Het CDA wil dat het voor Nederlandse luchtvaartmaatschappijen mogelijk wordt om de lijsten van misdragende passagiers die zwaardere voorvallen hebben gepleegd met elkaar te kunnen delen. CDA-Kamerlid Jaco Geurts wil hiermee de kans verkleinen dat mensen die bij de ene maatschappij op een lijst van misdragende passagiers worden gezet vrolijk kunnen doorvliegen met andere maatschappijen. Hij doet zijn voorstel vandaag tijdens een debat over vliegveiligheid.

Onlangs werd een Transavia-vlucht van Schiphol naar Napels geannuleerd na verbaal geweld tegen cabinepersoneel. Luchtvaartinspectie ILT luidde eerder al de noodklok over de snel toenemende ruzies in vliegtuigen. Op dit moment spelen coronamaatregelen aan boord geregeld een rol bij onhandelbare passagiers, maar ook in de jaren voor corona werden er honderden meldingen per jaar gedaan over voorvallen van bijvoorbeeld agressie.

Geurts: “Het CDA vindt het van belang dat passagiers zich normaal gedragen in een vliegtuig en zich aan de geldende regels houden. Het is ontoelaatbaar dat cabinepersoneel via wangedrag van passagiers in hun werk worden gehinderd, dat bemanning en andere passagiers zich onveilig voelen en dat een heel vliegtuig de dupe kan worden indien een vlucht wordt geannuleerd of een noodlanding moet maken. Uitwisseling van gegevens kan dit helpen tegengaan. Van belang is hierbij dat een vergunning bij de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) wordt aangevraagd, zij houden in Nederland toezicht op de naleving van privacyregels.”

Eerder vroegen onder andere luchtvaartmaatschappij KLM, FNV Cabine en cabinebond VNC al aandacht voor het probleem. Opvallend is hierbij dat de Autoriteit Persoonsgegevens aangaf dat het delen onder strenge voorwaarden waarschijnlijk best mogelijk is, maar dat zij nooit een aanvraag van een luchtvaartmaatschappij heeft gekregen. Het CDA roept de minister van Infrastructuur en Waterstaat daarom op om in samenwerking met het onder andere de Autoriteit Persoonsgegevens en de Nederlandse luchtvaartmaatschappijen te bezien hoe het uitwisselen van gegevens mogelijk kan worden gemaakt.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.