Cultureel erfgoed

Het behoud van cultureel erfgoed is van groot belang. Cultureel erfgoed gaat over ons gezamenlijke verleden, over samenleven en duurzaamheid. Binnen onze gemeente zijn ongeveer 2.000 mensen lid van een van de drie historische verenigingen. Het CDA hecht in het bijzonder waarde aan religieus en agrarisch erfgoed, aan dialecten en aan de feesten van gemeenschappelijkheid zoals het carnaval, de schuttersfeesten en de kermissen.

 Het CDA wil waardevolle monumenten en kerken, kunstwerken, archieven, documenten en boeken voor komende generaties bewaren en toegankelijk houden.

 Wanneer religieus en cultureel erfgoed niet langer hun oorspronkelijke functie kunnen vervullen, zoekt de gemeente bij de transformatie actief mee naar nieuwe functies waarbij de ontmoeting centraal staat. Gestimuleerd wordt dat de eigenaren aansluiting zoeken bij maatschappelijke partners.

 Iedere inwoner kan in het Nederlands of het Achterhoeks terecht bij een medewerker en/of een bestuurder van de gemeente. Spreekt de inwoner Achterhoeks dan krijgt hij antwoord in het Achterhoeks indien de medewerker of bestuurder dit beheerst en anders in het Nederlands.

 Het CDA is tegen een algeheel vuurwerkverbod. Wel moet illegaal vuurwerk zo hard mogelijk worden aangepakt en zijn we voorstander van vuurwerkvrije zones zoals bij het ziekenhuis, dierenpension en plaatsen waar veel ouderen verblijven. Het CDA brengt daarnaast onderscheid aan tussen knalvuurwerk en siervuurwerk.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.