20 januari 2023

Montferland maakt toch nog geen definitieve keuze voor de regio Achterhoek

Op 19 januari 2023 werd er een besluit genomen over de regiokeuze van de gemeente Montferland. Voor uw informatie lijkt het ons verstandig om eerst de huidige samenwerking met beide regio’s kort te schetsen: Montferland is voor 3/5 deel lid van de Groene Metropool Regio Arnhem-Nijmegen (hierna: GMR), daarnaast werken we op bepaalde thema’s samen met de Achterhoek. Een mooie scharnierfunctie tussen de Achterhoek en de Liemers in de GMR, waarin we onze ligging optimaal inzetten en benutten: we zijn immers een grensgemeente.

 

Toch stond de gemeenteraad 19 januari 2023 voor een keuze. Of de samenwerking met de GMR voortzetten, of de GMR verlaten en ons volledig aansluiten bij de regio Achterhoek. Bij het voortzetten van het lidmaatschap in de GMR, zouden we op bepaalde onderdelen nog steeds samenwerken met de Achterhoek. Na 2 beeldvormende sessies kwam het college met een raadsvoorstel om de GMR te verlaten en ons volledig aan te sluiten bij de regio Achterhoek. Voor veel partijen, waaronder het CDA Montferland, een onverwacht kantelmoment van het college. Montferland heeft immers in enkele jaren gelden extra betaald voor het opzeggen van het lidmaatschap in de Achterhoek. In de oordeelsvormende sessie spraken onder andere wij van het CDA Montferland ons uit om eerst te onderzoeken wat de gevolgen zijn voor het verlaten van de GMR. In de GMR hebben we bijvoorbeeld een woondeal voor +/- 1300 te bouwen woningen en een afspraak over het ontwikkelen van logistiek in Montferland. Voor de inwoners en bedrijven in Montferland hele belangrijke afspraken. De coalitiepartijen voelden daar in de oordeelsvormende sessie weinig voor. Er moest op 19 januari 2023 een definitieve keuze gemaakt worden voor de Achterhoek. Waarop die keuze gebaseerd was, werd in de oordeelsvormende sessie niet duidelijk.

In de week naar 19 januari 2023 toe, werd er veel gesproken tussen de collega partijen. Er leek een amendement te komen om ons aan te sluiten bij de regio Achterhoek onder bepaalde voorwaarden. Na meer onderzoek door het CDA Montferland, bleek dat we mogelijk bepaalde afspraken in de GMR gingen verliezen met voor onze woningzoekenden en bedrijven cruciale gevolgen

Tijdens de beraadslaging hebben wij voorgesteld om het amendement dusdanig aan te passen, dat eerst de consequenties van het verlaten van de GMR onderzocht worden en met de Achterhoek afspraken worden gemaakt over diverse onderwerpen, alvorens wij een definitieve keuze maken als gemeente. Ook de coalitiepartijen voelden daar na een inhoudelijk debat wat voor. De besluitvormende sessie met vele schorsingen en her en der onduidelijkheden resulteerde uiteindelijk in een bij meerderheid aangenomen amendement. Het college wordt op pad gestuurd om met beide regio’s de gevolgen te bespreken van een overstap en deze gevolgen in kaart te brengen. In oktober 2023 komen zij met de resultaten en zal de gemeenteraad wederom komen te spreken over de regiokeuze.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.