25 augustus 2021

Provinciale ledenvergadering CDA 24 augustus

De ledenvergadering vond plaats in Hotel Faber in Hoogezand, een vertrouwd adres voor velen van ons.

Voor de eerste keer weer fysiek. Een zaal vol, met andere halve meter afstand, enthousiaste CDA leden, ongeveer 60 personen. Overige leden hadden de gelegenheid digitaal aan te sluiten en ook daar is door een aantal gebruik van gemaakt.

Peter Roelofs, provinciaal bestuursvoorzitter, opende de vergadering met een warm welkom.

De bergrede van Willem Aantjes, richtlijnen voor politiek handelen, ( 46 jaar geleden) werd toegelicht door Jannes Paas, voorzitter van het CDJA, in de openingsbijdrage:

Nog steeds een CDA gedachtengoed: zijn de hongerigen gevoed, de naakten gekleed en de gevangen bezocht?

De wereld hunkert naar christelijke politiek. Laten we daar als CDA’ers invulling aangeven!

In memoriam Hans Morssink.

Hans was voorzitter van de provinciale CDA van  2002-2011, raadslid en wethouder in Groningen en wethouder in Leek. Hans werd met een mooie, fijne woorden,  gememoreerd, door Ricky vd Aker,  als een bewogen en gepassioneerd  CDA’er.

Hans overleed plotseling begin augustus.

Perspectief voor boeren. Nieuwe wegen naar een toekomstbestendige agrarische sector.

Het hoofdthema van de ledenvergadering : de bespreking van het visiedocument van Derk Boswijk: Tweede Kamerlid sinds de verkiezingen , 32 jaar, en 6 jaar Statenlid in provincie Utrecht geweest.

De landbouw portefeuille heeft hij overgenomen van Jacco Geurts. Derk vertelde over deze belangrijke sector, en heeft gemerkt dat het “gevoel van onrecht terecht is”.

Om te komen tot dit document heeft hij samengewerkt met wetenschappers en ondernemers , pluimveehouders, agrariërs en melkveehouders. Vele werkbezoeken gedaan en nog meer gesprekken gevoerd. Gaf ook aan soms geschrokken te zijn van sommige situaties en heeft ook veel sentiment ervaren.

Het is aan ons CDA om de uitdaging samen met de boeren aan te gaan. Het document is niet in beton gegoten. Kent nog zeker aandachtspunten, maar de goede lijn lijkt te pakken. Nu het moment om keuzes te maken, over het rentmeesterschap en over onze CDA positie.

De huidige samenleving kijkt anders naar de sector dan 20 jaar geleden. Nu de kans om juist perspectief te bieden, ook voor jonge ondernemers in de agrarische sector.

Een aantal leden uitten stevig commentaar op het rapport. Agrariërs voelen zich in de steek gelaten. Ook positieve reacties werden genoemd.

Aan het eind van de discussie gaf een meerderheid van de aanwezige leden aan het eens te zijn met de grote lijnen in het rapport. De oproep werd gedaan dit soort grote onderwerpen vooraf meer met de leden te delen en te bespreken.

Huishoudelijk deel.

Een verplicht onderdeel van de ledenvergadering en toch niet onbelangrijk.

In het kort en enkele kengetallen: de jaarcijfers laten een positief beeld zien over 2020, een overschot van ruim €16.000,-

De provincie heeft nu ongeveer nog 1500 leden ( aantal is de afgelopen 10 jaar gehalveerd).

De voorzitter riep een ieder op, te komen naar het bijzonder partijcongres op 11 september in ‘s Hertogenbosch.

Resolutie Eensgezind voorwaarts: op het partijcongres willen we graag als provinciale CDA’ers een een krachtig en positief en signaal afgeven! Afgesproken werd dat alle leden deze resolutie per mail ontvangen . Doet u mee en ondersteunt u deze resolutie?

Tot slot.

Een vooruitziende blik naar de gemeenteraadsverkiezingen 2022, de totstandkoming van de kieslijsten en de lokale verkiezingsprogramma’s. Met de uitdagende vraag: waarin onderscheiden we ons als CDA? Laten we leren en gebruik maken van elkaar “ best practices!”

Wilt u reageren? [email protected] / [email protected] 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.