CDA-Kamerlid Jaco Geurts is door de bezoekers van Agrio-websites o.a. Melkvee en Pluimveeweb in de jaarlijkse poll opnieuw uitgeroepen tot beste landbouwpoliticus van het jaar 2020. Ook CDA’er Maurits von Martels eindigde onder de Melkvee-lezers in de top 3. In de polls werd aan agrariërs gevraagd welk Kamerlid de landbouwbelangen het best behartigde.
 
Jaco Geurts staat op plek 11 van de CDA-kandidatenlijst voor de Tweede Kamerverkiezingen, en blijft zich vanuit die positie dan ook voluit inzetten voor boeren en een leefbaar platteland. Samen met andere landbouwkandidaten op deze lijst, zoals Eline Vedder en Cees de Jong.
 
Geurts: “Mijn ambitie om actief te worden in de politiek heb ik van huis uit meegekregen. Als voormalig varkenshouder en belangenbehartiger zet ik mij in voor de belangen van boeren en ondernemers, en voor een duurzame toekomst voor de agrarische sector. Als er ergens problemen spelen, ga ik het liefst zelf ter plekke poolshoogte nemen. Dat is de beste manier om echt iets te kunnen betekenen voor mensen. Om dat vervolgens als volksvertegenwoordiger aan te kaarten in ‘Den Haag’.”
 
Jaco heeft zich het afgelopen jaar o.a. hard gemaakt voor een eerlijk verdienmodel van boeren, meer perspectief voor jonge boeren, werkbare oplossingen voor de landbouw in de stikstofcrisis, strenger optreden tegen het bedreigen van boerengezinnen, kortere lijnen in de keten tussen boeren en burgers en het behoud van de geborgde zetels in de Waterschappen.
 
Ook de coronacrisis speelde daarin een grote rol: “Het is een bewogen jaar geweest. Heel veel van wat normaal was, is dat nu opeens niet meer. Het was ook een jaar waarin 'omzien naar elkaar' een extra betekenis kreeg, met hartverwarmende initiatieven vanuit de samenleving als gevolg. Een jaar waarin de lockdown begon met lege supermarktschappen, waardoor het belang van de voedselproducenten bij ons om de hoek extra werd benadrukt.”
 
Lees hier het bericht op de Agrio-website van Melkvee.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.