CDA | Ons plan

Ons plan

Ermelo is een fijn dorp om in te wonen. Maar er zijn ook uitdagingen. Er is een tekort aan woningen, de gemeente geeft meer geld uit dan er binnenkomt, de dienstverlening van de gemeente is niet zoals wij graag zouden zien en het vertrouwen in de politiek is de afgelopen jaren sterk verminderd. Tijd voor een nieuwe aanpak! Ben jij benieuwd naar ons plan voor een Ermelo dat het waard is om door te geven?

Ons plan

voor Erme­lo

Ermelo is een mooi dorp om in te leven. Een fijn dorp om te wonen, te werken, onze vrije tijd door te brengen, onze gasten te verwelkomen. Waar de onderlinge verbondenheid sterk is, de ondernemingszin groot is en de natuur ons omarmt. Een dorp waar we graag met elkaar sporten, onze blik verruimen met cultuur en ons geloof vieren.

Onze standpunten

Afspraak is afspraak

De overheid sluit daarbij aan en stelt zich dienstbaar op. De gemeente is er voor de samenleving. Maar vertrouwen in het bestuur is niet vanzelfsprekend. Vertrouwen krijg je als gemeente alleen door duidelijk te communiceren. Transparant, eerlijk en met oog voor de meest kwetsbare inwoners. Informatie van de gemeente, de website, maar ook de gebouwen moeten voor iedere Ermeloër toegankelijk zijn. Wij willen daarnaast dat inwoners en ondernemers zelf mee kunnen denken en doen in het beleid van de gemeente en dat zij hun input ook daadwerkelijk terugzien in het beleid. Afspraken die we met elkaar maken moeten bovendien duidelijk zijn. Ja=ja en nee=nee.

De dienstverlening van de gemeente moet beter. Het gemeentehuis moet toegankelijk zijn, niet alleen als u een afspraak hebt. Op elke mail moet een ontvangstbevestiging komen en binnen een week komt er een helder antwoord. De telefoon wordt opgenomen en naar de juiste persoon doorverbonden. Wanneer de persoon die u probeert te bereiken er niet is wordt u teruggebeld, bij voorkeur binnen twee dagen.

Ook op het gebied van communicatie heeft de gemeente een slag te slaan. Inwoners worden actief betrokken bij nieuwe plannen en krijgen de kans om mee te doen wanneer zij is beter kunnen dan de gemeente. Dit noemen wij Right to Challenge.

Samen maken we Ermelo mooier en daarom zullen wij de komende jaren ons best blijven doen om het vertrouwen terug te winnen.

De zondag is om op adem te komen

Wat onze partij betreft is de zondag om op adem te komen. Het bewaren van de rust op deze dag is belangrijk, ook als tegengeluid tegen de 24-uurs economie. Het leven wordt steeds gehaaster en ook het aantal burnouts is enorm toegenomen.

De zondag is een dag waarop veel mensen ontspannen. We bezoeken familie, maken een mooie wandeling door het bos of over de hei en sommigen van ons gaan naar de kerk. We netflixen of lezen een goed boek en laden op voor de aankomende week.
Dit geldt ook voor onze ondernemers. Zij verdienen ook een gezond en sociaal leven. We willen de ondernemers de ruimte geven om tijd door te brengen met familie en vrienden. Als ondernemers zelf de keus krijgen om op zondag open te gaan, kunnen kleinere ondernemers zich gedwongen voelen wanneer hun concurrenten wél opengaan.

Voor het CDA Ermelo blijft het van belang om de zondagsrust te bewaren, omdat de zondag is om op adem te komen.

Nu bouwen voor de toekomst

Het is voor ons dorp belangrijk om een gezond maatschappelijk middenveld te hebben, waarin alle lagen van de samenleving zijn vertegenwoordigd. Wij vinden het belangrijk dat jong én oud een passende woning kan vinden in eigen dorp. Maar daarvoor moeten er wel voldoende woningen zijn. Er zijn al jaren meer mensen op zoek naar huizen in Ermelo, dan dat er woningen zijn. Dus moet er meer worden gebouwd. Maar waar?

