03 maart 2022

Uit de CDA-fractie

In de CDA-fractie is er een verdeling van taken/portefeuilles gemaakt. Voor mij zijn dat de financiën en het sociale domein. Dat betekent dat er in de raad, commissie en fractievergadering inbreng van mij mag worden verwacht. Daarnaast is het van waarde af en toe ook bij andere organisaties binnen het sociale domein mijn kennis te vergroten en te horen, ook van onze inwoners, wat er speelt.
Zo was ik bij de bijeenkomst van zaVie, zorg en aandacht voor iedereen, die een thema middag over “hoe toegankelijk is jouw gemeente” hield. Vanuit diverse organisaties waren er deelnemers. Toegankelijkheid gaat niet alleen over gebouwen, ook over de openbare ruimte. Zo van kan ik met een rollator in het gemeentehuis naar binnen gaan en als de bijeenkomst op een boven verdieping is, is er dan een lift? De dagen na deze bijeenkomst kijk ik met andere ogen naar de omgeving en zie samen met de deelnemers nog veel verbeterpunten.

Vorige week was er een vergadering van de Adviesraad Sociaal Domein, zij geven gevraagd en ongevraagd advies aan het college van de gemeente Eemsdelta, over onderwerpen binnen het sociale domein. Op de agenda stond o.a. de Regiovisie Jeugdhulp. Deze visie stond ook op de agenda van de commissie en de raad. En is naar veel vragen en een uitgebreide discussie vastgesteld. De adviesraad heeft vorig zomer gesproken met een ambtenaar en een wethouder. Het geven van een advies over de Regiovisie Jeugdhulp is niet gevraagd. Ook het betrekken van de adviesraad op andere terreinen binnen het sociaal domein komt nog onvoldoende uit de verf, zo mocht ik beluisteren op de publieke tribune. Voor mij in ieder geval aanleiding om bij de wethouder vragen te stellen.
Na afloop van beide bijeenkomsten heb ik mijn waardering uitgesproken voor de organisaties. De waardering werd ook naar mij geuit.

Maart 2022, Aagtje A.G. Elderman-Star.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.