30 juni 2021

Raadsvergaderingen in juni

In de deze maand hebben we veel vergaderd, helaas veel nog digitaal.  Als fractie komen weer fysiek bij elkaar en dat is fijn!

We hebben 2 x een raadsvergadering gehad, de eerste vergadering ging over begrotingswijzingen, jaarrekeningen en jaarverslagen van PG&Z (gemeenschappelijke regeling publieke gezondheid), Wedeka en van de veiligheidsregio. Dit zijn stukken die elk jaar besproken moeten worden door ons als raad. Vooral afgelopen jaar is er natuurlijk veel anders geweest dan de andere jaren, de corona speelt ook hierin een rol. Het is goed om in  de jaarverslagen te kunnen lezen dat er door de verschillende organisaties veel is uitgevoerd

De 2e raadsvergadering hebben we voor het sluiten van het `Laantje` gestemd. Het museumlaantje aan de Postkade. Wij als fractie hebben voor onttrekking aan de openbaarheid gestemd omdat wij vinden dat de eigenaren het meeste recht hebben te bepalen wat zij graag zien op hun eigen grond. Een langlopende kwestie, waar nu duidelijkheid over is.

In deze vergadering spraken we ook over de strategische visie vrijetijdeconomie Oost Groningen. Een samenwerkingsverband voor onze regio, met Westerwolde, Veendam en Oldambt, Pekela. Door deze visie verder uit te werken kunnen we onze regio een mooie impuls geven voor de toeristische sector. Waarin ook mogelijk meer banen uit voort kunnen groeien. Waarbij ook de verwachting is dat er meer toeristen ons gebied komen bezoeken.

Deze vergadering is ook de RES 1.0 (Regionale Energie Strategie) vastgesteld, Er wordt wereldwijd gesproken over energie, ook vanuit het CDA, we hebben de aarde in bruikleen en moeten hier zuinig op zijn. In de gemeente Stadskanaal hebben we al eerder als fractie de Visie op Zon vastgesteld, De hierin gemaakte afspraken zijn onze inbreng geweest voor de RES.

Naast de raadsvergaderingen hebben we ook nog commissievergaderingen gehad. Hierin zijn wij bij gepraat over de VANG (van afval naar grondstof), afval gaat ons allemaal aan. Namelijk iedere burger produceert afval, dit levert steeds meer kosten op, dat wordt steeds duurder. Wij als fractie zijn van mening dat de “ vervuiler” mee moet betalen.

TREANT heeft ons bijgepraat over de hoe het Refaja in de coronatijd gewerkt heeft en hoe de zorg op locatie eruit zal gaan zien: uitbreiding poliklinieken en specialistische oogheelkundige zorg.

Welstad informeert ons nog over de stand van zaken

De tarieven van de huishoudelijke ondersteuning worden we in bij gepraat. Deze kosten lopen jaarlijks op, waarbij we moeten proberen hier grip op te krijgen.

Het was weer een maand waar veel verschillende onderwerpen voorbij zijn gekomen!

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.