Er is de afgelopen 12 jaar met wisselend succes gebouwd in Ermelo, bijvoorbeeld bij de Verbinding, de Driesprong, het Hooge Riet en op het terrein van GGZ Centraal. Maar het is nog niet genoeg. Uit de Ermelose Woonvisie blijkt dat er tot 2030 een behoefte bestaat aan 1.060 koop- en huurwoningen.
Onze gemeente is omringd door Natura-2000 gebied wat niet geschikt is voor grootschalige woningbouw. Het CDA Ermelo pleit voor een integrale visie op de ruimte die er nog wél is. Zo is een oplossing om te kijken welke recreatieterreinen woonwijken kunnen worden. Ook pleiten wij voor een Ecopark, een nieuw bedrijventerrein, langs de A28. Bedrijven van bijvoorbeeld Kerkdennen, die groter willen groeien maar geen ruimte meer hebben, kunnen daarheen verhuizen. Hierdoor ontstaat ruimte op Kerkdennen voor woningbouw. Daarnaast zijn er nog plekken te noemen in Ermelo waar grootschalig kan worden gebouwd, zodat verrommeling in het buitengebied kan worden tegengegaan. Tot slotte pleiten wij voor tijdelijke huisvesting, bijvoorbeeld tijdelijke woonunits voor jongeren die snel worden gerealiseerd.

CDA Ermelo wil verder dat er woningen in de dorpskern gebouwd worden, maar het groene karakter van Ermelo mag daarbij niet verloren gaan. Daarom willen we hoogbouw voorkomen en zien we ook in het buitengebied van Ermelo graag een nieuwe woonwijk komen waarbij de focus ligt op jongeren en starters. Het streven moet daarbij altijd zijn dat de nieuwe woningen ook echt aan Ermeloërs worden toegewezen. Voor senioren zijn wij voorstanders van het realiseren van zogenoemde ‘knarrenhofjes’ waarbij mensen zelfstandig wonen, maar wel naar elkaar omkijken. Door senioren door te laten stromen naar geschikte woningen, komen er ook meer woningen vrij voor gezinnen. Omdat we niet al deze plannen binnen korte tijd kunnen realiseren, zoeken we ook naar tijdelijke oplossingen. Wij denken dan aan het benutten van leegstaande winkelpanden, braakliggende terreinen en vakantieparken.

Dit kunnen we echter niet alleen en daarom willen we graag samen met de andere partijen nu gaan bouwen voor de toekomst.

We brengen de begroting terug in balans

Het CDA Ermelo vindt het daarom belangrijk dat we niet meer geld uitgeven dan er binnenkomt. Als gemeente moeten we kritisch kijken naar onze uitgaven.

Op dit moment staat Ermelo er financieel niet goed voor. De komende twee jaar gaat het nog goed, maar in 2024 en 2025 geven we tot meer dan 2 miljoen meer geld uit dan er binnen komt. Dat is een van de redenen waarom de Onroerend Zaakbelasting (OZB) de afgelopen 4 jaar met meer dan 60% is verhoogd. Dat vinden wij als partij onacceptabel.

We geven ondernemers de ruimte

Zij hebben de ruimte nodig om te doen waar ze goed in zijn: ondernemen. In Ermelo is voor bedrijven nauwelijks ruimte beschikbaar om uit te breiden. Daar komt bij dat veel ondernemers het gevoel hebben dat ze beperkt worden door de hoeveelheid regels vanuit de gemeente. Dat moet en kan anders.

Het CDA Ermelo wil dat ondernemers in het centrum meer ruimte krijgen om het dorp mooier te maken. Terrassen dragen hieraan bij, maar ook leuke activiteiten en evenementen. Wij zijn daarnaast voorstander van een nieuw bedrijventerrein (EcoPark) langs de A28. Het Ecopark geeft ruimte om ondernemingen uit te breiden, maar biedt tegelijk ook mogelijkheden om op een duurzame manier energie op te wekken. Maar ook figuurlijk willen we ruimte maken.

Bedrijven zorgen voor bedrijvigheid, arbeidsplaatsen, een prettige winkelstraat en een levendige plek voor toeristen. Daarnaast zijn onze ondernemers de grootste sponsors van de Ermelose verenigingen. Als gemeente moeten we dat ondersteunen door te denken in mogelijkheden en niet in problemen. Daarom willen wij één aanspreekpunt voor ondernemers: een ondernemersloket waar ondernemers met al hun vragen terecht kunnen. Een loket dat verantwoordelijk is voor vergunningsaanvragen, maar ook voor het bespreken van vragen en kansen.

