06 november 2020

Alternatieve begroting

Tiel moet vele miljoenen bezuinigen om het huishoudboekje op orde te krijgen. Onder meer de stijgende kosten voor Jeugdzorg, het Sociaal Domein en de impact van corona maken forse bezuinigingen noodzakelijk. Dat het rijk ook nog eens kortingen heeft opgelegd, maakt het allemaal niet eenvouidiger.

Met tegenvallers en financiële onzekerheden in het vooruitzicht, kiest het college van de gemeent Tiel in haar begroting echter voor extra uitgaven aan de binnenstad en de interne organisatie in  plaats van ‘verantwoord op de portemonnee passen’. Tegen de ontwikkelingen in is het college geld uit gaan geven en blijft dat doen, ook nu de financiële nood hoger is dan ooit.

De afvalstoffenheffing, de OZB, lokale belastingen en parkeertarieven moeten nu  flink omhoog. Om de meerjarenbegroting sluitend te krijgen, bezuinigt het college miljoenen op subsidies (dat kan úw vereniging of organisatie treffen), op cultuur, sport, wijkwerk, mantelzorg en nog veel meer. Bovendien gaan veel zaken die de sociale samenhang bevorderen op de schop: buurtcoaches weg, integratiebudget wordt verlaagd, wijkinitiatieven worden gekort.

Wij als CDA presenteren daarom samen met oppositiepartijen D66, Christen Unie, Groen Links en ProTiel tijdens de Begrotingsraad 2020 een Alternatieve Begroting. Die gaat uit van sociaal en realistisch beleid. Ook daarin zitten voor ons allen vervelende keuzes, maar genoemde partijen kiezen voor het versterken van ons sociaal kapitaal en de verbinding van alle inwoners.

Een paar uitgangspunten:

  • verhoging van het mantelzorgcompliment;
  • géén korting op het budget Fruitcorso en Appelpop;
  • géén korting op subsidies;
  • behoud van wijkinitiatieven, buurtcoaches en cultuurhistorie.

Kortom: ook het CDA blijft nuchter en wil voor Tiel aan de slag!

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.