03 december 2021

Stimuleren leefbaarheid Oost Groningen

Als Raad zijn we op 30 november digitaal bij gepraat over de stand van zaken van de Regio Deal Oost - Groningen. Een avond onder leiding van burgemeester Sikkema en een presentatie van de programma manager Tijmen Hordijk.
Zoals bekend een programma aanpak van de gezamenlijke gemeenten in Oost-Groningen gericht op 4 pijlers: leren, werk en inkomen, gezondheid en woonomgeving.
Het gaat er dus om de leefbaarheid en de ontwikkeling te stimuleren.
De looptijd van het programma is 4 jaar en er is €30.000.000,- beschikbaar.
De herkomst van de middelen is €15 miljoen van het rijk , €7,5 miljoen van de provincie en €7,5 miljoen van de gemeenten.
Het programma is in 2020 gestart en goed op stoom. De pijler “leren” stimuleert de aansluiting MBO naar de praktijk en koppelt de opleiding aan de praktijk.
Van uit werk en inkomen wordt ingezet op armoedebestrijding en beter leren omgaan met geld. Maar ook wordt ingezet op een gezonde leefstijl, ook op 2 scholen in elke
gemeente. Tevens is er een AED voorlichtingsproject.
Bij het onderwerp woonomgeving is er aandacht voor gebiedsgerichte aanpak met aandacht voor de woonlasten en verduurzaming. Evenals verbetering van vitale woonkernen. Voor onze gemeente ook een bijdrage aan de verbetering van het centrum.
Er zijn inmiddels al 600 gesprekken gevoerd hoe het best geïnvesteerd kan worden om energie te besparen. En er is inmiddels een aanvraag voor nog 1000 gesprekken c.q.
adviezen. Van groot belang is dat we het geld praktisch en nuttig besteden.
Het programma voor 2020 is een doorstart van 2021. In het voorjaar van 2022 krijgen we ook de financiële stand van zaken. Vooral de samenwerking wordt als zeer nuttig ervaren, evenals de intensieve contacten met Rijk en de provincie.
Vooruitkijkend denkt men nu al na over samenwerking voor langjarige programma’s voor versterking van onze regio. Onze burgemeester Klaas Sloots besloot de bijeenkomst met een pleidooi voor versterking van de samenwerking tussen de gemeenten om sterker te staan naar de provinciale, nationale overheid en de Europese Unie.
Aike Maarsingh.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.