05 februari 2022

Motie lokaal eigendom Hattemers bij duurzame projecten aangenomen!

De gemeente Hattem moet een uitvoeringsplan maken over lokaal eigendom van inwoners bij duurzame projecten als zonnevelden. De gemeenteraad heeft een motie die daarvoor pleit bij meerderheid (ChristenUnie, CDA en PvdA voor, D66 en HattemCentraal tegen) aangenomen. Dat gebeurde tijdens de raadsvergadering over het toekomstige zonnepark Wielink aan de Oostersedijk. Met ‘’lokaal eigendom’’ wordt bedoeld dat Hattemers moeten kunnen profiteren van de opbrengsten van dit project en toekomstige duurzame projecten.

Harry Kremer, raadslid voor het CDA Hattem, is als initiatiefnemer van de motie blij dat een meerderheid van de raad heeft ingestemd. Kremer vroeg tijdens een eerdere vergadering al aandacht voor de mogelijkheden om inwoners te laten profiteren van de opbrengsten van duurzame projecten. Daarbij had hij met name aandacht voor de Hattemers met een smalle beurs. ‘’Alle inwoners moeten in principe kunnen participeren in lokaal eigendom, conform het vastgestelde beleid van de gemeente Hattem.’’

Kremer legt uit dat het CDA Hattem op het gebied van duurzaamheid veel kansen ziet die nu nog onbenut zijn: ‘’Denk aan veel meer zonnepanelen op daken van huizen, fabrieken en scholen, maar ook zonnepanelen op parkeerterreinen, zonnepanelen gecombineerd met geluidschermen langs wegen en andere toepassingen.’’ Om dit te realiseren ziet het CDA Hattem graag een ambitieuzere gemeente op het gebied van duurzame energie. ‘’We moeten niet alleen praten over mogelijkheden, maar er moet beleid komen om veel meer zon te realiseren dan tot nu toe. En inwoners moeten daar ook van kunnen profiteren. Daar is een actieve rol van de gemeente als aanjager voor nodig,’’ aldus Kremer.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.