Beste aanwezigen, Vanavond herdenken we alle burgers en militairen die , waar ook ter wereld  zijn omgekomen door oorlogsgeweld.Waarom zullen we nog gedenken hoor je vaak zeggen. Oorlog is al zo lang geleden. De Russische invasie in Oekraïne heeft ons op harde wijze duidelijk gemaakt dat oorlog in Europa niet tot het verleden behoort. Een oorlog in Europa een paar duizend kilometer hier vandaan. Het is niet te geloven maar het is echt waar. Tegelijkertijd dragen wij met deze herdenking het belang van vrijheid, democratie en de rechtsstaat uit. Democratie is niet overal heel gewoon en dat er onafhankelijke rechters zijn ook niet. Eens te meer blijkt dat vrijheid en vrede niet vanzelfsprekend zijn. Stilstaan bij onze eigen vrijheid is onlosmakelijk verbonden met de vrijheid van anderen. We staan stil bij de enorme offers die gebracht zijn door mensen die ervoor zorgden dat wij kunnen leven zoals we dat nu doen. Op vele plaatsen in de wereld leven mensen dagelijks in angst, vanwege onderdrukking en geweld. Wereldwijd zijn mensen op de vlucht voor oorlogsgeweld. Daarom moeten wij ons altijd blijven realiseren dat vrijheid uiterst kostbaar is. Lang niet iedereen heeft deze rijkdom. We moeten blijven gedenken en hopen dat onze wereldleiders er iets van leren.

Vanavond herdenken en herinneren we alle gevallene. We herdenken in het bijzonder onze mensen uit Maasbommel.
Ik noem hun namen;
A.B. van Eekeren.         G. Gerritsen-van Gelder,    A.W. van Eldijk,  H.J. van Eldijk, L. van Eldijk,  H.J.J. van Gelder en J.G. van Gelder.

Vanavond zijn we hier in Maasbommel en in het hele land twee minuten stil met elkaar. Omdat we geen woorden kunnen vinden voor de pijn uit het verleden en onze dankbaarheid willen tonen voor de vrijheid waarin wij in Nederland leven.
Dank u wel.

 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.