12 februari 2022

Even voorstellen: Janine de Reus

EVEN VOORSTELLEN: Janine de Reus-Weeting, onze nummer 7 op de kandidatenlijst

Janine de Reus is van de verbinding en samenwerking

‘Het is tijd voor verandering, een frisse en sterke samenleving’

NIEUW-DIJK - Over een politieke carrière had Janine de Reus (34) tot voor kort nog nooit nagedacht. Maar toen het CDA Montferland haar benaderde om de kandidatenlijst voor de komende gemeenteraadsverkiezingen te versterken, hoefde de geboren en getogen Nieuw-Dijkse niet lang na te denken. “Het raadslidmaatschap past bij me.”

“Ik vind het mooi om iets te betekenen voor mijn eigen dorp en gemeente”, zegt ze. “Zo zet ik me als vrijwilliger in voor de Dorpsbalans, de oudervereniging van basisschool De Expeditie en het Ludieks Tentfeest. Dat laatste is een feest voor jong en oud, van en voor het dorp, waarbij de opbrengst wordt besteed aan de Nieuw-Dijkse gemeenschap. De komende jaren wil ik graag als raadslid een bijdrage leveren aan het versterken van de samenleving en de leefomgeving. Als ik word gekozen, zet ik me daar vol voor in.”

De Reus vindt het daarbij belangrijk om zichzelf te zijn en te blijven. Ze wil het raadswerk doen vanuit hetgeen bij haar past. Gewoon en eerlijk, waar ook het CDA voor staat. We willen allemaal het beste voor onze kinderen, ouders en ons dorp of onze stad. Een mooie plek in de gemeente Montferland om te leven. Voor mij bestaat het raadswerk vooral uit het ondersteunen en faciliteren van initiatieven die vanuit de samenleving komen. Er zit zoveel kennis en ervaring bij inwoners.”

Burgerinitiatieven

Als het aan haar ligt, vullen inwoners van Montferland hun leefomgeving dan ook deels naar eigen wens in. “Zij weten wat het best is voor hun eigen wijk, dorp of stad. Ik ben voor meer participatie; de burger moet weer aan zet zijn. Uiteindelijk kunnen we alleen samen met de inwoners werken aan een mooie gemeente.”

De Reus is echter ook van de verbinding met andere partijen. Volgens haar moet de politiek veel meer samen optrekken en vaker over het partijbelang heen kijken. “We zijn er voor de inwoners van heel Montferland. Die intentie moeten we allemaal hebben. Eigenlijk mag het niet uitmaken aan welke partij je bent verbonden. Het belang van de gemeenschap staat voorop.”

Groen en duurzaam

Verder wil de Nieuw-Dijkse zich graag inzetten voor een groene en duurzame samenleving. Ze houdt van de natuur, waarin ze graag wandelt. “Als het aan mij ligt, wordt Montferland de groenste en mooiste gemeente van Nederland”, lacht ze. Woningbouw is belangrijk voor de leefbaarheid van onze kernen, maar daar hoort ook een mooie leefomgeving bij.” Waarom de voetbalvelden van Sprinkhanen en het Meikamerbos, naast de prachtige natuur als het Bergherbos, de Nevelhorst en Stroombroek, haar favoriete plek is? “Als 8 jarig meisje voetbalde ik daar in weer en wind. Eén met de natuur, de vogels uit het bos fluitend op de achtergrond. Op die plek kom ik écht thuis. Is dat niet precies waar het leven om draait?

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.