04 mei 2021

De Toeslagen Affaire in Tiel; Art. 41 brief aan het college.

Op 2 februari 2021 werd ons als raad via de nieuwsbrief van het college duidelijk dat de door het college in oktober 2020 genoemde aantal gedupeerde ouders van de toeslagenaffaire in Tiel niet 2 of 3 gezinnen betrof maar dat het binnen onze gemeente om ruim 39 gezinnen zou gaan.

Onlangs berichtte Omroep Gelderland dat in de Gelderse gemeenten waaronder ook Tiel valt, ruim 2.000 mogelijke gedupeerden in beeld zouden zijn. Voor Tiel houdt men rekening met ruim 62 gedupeerden.

Onze fracties zijn behoorlijk geschrokken van het aantal wat nu wordt genoemd. Omdat de gedupeerde ouders buiten hun schuld om vaak in grote problemen zijn gekomen, vinden wij het van groot belang dat, zodra het kan, zij direct worden geholpen en verdere vertraging wordt voorkomen.

Hiervan uitgaande leggen wij uw college de volgende vragen voor:

  1. Hoeveel ouders zijn inmiddels in beeld door de uitwisseling van gegevens door de Belastingdienst? Is dit een compleet beeld? Graag uitputtend toelichten.
  2. Hoeveel ouders zijn per 30 april 2021, al dan niet door uitwisseling van gegevens door de belastingdienst, in beeld bij de gemeente Tiel? Is dit een compleet beeld?
  3. Wat is het beeld van de (schulden) problematiek van deze gezinnen?
  4. Hoeveel gedupeerde ouders zijn door de gemeente ondersteund op dit moment en op welke manier?
  5. Bij hoeveel van de ouders zijn de problemen als gevolg van de Belastingdienst inmiddels opgelost? Kunt u dit toelichten?
  6. Indien niet opgelost, wat gaat de gemeente op welke termijn doen om deze gezinnen te ondersteunen?
  7. Welke middelen/stappen zijn eventueel nodig voor de gemeente om haar rol in dit dossier richting onze inwoners (verder) te vervullen?

Uw antwoorden op deze vragen zien wij met belangstelling tegemoet en afhankelijk van die antwoorden zullen wij overwegen dit onderwerp voor bespreking in de commissie Samenleving verder onder de aandacht te brengen.

Hoogachtend,
De fracties van de ChristenUnie, D66, PvdA, Pro Tiel, GroenLinks en het CDA-Tiel

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.