11 december 2022

Onderhoud kunst in de openbare ruimte

CDA Hattem heeft vragen gesteld over beleid en onderhoud van kunst in de openbare ruimte. Fractievoorzitter Teun Juk: ‘’Wij vinden beeldende kunst in de openbare ruimte belangrijk. Het voegt namelijk iets toe aan de belevingswaarde en herkenbaarheid van de wijk of plek waar de kunst aanwezig is. CDA Hattem vindt daarom dat kunstwerken in Hattem ook goed onderhouden moeten worden. Daarnaast ziet het CDA Hattem graag dat bij nieuwbouwprojecten rekening worden gehouden met kunst in de openbare ruimte.’’

De CDA-fractie heeft eerder vragen gesteld over het schoonmaken van het kunstwerk van Johan Wagenaar in de vijver nabij de Open Poort/Distelhoeve. Dat geldt ook voor de graffiti op de blauwe stenen rond de vijver.  Verder is opnieuw graffiti geconstateerd aan het kunstwerk van Jan Samsom aan de Kerkhofdijk, terwijl ook de schade van de laatste jaarwisseling nog niet volledig is hersteld. Ook vindt CDA Hattem het belangrijk dat er in nieuwbouwwijken, zoals ’t Veen, kunst in de openbare ruimte komt.

Daarom vroeg CDA Hattem aan het college wat het beleid is ten aanzien van ontsiering met graffiti van kunst in de openbare ruimte. En of het college bereid is om de graffiti alsnog te verwijderen. Ook werd gevraagd of de gemeente Hattem een onderhoudsplan voor kunst in de openbare ruimte heeft, hoe dat plan eruitziet en of er geld is opgenomen in de begroting. Tenslotte werd gevraagd hoe het college aankijkt tegen het plaatsen van nieuwe kunstwerken in de openbare ruimte.

Het college gaf aan dat op dit moment geïnventariseerd wordt welke kunst onderhoud nodig heeft. Op basis van de inventarisatie wordt er een passend beheer- en onderhoudsplan opgesteld. Op dit moment is er geen specifiek beleid en wordt er incidenteel onderhoud gepleegd. In het nieuwe onderhoudsplan wordt ook aangegeven hoe om te gaan met graffiti in de openbare ruimte. Het college heeft op dit moment geen beleid om kunst te plaatsen in nieuwe wijken zoals ’t Veen. Wel wil het college in overleg met de toekomstige bewoners van de wijk en projectontwikkelaar bekijken welke behoefte er is.

‘’Ik ben blij dat het college een onderhoudsplan gaat maken,’’ laat Juk weten. ‘’Wat CDA Hattem betreft moet graffiti aan kunstwerken zo snel mogelijk verwijderd worden. Het doet namelijk afbreuk aan de belevingswaarde en geeft een beeld van verrommeling. En dat past niet bij Hattem.’’ CDA Hattem gaat graag met het college en de raad verder in gesprek over het beeldende kunstbeleid. ‘’Het zou mooi zijn om ter gelegenheid van Hattem 725 jaar stad in 2024 een nieuw kunstwerk te onthullen. Ik weet wel een mooie plek in De Hoenwaard,’’ besluit Juk.

 

 

 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.