De nieuwe coronamaatregelen die zijn aangekondigd, zoals de invoering van een avondklok, zijn stevig. Maar het CDA ziet er wel de noodzaak van in en steunt daarom de aanscherpingen. Aldus Pieter Heerma, tijdens het debat over deze maatregelen donderdagavond.

 Heerma: “Het oprukken van de Britse mutatie van het coronavirus dwingt ons tot extra maatregelen. Dat geldt niet alleen in Nederland; alle landen om ons heen beseffen dit. Het is zoals Ernst Kuipers vorige week in de briefing zei: geen enkel zorgsysteem is anders bestand tegen de besmettelijkheid van het gemuteerde virus. Het is van groot belang dat we het dominant worden van de Britse variant zo lang mogelijk uit weten te stellen, zodat er de komende tijd zo veel mogelijk mensen gevaccineerd kunnen worden.”

 Heerma gaf aan heel goed te snappen dat mensen de maatregelen die zijn aangekondigd als een klap ervaren en dat ze er boos over zijn, of dat ze het gevoel hebben dat zij de rekening gepresenteerd krijgen omdat anderen zich niet aan maatregelen hebben gehouden. “Echter, het is simpelweg het geval dat het gemuteerde virus zo besmettelijk is, dat alles wat we tot nu toe gedaan hebben niet meer voldoende is.”

Ook benadrukte Heerma dat het kabinet mensen wel ook perspectief moet geven, ‘want je merkt mentaal moeheid in de samenleving over coronamaatregelen’. Blijven communiceren is volgens hem daarom van groot belang. Kijk bijvoorbeeld naar de naleving van de meest basale regels, zoals afstand houden en handen wassen. “Wat gaat het kabinet de komende weken doen om nog meer te communiceren en duidelijk te maken dat mensen zich aan de meest simpele dingen moeten houden, zoals afstand houden, handen wassen et cetera?”

 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.