Beste CDA-vrienden,

Het jaar 2020 is een historisch jaar gebleken. Dit jaar hebben wij gezien hoe het Coronavirus onze levens drastisch heeft veranderd. Het nieuwe normaal is niet te vergelijken met het normaal van vorig jaar: we mogen geen handen schudden, we hebben beperkt sociaal contact en we houden anderhalve meter afstand van elkaar. Helaas gaan wij allen door deze crisis en de strenge maatregelen van het kabinet een sobere kerst tegemoet.Ook de politiek in onze gemeente is geraakt door het Coronavirus. Bijeenkomsten zoals onze fractievergaderingen hebben nauwelijks doorgang gevonden en de gemeenteraad werd genoodzaakt om digitaal haar vergaderingen te houden. Ondanks dit alles is er genoeg gebeurd bij het CDA West Maas en Waal. We hebben ons bestuurlijk afgesplitst van het CDA Druten, waardoor er een nieuw, energiek en enthousiast bestuur is ontstaan. Ook heeft het CDA West Maas en Waal dit jaar een nieuwe fractievolger geïnstalleerd.

Het afgelopen jaar zijn de volgende zaken in de gemeentepolitiek voorbijgekomen:

  • De gemeente is een bezuinigingsplan gestart om de komende jaren de tekorten om te zetten in overschotten. Mede dankzij de kritische houding van het CDA wordt er minder bezuinigd dan in eerste instantie werd voorgesteld, waardoor er alsnog geïnvesteerd kan worden in onze gemeente.
  • Het afgelopen jaar zijn in Alphen en Maasbommel dorpshuizen opgeleverd, terwijl in Appeltern een nieuwe ontmoetingsruimte is geopend. Het CDA juicht dit toe.
  • De Raad van State heeft eindelijk een oordeel geveld over de Acht Morgen. De bezwaren zijn van tafel geveegd, waardoor het plan eindelijk groen licht heeft om te starten in Appeltern.
  • Onze fractievoorzitter Frans van Gelder is afgelopen zomer benoemd in de Raad van Toezicht van stichting Maasveren. De onrust binnen deze stichting is mede dankzij Frans zijn inzet verdwenen.

In 2021 gaat het CDA zich blijven inzetten voor de inwoners van onze gemeente. We hopen dan ook weer fysiek met u in gesprek te kunnen zodra de omstandigheden dat toelaten.

De fractie van het CDA West Maas en Waal wenst u hele fijne feestdagen en een goed, gezond 2021 toe!

Frans van Gelder (fractievoorzitter), Vince van Ooijen en Riky Schellekens (fractievolgers)

 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.