Ermelo verdient een centrum dat bruist. Enkele jaren geleden is het centrum van Ermelo opnieuw ingericht en vernieuwd waardoor het aantrekkelijker is geworden. Maar we zijn er nog niet. Bepaalde delen van het winkelcentrum zijn sterk verouderd, bijvoorbeeld De Enk. Het is daarom mooi om te zien dat er initiatiefnemers zijn om dit gedeelde van het centrum aan te pakken. Maar de initiatiefnemer kan dit niet alleen. We moeten samenwerken; de gemeente, ondernemers, vastgoedeigenaren en Ermelo buitenleven, zodat het winkelcentrum nog aantrekkelijker wordt.

Om Ermelo bruisend te houden moet parkeren gratis blijven. Om die reden waren wij ook faliekant tegen een parkeergarage waar mogelijk betaald parkeren zou komen. Wat het CDA Ermelo betreft blijft parkeren gratis en maken we het centrum meer autoluw. Wij willen leegstand in de winkelstraat aanpakken, bijvoorbeeld door mee te denken hoe deze geschikt gemaakt kunnen worden voor (tijdelijke) woningen voor bijvoorbeeld jongeren.

Tot slot is het belangrijk om te realiseren dat de coronacrisis een grote impact heeft op veel ondernemers. De crisis is nog niet voorbij een daarom willen wij blijven oproepen om vooral de lokale ondernemers te blijven steunen, dus koop vooral lokaal!

We sluiten niemand uit

Dat geldt voor de arbeidsmarkt, voor de samenleving, maar ook voor het gemeentelijke bestuur. Wij sluiten geen andere partijen uit, niet in de formatie en niet daarna.

De huidige coalitie kende een valse start door niet met alle partijen om tafel te gaan, na de verkiezingen, maar direct te kiezen voor vier partijen. Hierdoor was er van samenwerking tussen coalitie en oppositie in de eerste jaren geen sprake. Democratie is meer dan 50% +1 en ook de stem van de minderheid moet worden gehoord.

Het CDA Ermelo gelooft in een inclusieve samenleving. Een samenleving waarin je met respect en fatsoen met elkaar omgaat. Iedereen is belangrijk en kan bijdragen aan ons dorp. Vanuit die gedachten bedrijven wij politiek en zullen dat ook de komende jaren blijven doen. Samen met iedereen die met ons mee wil bouwen aan een dorp dat het waard is om beter door te geven.

We zijn zuinig op de buurt

De Beek, Drie, Horst, Houtdorp, Leuvenum, Speuld, Staverden, Telgt, Tonsel en de landgoederen Oud en Nieuw Groevenbeek zijn onze trots. Het groen, de ruimte en de eigenheid van onze buurt willen we vasthouden en daarom moeten we daar zuinig op zijn.

Ons dorp is omringt door Natura-2000 gebieden. Dit betekent dat daar niet gebouwd mag worden. Toch moeten we in de komende jaren meer dan 1.000 woningen bouwen om aan de behoefte te kunnen voldoen. Daarnaast moeten we onze verantwoordelijkheid nemen als het gaat om het klimaat en zijn er bedrijven die willen uitbreiden in Ermelo. Voor al deze vraagstukken wordt vooral gekeken naar Horst en Telgt.

Het CDA Ermelo is zuinig op de buurt en daarom mogen deze plannen er alleen komen als er samen met de buurt een visie wordt ontwikkeld. Het buurtplan is hierin een belangrijk uitgangspunt, omdat dit plan is gemaakt door de buurt zelf. Daarnaast hebben wij de volgende uitgangspunten.

Wij zijn daarom geen voorstander van grootschalige industrie in de woonkernen van de buurtschappen. Nieuwbouw is wel welkom als dat past bij het karakter van de buurt. Ook zonneparken sluiten we niet uit, maar die mogen niet ten koste gaan van goede landbouwgrond. Daarnaast zien wij zonnepanelen het liefst op de daken. De agrarische sector hoort bij Ermelo en geeft karakter aan de buitengebieden van Ermelo. Wij blijven ons daarom sterk maken voor een gezonde agrarische bedrijfsvoering en bloeiende familiebedrijven in de buitengebieden. De feedback van bewoners en agrariërs is daarbij voor ons van groot belang. We streven naar een wijkvereniging in elke wijk of buurt waarbij de leden als partners van de gemeente mee kunnen denken over de toekomst van hun buurtschap.

De ambities van Ermelo mogen niet ten koste gaan van de buurtschappen en daar zullen wij ons de komende jaren hard voor blijven maken.

Heb je een vraag of wil je in contact met ons komen?

Je kunt ons bereiken via [email protected] of (06) 549 471 49

Rus­tig
nale­zen?