16 september 2023

CDA-Kamerlid Anne Kuik bezoekt Dorcas Hattem

Tweede Kamerlid Anne Kuik (CDA) bracht onlangs een werkbezoek aan kringloopwinkel Dorcas in Hattem. Zij werd daarbij vergezeld door Gerard van der Kolk en Robert Klaassen van het CDA Hattem. Bij Dorcas werden de CDA’ers rondgeleid en spraken ze met vrijwilligers. Aanleiding voor het werkbezoek is de nieuwe registratieplicht voor kringloopwinkels. Met die registratieplicht wil de regering witwassen en heling voorkomen. Het is echter de vraag of dit een veelvoorkomend probleem is bij kringloopwinkels.

De registratieplicht is op 1 april ingegaan. De plicht houdt in dat kringloopwinkels alle spullen die zij binnenkrijgen moeten registreren. Net als de persoonsgegevens van de mensen die de spullen komen brengen. Winkels zoals die van Dorcas in Hattem ontvangen spullen om niet en vaak anoniem. De kans dat gestolen goederen via kringloopwinkels terugkeren op de markt is heel klein. Dorcas vreest dat vrijwilligers afhaken als ze meer met registratie en administratie bezig zijn dan met het verkopen van spullen voor het goede doel.

Anne Kuik noemde de registratieplicht tijdens het werkbezoek ‘’schieten met een kanon op een mug.’’ Kringloopwinkels draaien op gemeenschap, en regelgeving moet dat volgens haar niet in de weg zitten. Nog voor de verkiezingen in november zal de Tweede Kamer spreken over de registratieplicht. Kuik gaf aan zich in de Kamer in te zullen zetten om negatieve gevolgen voor kringloopwinkels te voorkomen.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.