25 mei 2022

Motie over Oekraïens stedenband

De brute Russische inval in Oekraïne ontketende een oorlog die nu al 91 dagen woedt. Alle uitwassen die oorlog kent voltrekken zich voor onze ogen. Mensen zijn hun huizen ontvlucht en het bestuurlijk apparaat in Oekraïne, ook op lokaal niveau, kent grote uitdagingen.

Sinds het begin van de oorlog worden er binnen onze gemeente Oekraïense vluchtelingen opgevangen. Particulieren, het ontmoetingscentrum en gemeente bieden een veilige verblijfplaats. Op deze wijze neemt Doetinchem verantwoordelijkheid.
We hopen dat de vluchtelingen zo spoedig mogelijk weer naar huis kunnen. Alleen, waar komen ze dan terecht?

In een land dat weer opgebouwd moet worden.

Een situatie die onze stad ook kende in 1945. De bombardementen hadden ons stadshart, inclusief stadhuis, hard getroffen.

Bij de wederopbouw vraagt Oekraïne om ondersteuning vanuit het buitenland. Dit heeft president Zelensky al twee keer laten weten in gesprekken met de Nederlandse politiek.

Doetinchem kent een traditie van hulp bij wederopbouw. Het prachtige schilderij dat Middelharnis ons schonk en dat hier naast de raadszaal op de gang te bewonderen is, is daar een zichtbaar voorbeeld van.

Het CDA ziet graag dat Doetinchem, binnen de mogelijkheden die er zijn, bijdraagt aan de wederopbouw van een lokale Oekraïense gemeenschap.

Op basis van een concrete hulpvraag die vanuit Oekraïne zelf komt en via onze regering uitgezet wordt. Daarmee werken we dan niet alleen aan tijdelijke veiligheid nu, maar ook aan een veilig thuis na de oorlog.

Bijdrage uitgesproken door onze woordvoerder Paul Hilferink

Bron afbeelding: Pexels

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.