Gisteravond stond de eerste Raadsvergadering van 2023 op de planning. Tijdens de Rondetafelgesprekken zijn veel agendapunten behandeld, waaronder de tijdelijke huisvesting en structurele uitbreiding van het Kindcentrum in Beneden-Leeuwen. Kort na de oplevering van het gebouw werd al duidelijk dat er ruimte te kort was. Ieder jaar stijgt het leerlingaantal, waardoor de situatie met het jaar pranger werd. Vorig jaar hebben we dat als CDA West Maas en Waal zelf mogen meemaken toen wij in juli op bezoek zijn geweest bij het IKC. Gisteravond zijn beide voorstellen in de gemeenteraad aangenomen, waardoor er eindelijk gewerkt kan worden aan een betere omgeving voor het personeel en de kinderen van het IKC.

In eerste instantie stond de wijziging van de afvalinzameling van de Avri als hamerstuk op de agenda van de Raadsvergadering. Op verzoek van het CDA is dit een debatstuk geworden, zodat er alsnog is stilgestaan bij dit onderwerp. Het raadsvoorstel betreft onder andere de invoering van inzameling van incontinentiemateriaal via ondergrondse containers en het stoppen van het inzamelen van groenafval op de verzamellocatie in Maasbommel. Het meest ingrijpende besluit van het raadsvoorstel is het stoppen met de extra inzameling van gft-afval in de zomermaanden. Als CDA hebben we hier nogmaals bij stil willen staan en een aantal vragen aan de wethouder gesteld. In de beantwoording werd duidelijk dat, als compensatie voor het minder vaak ophalen van het gft-afval, het omruilen van containers, alsmede het nemen van een extra container, per 1 januari van dit jaar kosteloos is geworden. Ook gaat de afvalstoffenheffing, door deze maatregel, met 7,53 euro omlaag. Aan de andere kant gaat de inzameling van incontinentieafval 5,07 euro per huishouden kosten, waardoor er een kleine korting op de afvalstoffenheffing overblijft.

Naast het debatstuk over de Avri stond een initiatiefvoorstel op de agenda. Dit voorstel, opgesteld door de werkgroep vergaderstructuur, gaf de mogelijkheid om als fractie een extra fractievolger aan te stellen. Een fractievolger ondersteunt de fractie en mag tijdens Rondetafelgesprekken aan tafel zitten om vragen te stellen namens een fractie. Als CDA West Maas en Waal wilden wij dit streven uit ons verkiezingsprogramma graag verwezenlijken, maar helaas is dit voorstel niet aangenomen.

Mijn bijdragen over de Avri en het initiatiefvoorstel voor extra fractievolger zijn te downloaden op deze pagina.

Heb je vragen? Stuur gerust een mail naar [email protected] of stuur een DM. Tot de volgende maand!

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.