richten. Nu maakt de gemeente zelf een plan en houdt informatieavonden om te vertellen wat zij gaan doen. Maar als we burgers ruimte geven zelf een plan te maken, zul je zien wat een talent er onder de mensen zit. Er zit heel veel kennis en kundigheid onder de Doesburgers. Laten we daar gebruik van maken.
Zo’n traject is misschien best spannend, maar ook iets waar we samen van kunnen leren. Door goed te luisteren, elkaar in de ogen te kijken, bouwen we aan een band tussen de gekozen raad en de kiezer.
Water(beheer)
Doesburg zal moeten werken met een actuele stresstest. Deze test maakt o.a. inzichtelijk waar zich problemen voordoen bij hevige regenval. Wij accepteren enige wateroverlast op straat, maar niet in de woning. Nog belangrijker is dat bij een zware onweersbui, de hulpdiensten hun werk kunnen doen. Samen met het waterschap en de provincie bekijken we welke wegen aanpassing behoeven. Bij reconstructies van wegen en riolering moet men een straat klimaatadaptief inrichten. Dit voorkomt wateroverlast, zorgt voor infiltratie van regenwater in grondwater en verminderd hittestress. Ieder vanuit zijn eigen verantwoordelijkheid en expertise.
Het waterschap is eigenaar van het stedelijk water; onze inwoners zijn ‘gebruikers’ en genieten van het stedelijk water. Belangrijk is dat dit water schoon is en schoon blijft. We zien er op toe, dat het waterschap blijvend onderhoud pleegt aan onze vijvers en beken en laten we samen meer werk maken van een goede biodiversiteit.
Medicijnresten komen in ons riool en daarna in sloten en rivieren. Dat is slecht voor het waterleven en lastig voor de bereiding van drinkwater. Het is van belang dat we samenwerken met partners, om de waterkwaliteit te verbeteren en de drinkwaterbronnen schoon houden.
Samen met o.a. de Rijksoverheid, het waterschap, Vitens en de zorgsector, moeten we voorkomen dat medicijnresten via de riolering in het oppervlaktewater komen.
Droogte wordt een grote uitdaging in de toekomst. Een ding is zeker; dit kunnen we als gemeente alleen niet oplossen. Er valt jaarlijks genoeg regen, maar niet de juiste hoeveelheid op het juiste moment. We moeten dus op zoek naar slimme en betaalbare maatregelen, om ook in de Achterhoek vruchtbare landbouwgrond te houden. We gaan dit nadrukkelijk adresseren bij al onze partners, om ons mooie buitengebied (ook economisch) in de toekomst leefbaar te houden.
Werkgelegenheid
Goed ondernemersklimaat zorgt voor groei en is goed voor de werkgelegenheid. Een werkende bevolking maakt de economie sterk. De lokale bedrijven bieden een verscheidenheid in banen. Een aantal daarvan kennen geen hoge opleidingseisen maar bieden wel toekomstperspectief. Want geen baan betekent niet alleen financiële problemen, maar ook maatschappelijk leed. Het gevoel langs de zijlijn te staan, het er niet toe doen, werkt ongelukkig zijn in de hand.
Daarom maakt de gemeente afspraken met de ondernemers
om werkervaringsplekken te bieden aan beginners en herintreders;
om verdringing op de arbeidsmarkt te voorkomen worden hoge eisen aan subsidies voor werk gesteld;
om innovatieve ideeën op te halen die meer arbeidsplaatsen creëren;
om nog meer samen te werken in de regio, waar het bijvoorbeeld gaat om combinaties van deeltijdwerk;
om aansluiting te blijven zoeken bij Hanzestad Marketing en Achterhoek Toerisme;
Woningbouw
Het cda wil werk maken van woningbouw.
Samen met betrokken partijen werken we aan diversiteit in het woningaanbod. Dit betekent ook dat we rekening houden met de effecten van vergrijzing en groeiende zorgvragen. En er moet gebouwd worden. We doen meer aan inbreiding om jongeren en ouderen door te laten stromen. Betaalbaarheid is een belangrijke doelstelling. We werken mee aan realisatie van mantelzorgwoningen en woningsplitsing. Wij staan voor een goede mix van huur- en koopwoningen. Ook op A-locaties. Dichtbij voorzieningen. De gemeente doet er alles aan om in overleg met betrokken partijen en bewoners tot oplossingen te komen. Deze oplossingen bevorderen doorstroom. Tegelijkertijd maken ze Doesburg tot een blijvend fijne stad om te wonen voor starters, gezinnen, senioren en mantelzorgers.
Ook is het van belang dat we de juiste woning op het juiste moment op de juiste plaats bouwen. Met name de juiste plaats moet toekomstbestendig zijn en klimaatadaptief. Wij vragen dan ook advies van het waterschap Rijn en IJssel, want ook in de toekomst wil je droge voeten houden in je eigen woon en leefomgeving.
Het op peil houden van het grondwaterniveau vormt steeds meer een probleem door de verstedelijking. Wij vinden dat schoon regenwater van daken en in tuinen niet moet worden geloosd op het riool. Laat het water infiltreren in de bodem.