Sophie van Lith

Nummer 4 - Eerlijk en gedreven

Wie is Sophie?

 • Naam: Sophie Claudine van Lith.
 • Leeftijd: 22 jaar
 • Wijk: Lindenholt.
 • Beroep: medewerker bediening, maar vooral student
 • Gezin/thuissituatie: wonende bij ouders met een jongere broer, maar ook op zoek naar een eigen plek (studentenwoning).
 • Interesses:
  • Sport: voornamelijk hockey en tennis. Ik hockey bij NSHC Apeliotes en speel wel eens een potje tennis met vrienden. Ook kijk ik graag naar sport: formule 1 GP, tennis Grand Slams en grote hockeytoernooien (EK, WK, Olympische Spelen).
  • Muziek: ik speel een beetje gitaar/ukelele en zing erg graag. Ook verzamel ik lp’s, met voornaamste interesse in 20e eeuw rock/soul/jazz.
  • Speciaalbier en wijn: ik probeer zoveel mogelijk verschillende soorten speciaal bier uit die ik bijhoud in een app. Ook vind ik het leuk om verschillende soorten wijn bij bepaald eten te proberen.

Waarom het CDA?

Sinds ik interesse heb in politiek (vanaf mijn tienerjaren) heb ik onderzocht wat ik belangrijk vind in een samenleving. Daarbij vergeleek ik uiteraard verschillende politieke partijen. Na wikken en wegen kwam ik tot de conclusie dat ik mij het meest kon vinden in de beginselen van het CDA. In eerste instantie kan de ‘C’ wat afschrikken, Ik ben katholiek gedoopt, maar ben niet per se gelovig ben. Echter, ik zag dat de ‘C’ samen moet worden gezien met de ‘D’. Het christendemocratische staat voor een samenleving die op basis van samenwerking functioneert.

Kernwaarden van het CDA die voortvloeien uit het christelijke geloof zijn de beginselen van de christendemocratie. Daarmee onderscheidt het CDA zich van andere politieke richtingen. Ik vind rentmeesterschap één van de belangrijkste en kernwaarden. Het geeft namelijk aan dat we – als gemeenschap – duurzaam moeten omgaan met alles wat we om ons heen zien. Deze insteek spreekt mij erg aan. Rentmeesterschap draait ook om leefbaarheid, maar maakt mensen niet bang met pessimistische toekomstblikken.

Dus waarom het CDA? In het kort: alleen samen werkt de samenleving optimaal, dus wanneer we naar elkaar omzien en niet alleen in eigen belang denken.

Wat zijn je persoonlijke drijfveren?

Liefde voor de stad. Met mijn inzet wil ik Nijmegen mooier en beter maken. Verder wil ik mijzelf blijven ontwikkelen tot wie ik kan en wil zijn; voor mijzelf, maar ook voor anderen.

Wat maakt Nijmegen jouw stad?

Als geboren en getogen Nijmeegse heb ik mij altijd sterk verbonden gevoeld met de stad. Niet alleen ik ben er geboren, maar ook mijn ouders, broertje en zelfs drie van mijn grootouders. Dat maakt dat mijn familiehistorie in Nijmegen ligt. Zo is de Sint Stevenskerk natuurlijk prachtig, maar voel ik mij meer thuis in de Antonius Abt Kerk aan de Dennenstraat, omdat zowel ik als veel van mijn familieleden daar gedoopt zijn. Verder is Nijmegen voor mij een stad waar veel verschillende mensen samen leven. Zo ken ik de timmerman met een plat Nimweegs accent die altijd graag een praatje wil maken, maar ook de student uit Utrecht die na nog niet eens na één jaar hier wonende Nijmegen tot zijn stad heeft omgedoopt. Alhoewel deze twee wellicht niet snel met elkaar in aanraking komen, is het de liefde voor de stad die hen verbindt. Wat ik dus mooi vind aan Nijmegen is dat zij door iedereen wordt omarmd, ongeacht afkomst, leeftijd of het milieu waar hij/zij zich in bevindt. Daarnaast speelt het esthetische van Nijmegen natuurlijk ook een rol met de prachtige, historische binnenstad, leuke wijken en daaromheen genoeg natuur en bos om rustig te wandelen.

Wat wil je bereiken in de politiek?

Ik zie momenteel dingen in de landelijke politiek waar ik van schrik. Zo ben ik bang dat de kloof tussen overheid en burger inmiddels zo groot is geworden dat vertrouwen van de burger tot een dieptepunt is gekomen. Daarom denk en hoop ik dat er voor regionale politiek een mooie taak is weggelegd om dichter bij de burger te staan. In de korte tijd dat ik betrokken ben bij CDA Nijmegen, zie ik dat de huidige CDA-fractie burgers serieus neemt en hun problemen ziet. Dat maakt mij optimistisch.

Zelf hoop ik ook te kunnen bijdragen in de aanpak van maatschappelijke problemen. Ik wil me inzetten voor kwesties die bij mijn generatie leven, zoals duurzaamheid en de wooncrisis. Tegelijkertijd zal ik luisteren naar verschillende groepen om zo tot een oplossing te komen die niet alleen baat heeft voor alleen jongeren.

Mijn 3 speerpunten:

Leefbaarheid

Het CDA staat voor een leefbare, schone omgeving. In Lindenholt hebben we ons mooie kanaal met veel groen erlangs. Het is belangrijk om onze wijk schoon te houden en voor nog meer groen te zorgen. Ik zet me namens het CDA in voor het plaatsen van meer prullenbakken en voor het weer gratis ophalen van grofvuil aan huis.

Duurzaam

Samen kunnen we meer doen om te verduurzamen, daar ben ik van overtuigd! Wij willen dat de gemeente mogelijkheden biedt aan haar inwoners om samen te werken aan een duurzamer Nijmegen. Het CDA is voorstander van subsidies en groene leningen voor verduurzaming, kiest voor meer zonnepanelen op het dak en stimuleert elektrisch auto rijden.

Betrouwbare overheid

Als het aan mij ligt verbeteren we het vertrouwen tussen de gemeente en haar inwoners. Als inwoner van Lindenholt wil ik graag zorgen voor een goede verbinding tussen onze wijken en het stadhuis. Ik ben graag namens het CDA het luisterend oor in Lindenholt en ga graag het gesprek met u aan. Samen denken we in oplossingen.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.