12 november 2017

Begroting 2018

Tijdens de raadsvergadering van 9 november stond de begroting 2018 op het programma. Een bijzonder moment omdat dit de laatste begroting is tijdens deze raadsperiode. De begroting werd unaniem aangenomen door de raad van Doetinchem. Fractievoorzitter Rens Steintjes gaf deed namens de fractie de volgende bijdrage:

Voorzitter,

De algemene politieke beschouwingen:  Wat het hoogtepunt van het politieke jaar hoort te zijn dreigt op een dag als vandaag ondergeschikt te raken. Wij weigeren ons daarbij neer te leggen en richten ons weer op de inhoud. Op zaken waar onze inwoners wat aan hebben.

Terugkijkend op deze bestuursperiode zijn wij als CDA fractie trots op wat er bereikt is. Zeker als we in ogenschouw nemen dat dit college startte in financiële lastige tijden.  Er ligt nu een begroting die structureel sluit en vanaf 2018 ook qua resultaat. Belangrijk is dat de Doetinchemmer dat terug ziet in een belastingdruk die niet toeneemt.

Ook in het door ons zo gewaardeerde maatschappelijk middenveld zijn mooie resultaten geboekt. Veel sport accommodaties zijn ge-update en de bijdrage en verbinding met andere maatschappelijke instellingen versterkt via open sportclubs. Trots kunnen we zijn op het gastheerschap voor onze leeuwinnen en we kijken uit naar de special olympics. Mooi is ook de verbinding die ongetwijfeld ontstaat door realisatie van het Graafschap college sport en bewegen op sportpark zuid.

Met de realisatie van het Noorderlicht, Gaanderwijs en Isselborg is er op onderwijsgebied sowieso veel gebeurd. Oplossingen voor de Haven en Hoogenkamp zijn in de maak.

Dan cultuur: Na een stotterende start lijkt er nu tempo te ontstaan bij het ontwikkelen van het cultuurbedrijf. Wij beseffen ons terdege dat hier nog de nodige risico’s liggen en inspanningen nodig zijn. De CDA fractie is overtuigd van de noodzaak. Als we ook voor de toekomst een fraai cultuuraanbod in Doetinchem willen moeten we nu doorzetten. De portefeuillehouder in deze toont in elk geval de bezieling die daarvoor nodig is.

Dat de stad bruis en volop in beweging is zien we overal terug. Jongerenhotel. Stationsomgeving, herinrichting Terborgseweg, herontwikkeling van de Veentjes. Het mooie is bij veel ontwikkelingen is de rol die onze inwoners zelf steeds meer pakken. Er wordt door ondernemers, maatschappelijke instellingen, en gewone inwoners volop meegedaan. Zowel in de dorpen als ook in de stad. De ontwikkeling dorpskern Wehl, Gaanderwijs en natuurlijk het aanvalsplan binnenstad, wij spelen het oliemannetje en onze inwoners maken hun stad en dorp!

De overtuiging dat we het niet alleen kunnen wordt ook door onze burgemeester goed uitgedragen. Stappen maken om de regionale samenwerking te versterken. Ook op sociaal terrein beweegt de gemeente. Bijvoorbeeld het inzetten van de jeugd en gezinswerker is een bewijs dat het college kennis en verbeterpunten die we opdoen snel weet in te zetten, complimenten! Als we kijken naar de participatiewet zien we dat Laborijn ook nog volop in beweging is. Wel vragen we aandacht voor het reëel houden van doelstellingen. Het afgelopen jaar bleek een aantal plannen te ambitieus. Niks mis met ambitie, graag zelfs, maar gestelde doelen moeten haalbaar blijken en blijven. De financiële gevolgen van de decentralisaties, maar ook de komst van de nieuwe omgevingswet zijn onzekere factoren. Maar Doetinchem doet het tot op heden goed door op tijd te anticiperen op steeds veranderende regelgeving vanuit het rijk. Het CDA is van mening dat Doetinchem financieel gezond moet zijn en blijven. Begroten is en blijft voortduren afwegen en keuzes maken.

Tot slot: De ontsluiting van ons buitengebied op glasvezel komt nu echt dichtbij. Er is een eerste stukje verbetering aan onze spoorverbinding gedaan en de eerste stappen voor verbreding van de Europaweg worden gezet. Maar als de staat van de wegen, zoals de Rekhemseweg en de Lijsterbeslaan, de standaard worden zetten wij voor een nieuwe periode toch maar in op een extra impuls. Als mensen zelf bijdragen aan een mooiere openbare ruimte vinden wij dat geweldig. Maar in de volgende raadsperiode gaan wij ervoor dat de gemeente ‘’gewoon’’ weer regelmatig het veel te hoge gras gaat maaien.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.