26 juni 2020

Amendement CDA om minimumleeftijd sekswerkers te verhogen unaniem aangenomen

Tijdens de raadsvergadering van 25 juni heeft Jeroen Berends bij de behandeling van de APV namens het CDA een amendement ingediend om de minimumleeftijd van sekswerkers in Doetinchem te verhogen.
Het amendement is unaniem aangenomen waardoor de minimumleeftijd van prostituees in Doetinchem omhoog gaat van 18 naar 21 jaar. Hieronder zijn bijdrage;

De wijziging van de APV, en wat voor een wijziging. Een heel aantal onderwerpen wordt bij de kop gepakt en daar is mijn fractie blij mee. Niet onvermeld kan blijven het lachgasverbod; het is troep, het is rotzooi en zo blijkt steeds vaker levensgevaarlijk in onder andere het verkeer. Fijn dat we daar nu actie op gaan ondernemen. Er is echter ook een onderwerp dat nog niet wordt aangepakt en dit terwijl het bij de meeste gemeenten met een seksinrichting gelukkig al wel is geregeld namelijk de minimale leeftijd van sekswerkers verhogen naar 21 jaar.

Na het gedoe bij de escape heb ik me samen met Paul Hilferink eens wat verdiept in deze materie. Wat wordt je ontzettend treurig als je dat doet. Mensenhandel, gedwongen prostitutie….sommige noemen het wel de moderne slavernij. Meiden en jongens die op hun 16 of 17e worden geronseld vaak in het buitenland en op hun 18e (of eerder) de grens over worden gezet met valse beloftes en een hele berg leugens en hier tewerk worden gesteld voor het genot van de Nederlandse man.

Voorzitter, deze mensen hebben recht op een kans. Het verhogen van de minimale leeftijd van 18 naar 21 jaar heeft niets met betutteling te maken. Niemand heeft er last behalve dan de klanten van deze meiden en jongens in de prostitutie. Deze verhoging is geen oplossing voor alles, wel geeft het de jongeren 3 jaar langer de kans om hun startkwalificatie te halen en nog eens goed te bedenken of dit echt het beroep is dat ze de komende tientallen jaren willen doen.

22% van de sekswerkers is begonnen voordat ze 21 jaar waren, 4% zelfs voordat ze 18 waren. In Nederland ligt het jaarlijks geschatte aantal slachtoffers van mensenhandel rond de 6.250 per jaar. De nationaal rapporteur mensenhandel zegt het volgende:
‘’De achtergrond van de leeftijdsverhoging is de kwetsbaarheid van jonge mensen binnen een sector die gevoelig is voor misstanden. Daarom zou de prostitutiebranche niet toegankelijk moeten zijn voor prostituees jonger dan 21 jaar. Voer de prostitutiewet snel in. ‘’

Maar helaas snelheid wordt niet geboden. Al 10 jaar is men bezig in Den Haag en opnieuw heeft de wet vertraging opgelopen, nu door de Covid 19 crisis. En nee wachten is geen optie meer; Elk jaar worden er jongens en meiden 18, 19 en 20. Hun toekomst wacht niet op onze trage besluitvorming.

Burgemeester Job Cohen had hier ook een hele uitgesproken mening over die ik tegen kwam bij de voorbereiding: Werken in de prostitutie is een bijzonder beroep waar men niet lichthartig voor zou moeten kiezen. Daarom stelt de gemeente Amsterdam dat iemand op 21-jarige leeftijd geestelijk volwassener en weerbaarder is dan op 18-jarige leeftijd en beter in staat is een overwogen besluit te nemen over al dan niet in de prostitutie te gaan. Een 21-jarige heeft meer kans een startkwalificatie te hebben behaald zodat de economische druk om in de prostitutie te gaan of te blijven lager is’’. Beter kan ik het niet verwoorden en daarom dienen wij dit amendement in.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.