03 augustus 2018

CDA Westerkwartier op bezoek bij lieflijk Hof van Arcadia

In de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen op 21 november legt de kieslijst van het CDA de nodige bezoeken af in het Westerkwartier. En terwijl Nederland voor een groot deel met vakantie is worden zes leden van de kieslijst hartelijk welkom geheten op de hof van Arcadia in Opende. 

De hof van Arcadia, wat staat voor “een lieflijke plaats”, is een zorgkwekerij en biedt arbeidsmatige dagbesteding, leer- en werktrajecten, opleidingen, werkervaring en geestelijke gezondheidszorg dagopvang en sinds kort ook dagopvang voor ouderen en licht dementerenden.

De hof zit wat verstopt aan de Kolonieweg maar een keer binnen blijkt hier een prachtig verzorgd park te liggen met vijverpartijen, druiven en een moestuin. Iedere werkdag verzamelen zich hier zo rond de veertig mensen die met een hele diverse achtergrond en verleden aan de slag gaan. Als vorm van dagbesteding maar ook in de opleiding tot bijvoorbeeld assistent-hovenier, het bosmaaier- of het kettingzaagdiploma.

Na een kop koffie gaat om acht uur de bel en worden de werkzaamheden verdeeld en pakken de (veelal) mannen hun gereedschap om aan de slag te gaan. Deels op het terrein, maar deels ook op een klus in de provincie.

 Eigenaar en zorgondernemer Teije Jacobi die het bedrijf samen met zijn vrouw Marja heeft opgezet geeft de CDA’ers een rondleiding op het bedrijf. Allereerst raken ze in gesprek met Jan. Jan gaat vandaag kerkuilen ringen. Bevlogen vertelt hij over zijn werk en wat de hof van Arcadia voor hem betekent. Over hoe zijn leven er uit zou zien zonder de hof, praat hij liever niet.

Vervolgens neemt Teije het gezelschap mee naar Bettie. Bettie is net bezig om een test af te nemen bij een van de jongens (zo noemt Teije ze het liefst) om de indicatie voor te bereiden. Iedereen kan eerst een week bij de hof van Arcadia aan de slag als proefweek. Wanneer dat wederzijds goed gaat dan kunnen ze gelijk aan het werk in afwachting van de indicatie. In de filosofie van de familie Jacobi kun je daar niet op wachten. Een keer binnen is binnen en dan kun je gelijk aan de slag.

Bij een van de vijvers raakt het gezelschap in gesprek met Alie. Alie is een van de personeelsleden bij de hof. En dat je passie moet hebben voor het vak blijkt wel uit het verhaal dat Alie ‘s ochtends om half 6 al belt met de jongens om ze op tijd op het werk te krijgen. Het is aan alles te merken dat het een missie van Alie is om het maximale uit mensen te halen met respect voor de grenzen van de mogelijkheden.

Als laatste komen de CDA’ ers in gesprek met Jurrie. Jurrie is een van de leermeesters op de hof. Hij begeleidt als oud onderwijsman de jongens richting het diploma assistent hovenier en de diverse certificaten. 

Op vrijdagochtend helpt hij bij de algemene vorming. De jongens mogen op deze morgen zichzelf verder vormen in welke richting dan ook. Zo worden er cursussen boekhouden, Engels en Frans gegeven met behulp van de LOI.

Als laatse krijgen de CDA’ ers nog een blik op de uitbreidingswensen van het bedrijf. Het is een grote wens om het bedrijf verder uit te breiden met zorgwoningen en andere buitenactiviteiten. Niet meer voor de ondernemers zelf maar voor hun opvolgers en nog belangrijker voor hun jongens. Want buiten de hof lopen er nog voldoende jongens (en dus ook meisjes) rond die een plek op een zorgonderneming als de hof van Arcadia zoeken.

Na een laatste kop koffie wordt er afscheid genomen van de eigenzinnige en gepassioneerde ondernemer. Die passie voor het welbevinden van andere mensen is de leidraad in het leven van de Jacobi’s en hun personeel. De passie is zeker over gekomen bij de CDA’ers en nemen ze mee naar de gemeente Westerkwartier. 

 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.