"Het openbaar vervoer moet voor iedereen beschikbaar blijven. Goede voorzieningen op en bereikbaar houden van het platteland is broodnodig.” Dat zei CDA-Kamerlid Jaco Geurts woensdag in een commissiedebat over het openbaar vervoer en taxi’s. Hij constateert dat het OV-aanbod in Nederland door de coronacrisis onder druk is komen te staan: “Het afgelopen jaar hebben de vervoerdersbedrijven hun inkomsten fors zien inkrimpen en die klappen moeten zij zelf deels opvangen.”
 
Op dit moment werken de vervoerders in het openbaar vervoer, samen met de rijksoverheid en de lokale overheden aan ‘transitieplannen’ die de gaten van de coronacrisis moeten opvullen. Ook krijgen een aantal lokale overheden slechte of geen biedingen bij aanbestedingen van ov-trajecten. “Een voorbeeld hiervan is de aanbesteding van de Valleilijn in de Gelderse Vallei. Deze aanbesteding heeft vanwege de coronacrisis geen inschrijvers opgeleverd. Een zeer vitale lijn voor de regio, waar zich geen aanbieders voor inschrijven, dat is zorgelijk. Dergelijke kwesties spelen bij meer lokale overheden,” aldus Geurts.
 
Om te voorkomen dat veel regionale (bus)lijnen zullen verdwijnen, riep hij de staatssecretaris op maatregelen te nemen. Als mogelijke eerste oplossing stelde Geurts voor om een generieke, landelijke maatregel te creëren waardoor aanbestedingen kunnen worden uitgesteld en het huidige niveau behouden blijft, in ieder geval totdat de coronacrisis voorbij is en er werkbare alternatieven zijn.

 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.