04 maart 2016

Uitdaging

Door uw commentator C.D.Adrem
 
Dit jaar valt Pasen op 27 maart.
Waarom? Omdat dit jaar die datum de zondag is na de eerste volle maan na de nachtevening. De nachtevening is het tijdstip waarop de zon loodrecht op de evenaar staat en dag en nacht overal op aarde bijna even lang duren.
 
Dit is echter bepaald niet onze eerste gedachte als we het over Pasen hebben. Naast onze religieuze beleving omarmen we de ontluikende natuur met het daarbij behorend onrustige gevoel alsof we voor een nieuwe uitdaging staan.
 
Met de grote schoonmaak werd vroeger het stof van de winter weggewerkt en ik denk zeker daarmee ook het stof uit je hoofd. Je kocht je eerste voorjaarskleren en op je paasbest ging je naar de kerk. Met haar bijzondere gevoel voor sfeer leefde mijn moeder echt naar Pasen toe. Ze hield van bloemen, zon, licht en blijheid en door die schoonmaak, die echt niet anders was dan anders, maar waarvoor ze beweerde mijn ‘hulp’ hard nodig te hebben, werd het huis voor al die vrolijkheid klaargemaakt. Als klein kind dacht ik dat ik op een speciale manier met de doekjes moest wrijven omdat anders Pasen mislukte. Veel van die gewoontes zijn verdwenen, maar het verstoppen en zoeken van eieren – een overblijfsel van vroeger toen eieren werden begraven om de akkers vruchtbaar te maken – wordt nog steeds gedaan.

Wat ook nooit verdwijnt is de wil om een nieuwe uitdaging te laten slagen. Toen het nieuwe provinciebestuur van Groningen haar collegeakkoord presenteerde was dat een nieuwe uitdaging; de burger stond weer centraal. De dictatoriale dwang ‘van bovenaf’ werd vervangen door het belang van het hebben van draagvlak en het democratische ‘vanonderop’!

En dat gebeurde in Haren. Met een opkomst van 76% bij het burgerinitiatief wilde 75% absoluut geen aansluiting bij de stad Groningen én continuering van zelfstandigheid en in de raadsvergadering stemden de raadsleden met 12 tegen 5 stemmen voor behoud van zelfstandigheid. Wat een verademing toen de gedeputeerde aan alle gemeenten het onderzoek aanbood om de stand van zaken te analyseren. Op het moment dat ik dit schrijf is het resultaat van dat onderzoek nog niet bekend. Uiteraard vermelden de meeste onderzoeken stevige kritieken en dat zal hier ook wel zo zijn. Ik ben er echter heilig van overtuigd dat in dat geval Haren dat straks voortvarend oppakt en alle stofresten weet weg te werken, ook in de hoofden van velen.
 
Dan breekt voor Haren echt Pasen aan; na het opruimen in de ontluikende natuur van de lente tot bloei komen in, en eigenlijk juist door zelfstandigheid in de tijd daarna.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.