26 november 2021

De veiligheidsregio en corona

Informatieavond van de veiligheidsregio

Als raadsleden zijn we bijgepraat door verschillende leden van de veiligheidsregio, waarin we meegenomen zijn over de zorgen rondom de zorg en veiligheid. 

Jos Rietveld, directeur van de GGD, heeft ons meegenomen over het testen en vaccineren. I.v.m. de hoge besmettingen wordt de testcapaciteit uitgebreid, ook worden de vaccinatielocaties weer uitgebreid. Duidelijk beeld is dat de vaccinaties helpen om ziekenhuis opnames te voorkomen. De provincie Groningen heeft een hoge vaccinatiegraad, toch moet het nog omhoog. Vooral in de leeftijdsgroep van 12-18 jaar er is nog een lage vaccinatiegraad. Belangrijk is dat we steeds met elkaar in gesprek blijven om de vaccinatie te blijven promoten.

Ate van der Zee, bestuursvoorzitter van het UMCG, (en voorzitter van de acute zorg van het Noorden) heeft ons geïnformeerd over de druk op de zorg. We zitten nu in een fase in de zorg waarbij een hoge werkdruk is in de zorg. Inmiddels wordt  er nu gesproken over fase 3, dat gaat richting code zwart. Op dit moment liggen er 43 mensen op de IC in het noorden. Ook op de gewone afdelingen en in alle sectoren van de zorg is er te maken met steeds meer mensen met Corona. 

De zorgorganisaties hebben nauw contact met elkaar om de zorg goed te verdelen. 

We spreken van code zwart als er nergens in het noorden of in Nederland meer plek is in de ziekenhuizen.

Op dit moment is dit nog niet aan de orde, wel is het zorgelijk. Er worden plannen gemaakt hoe de zorg zo goed mogelijk gewaarborgd kan blijven, mocht het  toch zo ver komen. 

Voor de gemeente is het van belang dat de sociale veiligheid blijft voor zowel patiënten als burgers. Om de besmettingen te voorkomen. 

Gery Veldhuis (hoofdcommissaris Regionale Politie) heeft ons bijgepraat over de huidige situatie rondom de veiligheid op straat. De situatie rondom Corona geeft onrust in de maatschappij. Tot nu toe waren er geen rellen in Groningen tot afgelopen weekend. Dit geeft druk op de politie en ME. Bij deze beroepsgroepen hebben ze te kampen met tekorten. Met het vooruitzicht van de persconferentie van morgen zijn er weer risico's op druk op de maatschappij. Ze bereiden zich voor op risico's als reactie op de persconferentie. De politie heeft bevoegdheden om op de 1.5 m op te treden. Echter is dit lastig te handhaven.  Laten we respect houden voor de politie en brandweer die ons dagelijks beschermen voor onze veiligheid!

Roelf Knoop (commissaris van de brandweer) geeft aan dat vanaf februari 2020 deze crisis gaande is. De tijdelijke wet-maatregelen wordt verlengd zoals het nu lijkt. 

Er staat een hoop op stapel de komende tijd. Hierbij is het bekend dat het vuurwerkverbod duidelijk is. Afgelopen zomer leek alles beter te gaan, echter de waakstand is voorbij, inmiddels hebben ze alles weer op actief staan in de samenwerking met de veiligheidsregio's. 

Er is een mix van ontwikkelingen, om rekening te houden met wat er mogelijk gaat gebeuren als er een 1G, 2G, of 3G regel ingezet gaat worden. De jaarwisseling zal een risico zijn voor de werkdruk op de hulpverleners. 

Koen Schuiling (voorzitter van de veiligheidsregio), is trots op het team, omdat er goed samengewerkt wordt. De problematiek rondom het AZC in Ter Apel, is een zorg die bij de veiligheidsregio hoort. De instroom is niet niet te plannen. Het is schrijnend hoe de opvang is, met de risico's op de corona besmettingen onder asielzoekers maar ook bij de medewerkers. Groningen heeft hier zich van zijn beste kant laten zien om in de hele provincie opvang te regelen. 

Hou het besef met elkaar dat we respect houden voor alle soorten van hulpverleners. 

Hou vol, hou de basisregels in acht, blijf veilig, we moeten het samen doen!

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.